Behandling med methotrexat ved graviditet uden for livmoderen
Du har fået konstateret en graviditet uden for livmoderen. Det kan vi se ved hjælp af ultralydsundersøgelser og målinger af graviditetshormon i dit blod.
En graviditet uden for livmoderen sidder oftest i æggelederen. I de fleste tilfælde behandler vi dette ved at fjerne den syge æggeleder ved operation, men i specielle tilfælde kan vi bevare æggelederen ved hjælp af medicinsk behandling.
Den medicinske behandling er en mulighed for dig.
-
Du har fået konstateret en graviditet uden for livmoderen. Det kan vi se ved hjælp af ultralydsundersøgelser og målinger af graviditetshormon i dit blod.
En graviditet uden for livmoderen sidder oftest i æggelederen. I de fleste tilfælde behandler vi dette ved at fjerne den syge æggeleder ved operation, men i specielle tilfælde kan vi bevare æggelederen ved hjælp af medicinsk behandling.
Den medicinske behandling er en mulighed for dig.
-
Fordelene ved at benytte den medicinske metode er, at du oftest undgår en operation. Dette opnås hos 90% af de, der vælger metoden. Ved at undgå en operation er der muligvis bedre mulighed for senere at opnå en normal graviditet på naturlig måde.
Risikoen ved den medicinske metode er, at det kan blive nødvendigt med ekstra behandling. Hos 25% må behandlingen gentages, fordi medicinen ikke i første omgang fjerner alt graviditetsvævet.
-
Den medicinske behandling foregår med stoffet metrotrexat. Methotrexat er et cellehæmmende stof. Behandlingen virker ved, at små doser af det cellehæmmende stof får graviditeten i æggelederen til at gå til grunde.
-
Behandlingen består i en indsprøjtning af medicinen. Indsprøjtningen foregår hos os på hospitalet. Efter indsprøjtningen skal du observeres på hospitalet i 10-15 minutter, før du kan tage hjem.
-
Behandlingen kan give bivirkninger i 1-2 døgn efter indsprøjtningen. Bivirkningerne er forbigående, det vil sige, at de forsvinder igen.
Bivirkningerne kan være:
- let kvalme eller madlede
- træthed
- svimmelhed.
Enkelte patienter har bemærket blister i mundhulen.
Hvis medicinen kun indsprøjtes én gang, er alvorlige bivirkninger sjældne og forbigående.
-
Efter behandlingen med methotrexat skal vi tage blodprøver fra dig. Med blodprøverne kontrollerer vi mængden af graviditetshormon i dit blod. Graviditetshormon kaldes også hCG (human choriogonadotropin). Dette gør vi for at være sikre på, at medicinen har nedbrudt alt graviditetsvævet.
Hvis blodprøverne viser, at der stadig er graviditetsvæv, kan det være nødvendigt med yderligere behandling. Dette kan enten være i form af en operation eller endnu en behandling med methotrexat. I nogle tilfælde indkalder vi dig til en ultralydsskanning, for at afgøre hvor meget af vævet, der er tilbage.
Lægen aftaler med dig, hvad der skal ske i netop dit tilfælde.
-
Undgå samleje indtil behandlingen er afsluttet
Vi fraråder samleje indtil behandling og efterforløb er afsluttet, fordi der en lille risiko for bristning af graviditeten med blødning til følge, hvilket udgør en risiko for dig.
Undgå alkohol og folinsyre
Efter behandlingen bør du ikke indtage alkohol. Methrotrexat kan belaste leveren, og alkohol forstærker denne effekt, hvorved risikoen øges for skade på leveren. Undlad desuden at tage folinsyre, da det kan forringe virkningen af methotrexat.
Forvent smerter efter behandlingen
Efter den medicinske behandling skal du forvente at føle let smerte fra det sted, hvor graviditeten har siddet. Smerten kan almindeligvis mærkes i op til 1-4 uger, efter at behandlingen er afsluttet.
Du kan lindre smerterne med paracetamol, fx Pinex 2 x 500 mg-tabletter 4 gange dagligt.
Kontakt os ved mavesmerter eller blødning
Hvis du oplever pludselige og kraftigt indsættende smerter i maven og/eller blødning fra underlivet, skal du reagere ved at kontakte Sengeafsnit for Gynækologi.
Vent med at blive gravid igen
Efter behandlingen skal du vente minimum 3 måneder, før du forsøger at blive gravid igen. Er du i fertilitetsbehandling, bør du tale med fertilitetsklinikken om, hvordan og hvornår I genoptager forsøg på graviditet.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om graviditet uden for livmoderen, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: 'graviditet uden for livmoderen'.
Gynækologisk Dagafsnit, HCG-kassen
Tlf. 97 66 30 87
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 12.15 – 12.45
Sengeafsnit for Gynækologi
Tlf. 97 66 30 93
Vi træffes hele døgnet.
Praktisk om blodprøve og svar
Blodprøverne i forbindelse med kontrollen kan tages hos egen læge eller på Klinisk Biokemisk Afdeling på et hospital i Region Nordjylland.
- Før kl. 10. Hvis blodprøven tages på Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital før kl. 10.00, kan du få svar på undersøgelsen næste hverdag ved at ringe til HCG-kassen mellem kl. 12.15 og 12.45 på tlf. 97 66 30 87.
- Efter kl. 10. Hvis blodprøven bliver taget efter kl. 10.00, kan du først få svar på undersøgelsen efter 2 hverdage. Du får svar ved at ringe til HCG-kassen.
- Egen læge. Hvis blodprøven tages hos din egen læge, kan der gå en ekstra dag, inden vi har svaret.
Samtidig med, at du får svar på blodprøven, aftaler vi, hvornår næste blodprøve skal tages, eller om vi kan afslutte undersøgelsen.