I Familieambulatoriet støtter vi gravide og nybagte familier, som har rusmiddelforbrug, brug af smertestillende medicin eller psykiatrisk sygdom tæt inde på livet. Gravide med psykiatrisk sygdom, dvs. bipolar sygdom, skizofreni og svær borderline, tilbydes et forløb i Familieambulatoriet i tæt samarbejde med psykiatrien.
Ved rusmiddelforbrug kan både den gravide og partner få hjælp ofte i tæt samarbejde med rusmiddelcenteret.
Kroniske smertepatienter får et tilbud, hvor der er et tværfagligt samarbejde med andre samarbejdspartnere, fx smertecentre, og hvor god smertekontrol er prioriteret.
Den bedste start på livet
Forskning viser, at et forbrug af medicin eller rusmidler under en graviditet kan medføre fysiske såvel som psykiske skader hos barnet.
Familieambulatoriet ønsker derfor at tilbyde dig og din familie bedst mulig støtte i og efter graviditeten med den hensigt at give dit barn den bedste start på livet.
Dit forløb hos os
Vi følger dig for at opdage og reducere komplikationer i graviditeten, og sammen med dig planlægger vi jeres sammenhængende forløb. Vi arbejder også for at sikre gode betingelser for dit barns opvækst og for at mindske rusmiddelskader hos de børn, som er i risikogruppen.
Vi har en socialrådgiver tilknyttet, som kan være med til at tilrettelægge handlingsindsatsen, så der er en plan for graviditeten og tiden efter fødslen. Socialrådgiveren kan, hvis det vurderes nødvendigt, udarbejde en socialfaglig journal for jeres familie og ved behov skabe kontakt til Familieafdeling, sundhedsplejerske, Misbrugscenter, Jobcenter og andre relevante samarbejdspartnere. I vil som familie blive spurgt, om vi må samarbejde med relevante instanser, når I starter i Familieambulatoriets forløb.
Under graviditeten
I graviditeten går I til kontroller hos en af vores tilknyttede jordemødre, og I følges af én af de tre læger, der er tilknyttet Familieambulatoriet. I kommer til det antal kontroller, som der er behov for. Jordemoderkontrollerne handler om, hvordan graviditeten forløber og om jeres barns velbefindende. I taler også med jordemoderen om fødselsforberedelse, amning, familiedannelse og levevis.
Ved lægeundersøgelserne foretages ultralydsscanning for at følge jeres barns trivsel. Der kan være behov for mere end de to scanninger, som vanligt bliver tilbudt i graviditeten.
Efter fødslen
Efter fødslen er der mulighed for at få en efterfødselssamtale med vores jordemoder. Hvis barnet ikke skal følges i vores børneteam, vil forløbet blive afsluttet, når sundhedsplejersken opstarter besøg hjemme hos jer. Vi følger og støtter jeres familie i barselsperioden. Vores psykolog og børnelæge følger de børn, der har været eksponerede for medicin og rusmidler, indtil de når skolealderen
Henvisning til Familieambulatorium
Alle sundhedspersoner kan henvise en gravid til Familieambulatoriet. Den gravide kan også henvende sig selv.
De eksponerede børn henvises gennem Familieambulatoriet eller egen læge. De børn, som egen læge henviser, er familier, som ikke har været fulgt i Familieambulatoriet under graviditeten.