Ufrivillig afgang af urin kaldes urininkontinens. Det anslås, at 1 ud af 5 kvinder lider af urininkontinens og langt de fleste kan hjælpes.
Der findes flere former for urininkontinens. For at finde ud af, hvilken form for urininkontinens du lider af, er det nødvendigt at lave flere grundige undersøgelser. Under undersøgelserne finder vi også ud af, hvilken behandling der er bedst for dig. Det er derfor nødvendigt med mindst 2 ambulante besøg i Inkontinensklinikken.
I Inkontinensklinikken arbejder vi ud fra princippet om hjælp til selvhjælp. Det vil sige, at vi anvender så enkle undersøgelser og behandlinger som muligt. Fx vil vi vejlede dig i knibeøvelser og gode drikke- og vandladningsvaner.
Undersøgelser viser, at selv simple ændringer hjælper eller forbedrer tilstanden for op til 75 % af patienterne, så større operationer kan undgås. Men for at opnå et positivt resultat er det vigtigt, at du selv deltager aktivt i behandlingen.
De undersøgelser, du skal have lavet, varetages af et uro-gynækologisk team, som består af:
- gynækologiske læger (læger, der er specialister i kvindesygdomme)
- urologiske læger (læger, der er specialister i sygdomme i urinvejene)
- specialuddannede sygeplejersker
- fysioterapeuter, der har en speciel viden om musklerne i bækkenbunden.
Sådan forbereder du dig til Første undersøgelse
Medbring spørgeskemaer
Udfyld og medbring de spørgeskemaer og væskevandladningsskemaer, du har fået af os.
Medbring en urinprøve med morgenurin
Medbring en urinprøve fra om morgenen. Du kan købe et glas til urinprøven på apoteket. Husk at opbevare urinprøven koldt.
Drik, før du tager hjemmefra
Drik noget, inden du tager hjemmefra, så du er normalt tissetrængende, når du kommer til undersøgelsen.
Første undersøgelse
Når du møder på sygehuset, bliver du modtaget af en sygeplejerske, som gennemgår de udfyldte spørgeskemaer. Sammen med sygeplejersken får du mulighed for at stille eventuelle spørgsmål.
I løbet af undersøgelsen skal du lade vandet på et specielt toilet, der registrerer, hvordan du lader vandet. Herefter bliver blæren ultralydsskannet, så vi kan se, om den er helt tom.
Du har mulighed for, at en sygeplejerske undersøger din knibefunktion. Sygeplejersken vil også fortælle dig om det videre undersøgelsesforløb.
Undersøgelserne vil blandt andet bestå i, at du registrerer, hvor meget du drikker og lader vandet og muligvis også i en såkaldt blevejningstest.
Undersøgelsen varer cirka 1 time.
Sådan forbereder du dig til anden undersøgelse
Medbring blevejningstest
Hvis du har lavet en blevejningstest, skal du medbringe den.
Drik, før du tager hjemmefra
Ligesom ved første undersøgelse skal du drikke, inden du tager hjemmefra, så du er normalt tissetrængende, når du kommer til undersøgelsen.
Anden undersøgelse
Når du kommer til anden undersøgelse, taler du med lægen og sygeplejersken om resultatet af undersøgelserne, samt hvilken behandling, der er velegnet for dig.
Undersøgelsen varer cirka ½ time.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om urininkontinens, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ”urininkontinens”.