Du har fået anlagt et kateter i blæren gennem et lille indstikssted i huden over dit skamben, også kaldet et topkateter. Det skal sikre, at du får tømt blæren for urin.
Kateteret er cirka 40 centimeter langt. Kateteret bliver holdt fast ved hjælp af en lille ballon, som er fyldt med væske.
Kateteret er forsynet med en ventil, som du selv kan åbne og lukke. De første 24 timer har du en forbinding over indstiksstedet, som kan tages af efter 24 timer, hvis ikke det væsker fra kanalen.
|
|
Sådan ser kateteret med ventil ud.
|
Sådan fikseres kateteret
Kateteret skal fikseres på hoften med et plaster for at undgå unødig træk i kateteret
|
|
Kateteret holdes fast på hoften med et plaster.
|
Forbinding
Du kan eventuelt have en lille forbinding hen over indstiksstedet. Hvis du har en lille forbinding på, kan du sætte et badplaster henover, når du tager bad.
Har du ikke et plaster over indstiksstedet, behøver du ikke at bruge badeplaster ved brusebad.
Sådan tømmer du blæren
Hver 3.-4. time, eller når du føler trang til at lade vandet, åbner du ventilen, som sidder i kateteret, og på den måde tømmer du blæren.
Synes du, at det forstyrrer din søvn, at du skal op og tømme blæren om natten, har du mulighed for at sætte en urinpose til ventilen. På den måde løber urinen ud i posen, mens du sover, og så kan du tømme posen, når du står op.
Du skal huske at placere urinposen under blære-niveau, når du sover, så urinen har mulighed for at løbe fra blæren og ned i posen. Det kan du blandt andet gøre ved at lade urinposen hænge ned langs sengekanten.
Skift af ventil og urinpose
Du kan bruge både natpose og ventil i 1 uge. Herefter skal de skiftes. Det kan du enten selv gøre, eller hjemmesygeplejersken kan gøre det.
|
|
Sådan ser natposen ud.
|
Det er vigtigt, at studsen på natposen opbevares rent. Du kan med fordel gemme den lille beskyttelseshætte, der sidder på studsen. Denne kan bruges til at beskytte studsen om dagen, når du ikke bruger posen.
Skift af kateter
Den første gang, du skal have skiftet kateteret, foregår det hos os. Første gang er efter cirka 6-8 uger. Derefter skal hjemmesygeplejersken skifte kateteret cirka hver 12. uge.
Vær opmærksom på
Forebyg infektion
Forbindingen over indstiksstedet skiftes, når den er våd, løs eller forurenet. For at undgå infektion skal du som minimum vaske dig omkring indstiksstedet og langs kateteret med en mild sæbe 2 gange om ugen. Det er også vigtigt, at du husker at vaske hænder, både før og efter du rører ved enten kateteret eller urinposen.
Når du har et blærekateter, er der større risiko for, at du får blærebetændelse og blod i urinen. Det kan medføre, at kateteret stopper til. Det er derfor vigtigt, at du hver dag drikker 2 liter væske. Alle former for væske tæller, både kaffe, te, juice, vand og lignende.
Hvis du oplever gener ved kateteret
Oplever du, at der siver urin enten fra urinrøret eller fra indstiksstedet på maven, kan det være fordi kateteret er ved at stoppe til.
Det er i sådanne situationer vigtigt, at du drikker ekstra meget væske og ser, om problemet løser sig selv i løbet af 2-3 timer. Er det ikke tilfældet, kan du kontakte din hjemmesygeplejerske, der kan skylle kateteret igennem med saltvand.
Hvis du har brug for flere ventiler og urinposer
Har du brug for ventiler og urinposer, indtil din bevilling bliver godkendt i kommunen, kan du kontakte Urologisk Ambulatorium.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.