Du har fået konstateret nyresten, og lægen har vurderet, at stenen har en størrelse, så den formentlig selv kan passere gennem urinvejssystemet.
Du skal være forberedt på, at det vil tage noget tid for stenen at komme igennem urinlederen og ned i blæren, før du kan tisse den ud. Du vil formentlig opleve anfald af kolikagtige smerter, når stenen bevæger sig, men stenen vil med stor sandsynlighed komme ud af sig selv i løbet af et par uger.
Herunder kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på i processen, hvor stenen bevæger sig ud.
Medicinsk behandling
Du må tage smertestillende i form af en stikpille Diclofenac 100 mg 2 gange i døgnet eller alternativt Diclofenac 50 mg 4 gange i døgnet (receptpligtigt).
Vi anbefaler, at du tager den smertestillende medicin som stikpille, da dette giver den bedste og hurtigste effekt. Hos nogle kan den irritere maveslimhinden, hvilket kan vise sig som sure opstød og mavesmerter.
Hvis du ikke kan tåle medicinen, skal du stoppe med at tage den. Du kan købe syredæmpende medicin i håndkøb, som kan afhjælpe de sure opstød og mavesmerterne, hvis det viser sig at være en bivirkning til Diclofenac.
Du skal tale med din læge, inden du bruger Diclofenac, hvis du har mavesår, er i blodfortyndende behandling eller lider af Morbus Crohn eller Colitis Ulcerosa.
Du kan supplere den smertestillende behandling med 1 gram Paracetamol 4 gange i døgnet.
For at fremme afgangen af stenen gennem urinlederen tilbydes du tablet Omnic®(Tamsolusin), som du skal tage indtil videre 1 gang i døgnet. Dette præparat får musklerne omkring urinlederen til at slappe af, så stenen lettere kan passere gennem urinlederen. En bivirkning til Omnic®kan være svimmelhed.
Vær opmærksom på
Drik rigeligt
Du skal forvente, at der kan komme blod i urinen, hvilket ikke er farligt under et nyrestensanfald. Vær da opmærksom på at få rigeligt at drikke.
Kontakt en læge
Hvis den smertestillende behandling ikke er tilstrækkelig, og du får tiltagende ondt, feber over 38,3 grader samt eventuelt kvalme og opkastning, skal du kontakte din læge eller Lægevagten. Stenen kan eventuelt have kilet sig så fast i urinlederen, så den ikke kan passere af sig selv. Har du kun én fungerende nyre, skal du være særligt opmærksom, hvis du oplever aftagende vandladning.
Hvis du ikke har symptomer fra din sten, vil du i visse tilfælde alligevel blive tilbudt behandling, fx hvis stenen tiltager i størrelse, hvis du får tilbagevendende infektioner, hvis stenen lukker af for nedløbet af urin fra nyren/urinlederne til blæren, eller hvis din nyrefunktion er påvirket.
Kontakt og mere viden
På vores webside har vi samlet en række informationer om hele forløbet, når man får nyresten og eventuelt skal behandles. Her kan du blandt andet finde fakta om nyresten og symptomer, information om behandlingsformer samt viden om forebyggelse af nye nyresten. Vi anbefaler dig at besøge siden undervejs i dit forløb.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.