Præparat: __________________________________
Dosis: _____________________________________
Hvor ofte:__________________________________
Du skal behandles med antihormonel-indsprøjtninger for at hæmme udviklingen af prostatakræft. Ofte vil behandlingen også lindre eventuelle symptomer, såsom træthed, smerter eller problemer med vandladningen. Medicinen bevirker, at kroppen stopper med at producere det mandlige kønshormon testosteron.
Kræftcellerne er afhængige af testosteron for at kunne vokse og dele sig. Når produktionen af testosteron udebliver, hæmmes væksten og antallet af kræftceller i prostata. Medicinen virker også på eventuel spredning af sygdommen til andre steder i kroppen.
Medicinen kan ikke helbrede prostatakræft, men den begrænser udviklingen af sygdommen. Medicinen er som regel en livslang behandling.
Sådan foregår den medicinske behandling
Behandling med indsprøjtninger
Afhængig af præparatvalg gives medicinen som indsprøjtning i fedtvævet under huden på maven eller i musklen på ballen hver 4., 12. eller 24. uge. Det er sygeplejerskerne i Urologisk Ambulatorium, der giver dig indsprøjtningerne, eller eventuelt din egen læge.
Medicinen er depotmedicin, der dagligt afgiver den samme mængde medicin.
Blodprøve før hver kontrol i Urologisk Ambulatorium
Du skal have taget en blodprøve, som kontrollerer det såkaldte PSA-tal, som viser, hvordan behandlingen virker. Du kan enten få taget blodprøven på hospitalet eller hos din egen læge.
Bivirkninger
Antihormonel-indsprøjtning er en såkaldt medicinsk kastration. Det betyder, at du efter nogle uger vil kunne få en række bivirkninger i større eller mindre grad. De opstår i kraft af, at du ikke længere producerer det mandlige kønshormon. Det kan blandt andet være bivirkninger som:
- hedeture/svedeture
- manglende seksuel lystfølelse
- impotens
- lettere vægtstigning, fordi din fedtfordeling bliver ændret
- humørpåvirkning
- træthedsfornemmelse og muskelsvaghed
- knogleafkalkning
- tilvækst og ømhed i brystkirtlerne.
Ved din kontrol vil vi tale med dig om, hvordan du har det, om du er generet af bivirkninger, og hvilke muligheder der er for at mindske dem.
Forebyg knogleafkalkning
For at forebygge afkalkning af knoglerne anbefaler vi, at du tager kalktabletter med D-vitamin (800-1000 mg Ca+ samt 20 mikrogram (µg) D-vitamin). Motion og ’belastning’ af knoglerne hjælper også mod afkalkning, fx gang, trappetræning, jogging eller anden motion, hvor pulsen kommer op.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.