Du skal have foretaget en CT-skanning. Til en CT-skanning anvendes røntgenstråler, som ved en almindelig røntgenundersøgelse.
Røntgenrøret og de dele, som registrerer strålerne, bevæger sig omkring det område, som skal skannes. På den måde er det muligt at danne billeder i tværsnit, som ved hjælp af digital billedbehandling omsættes til tredimensionelle billeder.
Fordelen ved denne metode er, at den kan lave et meget mere præcist billede end en almindelig røntgenundersøgelse, og vi derved kan påvise selv meget små forandringer i både knogler og organer.
Sådan foregår undersøgelsen
På undersøgelsestuen hjælper personalet dig med at blive placeret korrekt på skanningslejet. Når du ligger på lejet, placerer vi en nål i din albuebøjning, hvor igennem du får bedøvelse og kontraststof under skanningen. Du vil mærke, at kontrasten løber ind, men det må ikke gøre ondt. Ved smerter skal du give besked til personalet.
Da du er bedøvet, vil du ikke bemærke det, men kontraststoffet kan give varme i kroppen, fornemmelse af vandladningstrang og metalsmag i munden. Det forsvinder dog hurtigt, når kontrastvæsken fordeler sig i dine blodårer og indre organer.
Inden selve skanningen sættes i gang forlader personalet undersøgelsesrummet. Personalet kan se og høre dig under hele skanningen.
Det leje, du er blevet placeret på, bevæger sig igennem CT-skanneren. Åbningen i CT-skanneren er 70 cm i diameter, og skanneren er ½-1 meter dyb. Imens lejet bevæger sig, tager skanneren billeder fra forskellige vinkler med få millimeters afstand.
Den samlede undersøgelse varer cirka 15 minutter, men efter CT-skanningen bliver du kørt på en opvågningsstue, hvor du skal være i cirka 2 timer. Her holder vi blandt andet øje med, at du ikke får en allergisk reaktion af kontrasten. Det kan i meget sjældne tilfælde forekomme.
Sådan forbereder du dig
Bestil tid til en blodprøve inden undersøgelsen
Da du skal have kontrastvæske under din skanning, har vi brug for at vide, om dine nyrer fungerer, som de skal, og kan udskille kontrastvæsken efter skanningen. Det undersøger vi ved hjælp af en blodprøve, der måler dit P-kreatinin.
Du skal derfor bestille tid til en blodprøve. Prøven skal tages 1-6 dage inden undersøgelsen. Du kan få taget prøven hos din egen læge eller på et hospital. Vær opmærksom på, at prøven ikke må være mere end 7 dage gammel på undersøgelsestidspunktet, da vi så ikke kan bruge prøvens resultat.
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden undersøgelsen eller behandlingen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et stort glas saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre anæstesilægen har givet dig anden vejledning.
Tag din sædvanlige medicin
Får du vigtig medicin, må du gerne tage den inden undersøgelsen. Hvis den skal tages med vand, så brug så lidt vand som muligt.
Ring til os, hvis du er gravid eller ammer
Hvis du er gravid eller ammer, har det betydning i forhold til, hvordan vi gennemfører undersøgelsen. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan tage de rette forholdsregler.
Drik rigeligt dagen før undersøgelsen
Dagen før undersøgelsen skal du drikke rigeligt med væske – mindst 2 liter. Det kan fx være vand, saftevand eller juice. Når din krop får væske nok, kan nyrerne hurtigere udskille kontrastvæske efter undersøgelsen.
Ring til Anæstesi Syd, hvis du har været forkølet
Hvis du har været forkølet og haft feber inden for de seneste 14 dage inden undersøgelsen, skal du kontakte Anæstesi Syd, så en læge kan vurdere, om du er rask nok til at blive bedøvet.
Påklædning på skanningsdagen
Du har som udgangspunkt dit eget tøj på under skanningen. Der er dog nogle forholdsregler særligt omkring metal, som vi gerne vil, du tager hensyn til:
- Undlad smykker og piercinger
- Undlad overdele med dekorationer af fx pailletter, nitter og knapper af metal
- Bruger du BH, så tag gerne en sports-BH på, så vi undgår metallet i bøjler og låse
- Tag en kortærmet bluse på eller en bluse med løse ærmer, da vi har brug for at have adgang til din albuebøjning.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Dine sanser og din reaktionsevne kan være påvirket i op til et døgn efter narkosen. Du må derfor ikke selv køre bil de første 24 timer.
Når du kommer hjem
Du må ikke være alene det første døgn
Vi anbefaler, at du har en voksen person hos dig de første 24 timer efter operationen. Din pårørende skal holde øje med eventuelle eftervirkninger fra narkosen.
Gør som du plejer
Der er ingen forholdsregler efter undersøgelsen. Du må tage medicin, køre bil mv. som du plejer, selvom du har fået kontrastvæske.
Søg læge ved smerte eller føleforstyrrelser
Der kan forekomme udsivning at kontrastvæske under huden. Dette er en generende, men ufarlig og forbigående tilstand. I sjældne tilfælde kan der opstå forværring af smerten eller føleforstyrrelser. Sker dette, skal du søge lægehjælp.
Hvis du er i behandling med Interleukin-2
Du kan opleve allergilignende symptomer, typisk udslæt, i op til 2 uger efter, at du har fået kontraststoffet, hvis du er i behandling med Interleukin-2. Sker dette, skal du kontakte din egen læge.
Svar på undersøgelsen
Du får svar på undersøgelsen fra den læge eller afdeling, som har henvist dig til undersøgelsen.
Mulige risici
Der er risici forbundet med røntgenstråling. Fordelene ved at bruge røntgenstråler overstiger dog i langt de fleste tilfælde den risiko, der er ved at få lavet en CT-skanning. Vil du vide mere om risici, kan du læse mere påpatienthåndbogen.dk. Søg på ’røntgenstråler og risici’.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til, hvordan undersøgelsen foregår, eller hvordan du skal forberede dig til den, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Radiologisk Afdeling
Tlf. 97 66 50 85
Telefontid:
Mandag – torsdag kl. 08.00 – 15.00
Fredag kl. 08.00 – 14.30
Anæstesi Syd
Tlf. 97 66 19 02
Telefontid:
Mandag – fredag 08.00 – 15.00
|