Coiling af ikke-bristet udposning på hjernens blodkar
-
-
Når du møder på Neurokirurgisk Afdeling, bliver du modtaget af personalet, som orienterer dig om forløbet, tager blodprøver og forbereder dig til behandlingen. Selve behandlingen foregår på Radiologisk Afdeling.
Under operationen er du fuldt bedøvet, fordi behandlingen kræver, at du ligger stille i lang tid.
Når du er bedøvet lægger lægen et kort plastikrør ind i pulsåren i lysken. Gennem dette rør føres et tyndt rør at plastik (et kateter) via hovedpulsåren og op på halsen.
Igennem det tynde rør føres et endnu tyndere kateter via hjernens pulsårer helt ud til udposningen. Via kateteret føres en coil op i udposningen. For at kunne placere coilen helt præcist bliver lægen vejledt ved hjælp af gennemlysning med røntgenstråler. Røntgenstrålingen gør det muligt at se proceduren som levende billeder på en tv-skærm.
Lægen fører et kateter ind fra lysken via hovedpulsåren og videre op i hjernens pulsårer.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge et rørformet gitter (en stent) eller en ballon til at støtte coilsene, mens de placeres.
Behandlingen varer normalt 3-4 timer.
Efter behandlingen fjernes plastikrøret i lysken og hullet lukkes.
Sådan ser coils ud. Coilen er blød og krøller op som et garnnøgle.
-
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre anæstesilægen har givet dig anden vejledning.
Tag din sædvanlige medicin
Får du vigtig medicin, må du gerne tage den inden behandlingen. Hvis den skal tages med vand, så brug så lidt vand som muligt.
Ring til os, hvis du er gravid eller ammer
Hvis du er gravid eller ammer har det betydning i forhold til, hvordan vi gennemfører undersøgelsen. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan tage de rette forholdsregler.
Ring til Anæstesien, hvis du har været forkølet
Hvis du har været forkølet og haft feber inden for de seneste 14 dage inden behandlingen, skal du kontakte Anæstesien, så en læge kan vurdere, om du er rask nok til at blive bedøvet.
-
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Det foregår på Neuro- og Traume-Intensiv-Afdelingen (NOTIA). Du vil være under konstant observation i mindst 4 timer og eventuelt indtil næste dag, hvis vi giver dig blodfortyndende medicin.
Du skal ligge fladt på ryggen i de første timer.
Hvis du får lagt en stent, skal du fortsætte med blodfortyndende medicin i en periode.
Opstår der ikke komplikationer, vil du sædvanligvis blive udskrevet 1-2 dage efter behandlingen.
-
Sygemeld dig
Du skal forvente at være sygemeldt i cirka 4 uger efter behandlingen. Det er ikke usædvanligt at opleve øget træthed i den første tid.
Du kan tabe håret
På grund af den røntgenstråling, du har været udsat for ved behandlingen, kan du i sjældne tilfælde opleve hårtab. Det vokser dog ud igen.
-
Du bliver indkaldt til en kontrol efter 6-9 måneder. Her vil vi kontrollere lukningen af udposningen. Det foregår enten ved en a-grafi eller en MR-skanning. (Alle coils og stents, vi anvender, er udført af MR-venligt materiale og hindrer ikke en MR-skanning.) Ved undersøgelsen vil du blot blive lokalbedøvet, og du kan derfor komme hjem igen samme dag.
Ud fra undersøgelsen vurderer vi, om du skal til yderligere kontrol eller behandling. Svaret på undersøgelsen kommer efter 8-14 dage per brev eller telefon.
Genbehandling
I enkelte tilfælde sker det, at blodet forskubber coilsene og skaber en ny kanal til udposningen, hvorfor der kan blive behov for en genbehandling. Vi tager efterfølgende stilling til, om du skal have foretaget yderligere kontrol eller behandling.
-
I enkelte tilfælde kan der under oplægning af en coil gå hul på udposningen/aneurismet, så der opstår blødning.
Det kan desuden ske, at der dannes en blodprop fra karvæggen. Denne kan føre til lukning af et blodkar i hjernen. Disse komplikationers betydning afhænger af, hvilket område i hjernen der rammes.
Risikoen for alvorlige komplikationer med varige mén er cirka 3-4 %.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om metoden coiling, kan du eventuelt læse mere påpatienthåndbogen.dk. Søg på: ’coiling’.