Du skal have foretaget en MR-skanning. Ved en MR-skanning undersøges dele af kroppen i et magnetfelt. Ved hjælp af radiobølger og en antenne opfanges et signal, der i en computer omdannes til et billede. Der er ingen røntgenstråling i forbindelse med en MR-skanning.
Sådan foregår undersøgelsen
Selve undersøgelsen
Under undersøgelsen skal du ligge på et undersøgelsesleje. Undersøgelseslejet bliver ført ind i en magnet, der er oplyst og åben i begge ender. Mens undersøgelsen foregår, høres høje bankelyde, der kommer i perioder af 1-7 minutters varighed. Du får derfor høretelefoner på.
Det er vigtigt, at du ligger helt stille under undersøgelsen. Du har under hele undersøgelsen mulighed for at kontakte personalet.
Intravenøs kontrast
MR-skanningen udføres ofte med intravenøs kontrastvæske. Intravenøs kontrastvæske betyder, at du får anlagt en venflon (lille plastikrør i en blodåre), og gennem den kan vi indsprøjte kontrastvæske. Kontrastvæsken fordeler sig i blodkarrene og de indre organer, og så kan vi skelne disse fra hinanden.
Giv personalet vigtige oplysninger
Det er vigtigt, at du fortæller personalet, hvis du har gennemgået karoperationer, har fået indsat øreprotese eller har metalrester efterladt i kroppen efter ulykker. Du kan ikke blive MR-skannet, hvis du har pacemaker.
Afsæt 2 timer til undersøgelsen
Selve MR-skanningen varer cirka ½ -1 ½ time. Hvis du har fået kontrastvæske, anbefaler vi dig at blive på sygehuset i yderligere 30 minutter.
Sådan forbereder du dig
Ring til os, hvis du er gravid eller ammer
Hvis du er gravid eller ammer, har det betydning i forhold til, hvordan vi gennemfører undersøgelsen. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan tage de rette forholdsregler. Du finder telefonnummeret i kontaktboksen på næste side.
Undlad smykker, piercinger og make-up
Før skanningen skal du fjerne alle metalgenstande såsom smykker, piercinger, hårnåle, hårspænder og ur. Der må heller ikke være metal, fx pailletter eller nitter, på dit tøj. Undlad også make-up, da make-up kan indeholde rester af metal. Hjælpemidler af metal, fx briller eller høreapparat, behøver du først tage af ved selve undersøgelsen.
Kontakt din læge, hvis du har klaustrofobi eller smerter
For at vi kan tage brugbare billeder og dermed udføre undersøgelsen bedst muligt, er det vigtigt, at du kan ligge stille. Kontakt på forhånd din egen læge for at få beroligende eller smertestillende medicin, du kan tage inden undersøgelsen.
Når du kommer hjem
Drik rigeligt, hvis du har fået kontrastvæske
Kontrastvæsken udskilles med urinen, men kan ikke ses. I sjældne tilfælde kan der forekomme en reaktion med forsinkelse på nogle få timer til flere dage efter undersøgelsen. Det kan vise sig ved hævelse i ansigtet, specielt omkring øjnene, eventuelt hudreaktion med rødme og kløe på kroppen.
Du får svar på undersøgelsen
Hvis du er henvist af din egen læge, kan du ringe dertil og få svar efter 5 hverdage.
Hvis det er et ambulatorium på hospitalet, der har henvist dig, vil du få svar per brev derfra – medmindre du har en anden aftale.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.