Du skal have foretaget en operation i svælget, hvor lægen assisteres af en robot.
Sådan foregår operationen
Før operationen får du støttestrømper på benene for at mindske risikoen for blodpropper.
Afhængig af hvad du har aftalt med anæstesilægen, tilbyder vi dig smertestillende medicin forud for operationen.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Operationen varer cirka 2 timer.
Efter operationen bliver du kørt til Opvågningen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Du har stadig drop i hånden og ilt i næsen.
Du vil have smerter i halsen, og vi vil derfor løbende tilbyde dig smertestillende medicin.
Du skal overnatte natten over i Opvågningen. Det kan også være, at vi holder dig sovende den første nat.
Efter operationen må du spise og drikke efter eget ønske, medmindre du får andet at vide af lægen.
I nogle tilfælde kan is og kolde drikke have en smertelindrende effekt. Du må prøve dig frem til, hvad der er bedst for dig.
Du må forvente at skulle være indlagt 1-4 dage afhængig af indgrebets omfang.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Husk din tandbeskytter
Husk den tandbeskytter du fik lavet til forundersøgelsen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Tag løse bukser på
Du må gerne have dine egne løse bukser på, dog må der ikke være knapper eller nitter bagpå.
Efter operationen – mens du er på hospitalet
Forvent at være hævet og øm
Du kan opleve at være øm i tungen og i din kæbe efter operationen. Tungen kan være hævet og følelsesløs, og din smagssans kan påvirkes. Disse følgevirkninger er næsten altid forbigående. Udtalt hævelse eller blødning sker heldigvis sjældent, og hvis det skulle ske, vil vi sikre dine luftveje, fx med et lille plastikrør gennem huden på forsiden af halsen.
Tag imod smertestillende medicin
Dagen efter operationen bliver du tilbudt smertestillende medicin regelmæssigt. Under dagens stuegang taler du med en læge. Du kan formentlig tage hjem samme dag.
Ved udskrivelsen laver lægen en elektronisk recept på den smertestillende medicin, som du skal tage efter operationen.
Kom hurtigt i gang med at spise og drikke
Efter operationen må du spise og drikke efter eget ønske, medmindre du får andet at vide af lægen.
Generelt er det vigtigt, at du kommer hurtigt i gang med at spise og drikke, fordi kroppen har brug for væske og proteiner for at kunne hele bedst muligt. I nogle tilfælde er det nødvendigt med en sonde gennem næsen for at kunne få tilstrækkelig mad og drikke i ophelingsperioden.
Når du kommer hjem
Tag smertestillende medicin regelmæssigt
Du vil have ondt i halsen i op til 4 uger efter operationen. Det er helt normalt, at smerterne stråler op i ørerne, og at de varierer fra dag til dag.
Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin regelmæssigt i de første 2 uger efter operationen, da det er vigtigt i forhold til at kunne spise og drikke. Nogle gange er det nødvendigt at få ekstra smertestillende medicin i en periode. Det aftaler vi ved udskrivelsen. Ellers kan du kontakte ambulatoriet efter udskrivelsen.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 2-3 uger efter denne operation, men tal med lægen om netop dit behov.
Hav tæt kontakt med en pårørende
Mens du er sygemeldt, vil det være godt, hvis du har tæt kontakt til en ven eller pårørende, som du kan tilkalde, hvis du begynder at bløde, og som kan køre med dig, hvis det sker.
Tag den med ro i den første tid
I de første 2 uger skal du undgå stød og slag, herunder kondiløb, hårdt fysisk arbejde og tunge løft på 10 kilo og derover.
Kontakt os, hvis blødning ikke stopper
5-8 dage efter operationen løsner de hvidlige eller gullige sårskorper sig. Derfor vil du muligvis få mere ondt igen. Det kan også begynde at bløde en smule. Som regel kan du stoppe blødning ved at sutte på isterninger eller knust is. Hvis blødningen ikke stopper efter 5-10 minutter, skal du kontakte ambulatoriet eller sengeafsnittet. Ved kraftig blødning skal du ringe 1-1-2.
Kontrol
Du bliver via e-Boks indkaldt til en kontrol nogle uger efter operationen. Har vi sendt væv til undersøgelse, vil du få svar på undersøgelsen. Vi taler også om opfølgning på forløbet.
Mulige komplikationer
De fleste bivirkninger til operationen er forbigående. Man kan dog risikere, at følesansen i tungen og taleevnen vedvarende bliver nedsat.
En alvorlig komplikation er kraftig blødning. Denne komplikation holder vi øje med under indlæggelsen, og du skal også selv reagere, hvis der opstår kraftig blødning, når du er blevet udskrevet.
I forbindelse med indgrebet anvendes tandbeskytter for at skåne tænderne, men dette til trods er der en lille risiko for tandskade.
Kontakt og mere viden
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.