Formålet med behandlingen for nærsynethed er at bremse øjets længdevækst. Derfor skal behandlingen iværksættes i barndommen, mens øjet vokser. Når øjet ikke vokser mere, kan behandlingen stoppes.
Behandlingsmuligheder
Der findes 2 behandlinger for nærsynethed i Danmark. Den ene er en behandling med øjendråber, den anden er en behandling med en kontaktlinse, en såkaldt natlinse. Ingen af behandlingerne er endnu godkendt til at bremse udviklingen af nærsynethed, men internationale studier – og snart også danske studier – viser, at der oftest er effekt af begge behandlinger.
1. Behandling med øjendråber (Atropin)
Der behandles med stoffet Atropin. Behandlingen gives som én øjendråbe én gang om dagen. Atropin har i asiatiske og amerikanske studier vist at kunne bremse udviklingen af nærsynethed. Man ved ikke præcis, hvordan Atropin bremser udviklingen af nærsynethed.
Man ved dog, at Atropin udvider pupillen en lille smule, hvilket kan medføre behov for solbriller på solrige dage. Desuden kan Atropin nedsætte øjets evne til at stille skarpt på nære afstande. Det kan føre til sløret syn ved læsning, brug af tablet med mere.
Hvis der opstår gener, kan det afhjælpes med briller med glidende overgang. Hos ganske få er der set allergiske gener ved brug af Atropin.
Behandlingen er velundersøgt i Asien, men man kender ikke langtidseffekten af Atropin-behandling, det vil sige effekten udover 10-15 år, og der er endnu ikke publiceret større studier af behandlingen af danske børn, men de er undervejs. Behandlingen med Atropin er derfor eksperimentel, men der kendes ikke alvorlige bivirkninger udover ovenstående.
2. Behandling med natlinser (ortho-K-linser)
Natlinser er kontaktlinser, man tager på ved sengetid og sover med om natten. Linsen fjernes næste morgen, når man vågner. Hvis man som nærsynet har en brillestyrke op til minus 5,50, og man bruger natlinser, kan man forvente at se godt om dagen uden brille eller anden linse.
Natlinsen er lavet af hård plast. Det betyder, at man kan mærke linsen, når den sættes i. Derfor er der en tilvænningsperiode, når man begynder at bruge natlinse. Efterhånden vil man mærke linsen mindre og mindre. Når øjet er lukket, mærkes linsen ikke så meget, og det er derfor som regel ikke et problem at falde i søvn med linsen på.
Der er lavet et dansk studie, som har vist, at udviklingen af nærsynethed kan bremses med 59 % hos dem, der bruger natlinser, i forhold til dem, der bruger briller. Under behandlingen kan man derfor forvente, at øjet fortsat vil vokse, men med en mindre hastighed.
Ved brug af natlinser er der en lille risiko for betændelse af hornhinden. Risikoen for dette kan nedsættes ved at overholde alle anvisninger med hensyn til brug og hygiejne.