Hæmodialyse derhjemme
Du har mulighed for at udføre hæmodialyse derhjemme. På den måde får du bedre mulighed for at planlægge din dagligdag, som du vil.
Dialyseapparaturet er fuldt automatisk og pålideligt, og betjeningen er relativt simpel.
Hvis hjemmedialyse er noget for dig, så vil vi tilbyde dig og dine pårørende en samtale, hvor vi gennemgår:
- de praktiske foranstaltninger
- de krav og forventninger vi har til dig
- oplæring i apparaturet
- planlægning af de efterfølgende ambulante kontroller.
Oplæringen tilpasses dig, så du selv kan varetage dialysen forsvarligt. Du lærer at klare uforudsete hændelser og komplikationer.
Når du er kommet hjem, vil du altid kunne ringe til dine dialysesygeplejersker eller en dialysetekniker, hvis du oplever problemer omkring dialysen.
-
Du har mulighed for at udføre hæmodialyse derhjemme. På den måde får du bedre mulighed for at planlægge din dagligdag, som du vil.
Dialyseapparaturet er fuldt automatisk og pålideligt, og betjeningen er relativt simpel.
Hvis hjemmedialyse er noget for dig, så vil vi tilbyde dig og dine pårørende en samtale, hvor vi gennemgår:
- de praktiske foranstaltninger
- de krav og forventninger vi har til dig
- oplæring i apparaturet
- planlægning af de efterfølgende ambulante kontroller.
Oplæringen tilpasses dig, så du selv kan varetage dialysen forsvarligt. Du lærer at klare uforudsete hændelser og komplikationer.
Når du er kommet hjem, vil du altid kunne ringe til dine dialysesygeplejersker eller en dialysetekniker, hvis du oplever problemer omkring dialysen.
-
Der er mange fordele ved at vælge hjemmedialyse. Først og fremmest giver hjemmedialyse dig større frihed, fordi behandlingen kan planlægges, når det passer dig.
Med hjemmedialyse kan du eventuelt dialysere oftere – og uden transporttid og ventetid. Når du dialyserer oftere belastes din krop mindre af stigning i affaldsstoffer og væske i blodet. Du opnår derved et større velbefindende.
Du kan eventuelt gennemføre dialyserne om natten. Derved behøver dialyse ikke fylde så meget af din hverdag – og faktisk fjernes fosfat bedst om natten.
Hyppigere dialyser vil som regel give dig:
- Bedre rensning.
- Mere energi og bedre appetit. Ved hyppigere dialyser vil du ikke føle dig så udkørt mellem og under dialyserne, fordi ophobning af væske og affaldsstoffer i blodbanen er mindre mellem dialyserne.
- Ingen eller færre kostbegrænsninger. Da du næsten dagligt får fjernet affaldsstoffer og salte, vil du bedre kunne spise, som du har lyst til.
- Ingen eller mindre væskebegrænsning. Ved daglig dialyse vil du kunne få fjernet væske, så en mindre mængde ophober sig i kroppen mellem dialyserne. Du vil bedre kunne drikke, som du har lyst til.
- Mulighed for helt at undvære fosfatbinder og blodtryksmedicin. Dialyserer du om natten, hvor fosfat fjernes bedst, kan du muligvis helt undvære fosfatbinder. Blodtrykket bliver generelt lavere, fordi væske ikke hober sig op, og du vil muligvis ikke have behov for blodtryksmedicin.
- Øget sexlyst. Større velvære og bedre livskvalitet vil give dig et større overskud i hverdagen.
Ved hyppigere dialyser reduceres risikoen for komplikationer i form af kramper og blodtryksfald under dialysen betragteligt. Endvidere har de, som dialyserer hjemme, færre indlæggelser.
-
Hjemmedialyse kræver, at du er villig til og kan tage det fulde ansvar for behandlingen.
Du skal have optræning i de forskellige procedurer, og du skal være mentalt og funktionelt i stand til at opbygge nye færdigheder. Er du fx dårligt seende eller blind, men har en pårørende, som gerne vil hjælpe dig, skal din hjælper have optræningen sammen med dig.
Du skal være indstillet på at dialysere mere end 20 timer om ugen – fordelt på 5 gange. Jo mere og oftere du er i dialyse:
- jo bedre bliver dit blod renset
- jo mindre væske skal der fjernes under dialysen
- jo bedre kan din calcium-fosfatbalance styres.
Det betyder også færre eller ingen komplikationer under dialysen.
Det vil være dit eget ansvar at varetage behandlingen efter grundig oplæring (jf. lov om patienters retstilling, lov nr. 482 af 1/7 1998 om informeret samtykke, §6 stk.3).
-
Der skal være mulighed for at etablere vand og strøm til dialysemaskinen. Vandafløbet skal være velfungerende, da der bruges meget vand under dialysen. Der skal desuden være plads til dialysemaskinen og vandanlægget.
Vi arrangerer et besøg hos dig, hvor en dialysetekniker, en elektriker og en VVS-montør ser på, hvordan det eventuelt kan indrettes.
Udgifter til etablering af vand og strøm til dialysemaskinen afholdes af Dialyseafdelingen. Ligeledes refunderes udgifter til vand og strømforbrug til dialysemaskinen af Dialyseafdelingen.
Hvis du bor i lejebolig, skal vi have udlejers eller boligkontorets skriftlige tilladelse til at foretage forandringerne. Dialyseteknikeren er behjælpelig med dette.
Ved fraflytning af boligen betaler Dialyseafdelingen for, at det etablerede bliver fjernet – se nærmere på næste side i afsnittet ”Det med småt”.
-
Du vil løbende blive indkaldt til ambulante kontroller, hvor vi blandt andet holder øje med dine blodprøveværdier.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Nyremedicinsk Afdeling
Tlf. 97 66 37 02
Koordinerende sygeplejersker i hjemmedialysen
Tlf. 97 66 37 38
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 10.00 – 14.00
Ferie-dialyseapparat
Når du er trænet i at udføre dialyse hjemme, har du også mulighed for at låne en ’feriemaskine’. Feriemaskinen er en transportabel dialysemaskine, som du fx kan tage med i sommerhus. Feriemaskinen er lidt anderledes end din hjemmemaskine, så den kræver lidt oplæring at bruge også.
-
Her kan du læse, hvem der er ansvarlig for hvad i forbindelse med etablering, reetablering og løbende vedligehold, når du overvejer hæmodialyse-behandling i eget hjem.
-
En forudsætning for etablering er, at elinstallationer, vand og afløbsforhold er i orden. Herved forstås at:
- de eksisterende elinstallationer er lovlige. Dialyseafdelingen afholder ikke udgifter til en eventuel lovliggørelse.
- vandkvaliteten svarer til drikkevandskvaliteten fra et offentligt vandværk. Dialyseafdelingen afholder udgiften for en vandprøve for at afklare dette.
- afløbsforhold er lovlige og af en sådan kapacitet, at de er i stand til at rumme den mængde affaldsvand, der produceres ved en dialysebehandling: cirka 1 m3 over 6-8 timer. Dialyseafdelingen afholder ikke udgifter til eventuelle ændringer af kloak/nedsivningsanlæg, som måtte være nødvendige for at opnå denne kapacitet.
Dialyseafdelingen stiller en dialysemaskine samt vandanlæg og softner til rådighed.
Udgifter til installation af el/jordspyd og vand/afløb, som er nødvendige for dialysen, afholdes af Dialyseafdelingen.
Udgifter til el, vand og affaldscontainer afholdes løbende af brugeren, som derefter får beløbet refunderet af Dialyseafdelingen kvartalsvist. Brugeren er selv ansvarlig for indberetning af forbrug.
Udgifter til dialysematerialer afholdes af Dialyseafdelingen.
-
Ved behandlingens ophør afholdes udgifterne til reetablering af Dialyseafdelingen. Herved forstås:
- Reetablering formuleres skriftligt ved hver enkelt installation.
- De huller, det eventuelt er nødvendigt at lave, lukkes. Det vil sige: laves der hul i skab, loft, gulv eller flise, repareres hullet. Hele flader udskiftes ikke, hvilket vil sige, at der ikke erstattes med et nyt skab, loft, gulv eller fliser på badeværelse. Forefindes der en erstatningsflise, erstatningsgulv- eller loftsplanke, skiftes denne.
Dialyseafdelingen er ikke ansvarlig for maling eller udgifter i den forbindelse efterfølgende.
-
Det påhviler brugeren selv at holde opsyn løbende med installationerne: vand, el og afløb.
Hvis AquaStop er ude af funktion, bør der ikke køres dialyse, og dialysetekniker skal kontaktes. Det samme gælder for DiaCare, hvor sygeplejerske skal kontaktes.
Konstateres der uregelmæssigheder, fx lækage, skal der lukkes for vandet, og tekniker skal kontaktes hurtigst muligt.
Det påhviler brugeren at være omhyggelig med optørring af spildt dialysevand og bikarbonat ved dialysemaskine, dialysefilter og koblinger. Ved vandskade kontaktes eget forsikringsselskab – Dialyseafdelingen dækker ikke vandskader.