Provokationstest for astma (Osmohale)
Du skal have lavet en såkaldt provokationstest.
Provokationstesten skal hjælpe os med at vurdere, om du har astma. Vi kalder det en provokationstest, fordi du i stigende doser skal inhalere et stof, der kan irritere dine luftveje og gøre, at bronkierne trækker sig sammen.
-
Du skal have lavet en såkaldt provokationstest.
Provokationstesten skal hjælpe os med at vurdere, om du har astma. Vi kalder det en provokationstest, fordi du i stigende doser skal inhalere et stof, der kan irritere dine luftveje og gøre, at bronkierne trækker sig sammen.
Vi starter med at måle din lungefunktion. Det gør vi ved en undersøgelse, hvor du trækker vejret så dybt som muligt og derefter puster luften ud i et såkaldt spirometer så længe og så hårdt som muligt.
Herefter skal du inhalere teststoffet. Når du har inhaleret teststoffet, skal du igen lave en lungefunktionsundersøgelse. På den måde kan vi se, hvordan dine bronkier reagerer på teststoffet.Vi gentager denne procedure mellem 5 og 9 gange. Hver gang øger vi mængden af teststoffet, alt afhængig af hvordan stoffet virker på dine lunger.
Der er ingen bivirkninger forbundet med testen. Du kan i løbet af testen få astmasymptomer som hoste eller besværet vejrtrækning. Det kan være ubehageligt, men er ikke farligt. Du vil umiddelbart efter undersøgelsen få medicin, der gør, at disse symptomer hurtigt forsvinder.
Du får svar på undersøgelsen ved en lægesamtale – enten samme dag eller i forbindelse med en efterfølgende kontrol.
Undgå at tage visse typer medicin
Visse typer medicin påvirker undersøgelsen og kan være årsag til, at vi ikke kan gennemføre testen. Du må derfor ikke tage følgende medicin:
4 uger før undersøgelsen
- Binyrebarkhormon som tablet eller indsprøjtning
4 døgn før undersøgelsen
- Singulair®
3 døgn før undersøgelsen
- Inhalationsmedicin: Spiriva®, Spiolto Incruse®, Eklira®, Seebri®, Onbrez®, Ultibro®, Anoro®, Giona®, Bufomix®, DuoResp®, Innovair®, Relvar®, Spirocort®, Flixotide®, Aerobec®, Symbicort® og Seretide®,
- Antihistamin: fx Cetirizin®, Telfast® og Kestine®
24 timer før undersøgelsen
- Inhalationsmedicin, fx Serevent®, Oxis® og Symbicort®
12 timer før undersøgelsen
- Inhalationer med Atrovent® og Berodual®
6 timer før undersøgelsen
Inhalationsmedicin, fx Bricanyl®, Ventoline®, Berotec®, Airomir®, Buventol® og Airsalb®.
Undlad at ryge
Du må ikke ryge 6 timer før undersøgelsen.
Mød udhvilet
Du bør være udhvilet og undgå større fysisk anstrengelse på undersøgelsesdagen.
Undlad at indtage koffein
På undersøgelsesdagen bør du undlade at drikke kaffe, te og cola eller spise chokolade eller andet, der indeholder koffein.
Kontakt os, hvis du har haft corona inden for 6 uger
Der bør gå 6 uger fra man har haft corona, til man får foretaget undersøgelsen. Kontakt os derfor, hvis du har haft corona indenfor de seneste 6 uger.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.