Mavesækken
Mavesækken forbinder spiserøret med tolvfingertarmen. Overgangen mellem spiserøret og mavesækken kaldes mavemunden.
Mavesækkens størrelse varierer fra menneske til menneske, men ofte kan den rumme cirka 1 liter. Mavesækken producerer hver dag 2 liter mavesaft, der skal hjælpe med at nedbryde det, vi spiser.
Kræft i mavesækken
Kroppens celler deler sig konstant for at danne nye celler. Opstår der fejl i cellerne, kan de udvikle sig til kræftceller, der deler sig ukontrolleret og ødelægger de raske celler. Kræftceller kan danne en svulst, der også kaldes en knude eller tumor.
En kræftsvulst kan vokse ind i et blodkar eller et lymfekar, og på den måde kan kræftcellerne sprede sig og danne nye svulster andre steder i kroppen. De nye svulster kaldes dattersvulster eller metastaser. De sidder oftest i lymfeknuderne i nærheden af svulsten, men i nogle tilfælde vil de sidde i leveren eller i lungerne.
Symptomer på kræft i mavesækken
Det mest almindelige tegn på kræft i mavesækken er
- Brændende fornemmelse øverst i maven
- Kvalme og opkastning
- Vægttab
- Blødning fra kræftsvulsten, der kan føre til blodmangel og træthed.
Årsag til kræft i mavesækken
Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker får kræft i mavesækken, men man ved, at et stort forbrug af tobak og alkohol kan øge risikoen. Desuden ses kræft i mavesækken oftere i befolkninger, der spiser meget røget eller salt mad.
Kræft i mavesækken skyldes et samspil mellem mange faktorer, hvor man kun kender få af dem. Sygdommen er ikke umiddelbart arvelig.
Sygdommens hyppighed i Danmark
Kræft i mavesækken er en forholdsvis sjælden sygdom, der hvert år rammer cirka 300 i Danmark. Hyppigheden af sygdommen er aftagende gennem de sidste årtier. Sygdommen ses sjældent hos personer under 50 år.