Du skal opereres for karpaltunnelsyndrom. Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor en nerve i hånden bliver klemt under et ledbånd.
De første symptomer er sovende og prikkende fornemmelser i tommel-, pege-, lange- og dele af ringfingeren, specielt om natten. Senere i forløbet bliver symptomerne mere konstante og forekommer også om dagen med føleforstyrrelser og ”fummelfingrethed”.
Hvis nerven har været klemt gennem længere tid, kan det vare op til et år, før alle symptomerne forsvinder eller mindskes.
Sådan foregår operationen
Når du ankommer til afsnittet, bliver du klargjort til operation af en sygeplejerske og får forebyggende smertestillende medicin. Du taler også med lægen, der skal operere dig, om hvad der skal foregå.
Under operationen er du lokalbedøvet.
Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen via en kanyle i hånden. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Operationen foregår i blodtomhed. Det vil sige, at der ikke løber blod til din hånd. Du får en manchet på overarmen, som pustes op og forhindrer blodet i at løbe ned til hånden.
Gennem et snit i huden spalter lægen det ledbånd, som ligger over nerven, så der igen er plads til nerven. Lægen syer operationssåret sammen, og du får forbinding på.
Sådan forbereder du dig
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Hvis du er i blodfortyndende behandling eller tager fiskeolie, skal du muligvis holde pause med behandlingen. Følg den vejledning, du har fået ved forundersøgelsen.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol og ibuprofen, hvis du kan tåle det), så du har til de første dage hjemme.
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til
at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden mødetidspunktet.
- Du må ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et glas sød saft (cirka 200 ml) 2 timer før aftalen og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage vanlig medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag rent og afslappet tøj på, da du skal beholde en del af dit eget tøj på under operationen.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker og piercinger. Fjern løse dele såsom smykker, ur, ringe og piercinger. De er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Giv os besked, hvis du har sår på hånden
Du må ikke have sår, sårskorper eller hudafskrabninger i det område, der skal opereres. Det giver risiko for betændelse i operationssåret, og operationen kan af den grund blive aflyst af denne grund. Kontakte os også, hvis du føler dig syg eller har feber.
Hav rene, korte negle
Sørg for at have rene, korte negle uden neglelak af hensyn til risikoen for betændelse. Har du kunstige negle, skal du fjerne dem på operationshånden. Undlad at bruge håndcreme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen.
Medbring eventuel medicin til operationen
Du skal medbringe din daglige medicin, både kosttilskud og anden medicin samt spray- og inhalationsmedicin.
Efter operationen
Efter operationen bliver du kørt til Opvågningen, hvor du bliver observeret i et par timer, inden du bliver udskrevet. Du får eventuelt smertestillende medicin. Inden udskrivelsen taler du kort med den læge, der opererede dig, og vi orienterer dig om det videre forløb. Når du er klar til det, får du noget at spise og drikke.
Forvent at blive udskrevet samme dag
De fleste patienter kan tage hjem samme dag, som de er blevet opereret. Forvent derfor, at du er klar til at komme hjem få timer efter operationen. Hvis du mod forventning ikke er klar til at komme hjem, bliver du indlagt på sengeafdelingen.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første
døgn efter, at du har været bedøvet. Vi anbefaler også, at du har en voksen person hos dig i det første
døgn efter operationen.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig eventuelt
Om du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin
Det er ikke unormalt at have smerter efter operationen. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin som angivet i det skema, du får udleveret inden udskrivelsen.
Undgå alkohol
Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol i døgnet efter operationen, da bedøvelsesmidlet forstærker virkningen af alkohol.
Hold hånden højt, men brug ikke armslynge
Det er vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde de første par dage for at modvirke hævelse og mindske blødning fra operationssåret. Om natten kan du lægge en pude under hånden, så den opererede hånd ligger højt.
Træn håndens bevægelighed
- Efter 4 uger må du lave lettere husligt arbejde.
- Efter 6 uger må du lave alt husligt arbejde.
- Efter 8 uger må du lave det arbejde, du plejer.
Hvis du skal have lavet en tilsvarende operation på den anden hånd, kan det først ske efter 4-8 uger.
Bevæg hånden og fingrene inden for smertegrænsen, og træn fingrenes bevægelighed, så de kan bøjes og strækkes helt. Det er også vigtigt, at du holder gang i armen, albuen og skulderen, og du bør derfor ikke holde armen i en armslynge.
Forvent ømhed ved arret
Når såret er helet, vil der komme et ar. Arret kan være ømt i flere måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Mulige komplikationer
Der kan opstå betændelse efter alle operationer, dog er det relativt sjældent efter denne type operation. Nogle få patienter får beskadiget en følenerve eller får en blodansamling i hånden.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om karpaltunnelsyndrom, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’karpaltunnelsyndrom’.
Individuelle informationer og ordinationer forud for din operation
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________