Luft- eller blodansamling
Når elektroden lægges ind i blodkarret, er der risiko for, at der kan opstå et lille hul på lungehinden. Det kan medføre en luft- eller blodansamling. Denne forsvinder oftest af sig selv i løbet af få dage. Gør den ikke det, kan det blive nødvendigt at anlægge et dræn. Risikoen er cirka 2 %
Blødning
En elektrode kan trænge igennem hjertevæggen. Sker det, opstår en blødning, der går ud i hjertesækken. Oftest fjerner vi blodet med en kanyle, som vi stikker ind i hjertesækken. Hvis det ikke er muligt, kan en akut operation blive nødvendig. Risikoen er cirka 0,5 %.
Elektroder, der trænger igennem hjertevæggen
Elektroderne kan i få tilfælde flytte sig i hjertekammeret. Det kan bevirke, at de ikke fungerer efter hensigten. Gør de ikke det, skal de omplaceres ved en ny operation. Risikoen er cirka 3 %.
Blodansamling på operationsstedet
Efter operationen kan der opstå en blodansamling på operationsstedet. Det kan give hævelse og ømhed, men generne forsvinder oftest af sig selv. I sjældne tilfælde skal blodansamlingen udtømmes ved en mindre operation. Risikoen for, at en ny operation er påkrævet, er cirka 1 %.
Betændelse i såret
Trods den forebyggende behandling mod betændelse i såret ses denne komplikation alligevel i sjældne tilfælde. Det kan betyde, at man må fjerne pacemakeren og ledningerne. Betændelse ses hos cirka
1-2 %. Ved udskiftning af pacemakeren er risikoen for betændelse i såret 2-5 %.
Lukket blodkar
I sjældne tilfælde kan blodet størkne omkring elektroden. Det medfører, at blodkarret lukker, og det kan give hævelse på armen på samme side, som elektroden sidder. Risikoen stiger med antallet af ledninger og ved anlæggelse af nye ledninger ved siden af de gamle ledninger. Behandlingen består i blodfortyndende medicin i 3 måneder eller mere. Risikoen er cirka 1 %.
Vanskeligheder ved anlæggelse af en 3. elektrode
Ved operation af en biventrikulær pacemaker/ICD kan anlæggelsen af den 3. elektrode, som skal placeres i blodåren bag venstre hjertekammer, være vanskelig. Derfor tager denne procedure længere tid (cirka 2-4 timer). I cirka 4 % af operationerne må vi opgive at anlægge den 3. elektrode.
Beskadigelse af blodåre
Ved biventrikulære operationer kan man risikere at beskadige den blodåre, man forsøger at lægge elektroden i. Det betyder, at der kan komme blod i hjertesækken, der eventuelt skal udtømmes. Risikoen er under 1 %.
Behov for nye elektroder
På længere sigt (det vil sige over år) kan det blive nødvendigt at anlægge nye elektroder eller erstatte dårligt fungerende elektroder. Ofte vil man overveje, om de ikke-fungerende ledninger skal trækkes ud ved en separat operation kaldet ekstraktion. Vi vil diskutere denne operation med dig, hvis det bliver aktuelt. Der er særlige risici forbundet med operationen, fordi ledninger kan være vokset fast.