Vi tilbyder dig kemoterapi med Vidaza® i eget hjem. Behandlingen håndteres af dig selv i et tæt samarbejde med os.
Sådan virker medicinen
Vidaza® er en form for kemoterapi, som bruges til behandling af forskellige knoglemarvssygdomme. Vidaza® forhindrer kræftceller i at udvikle sig.
Sådan foregår den medicinske behandling
Du skal tage Vidaza® 5 dage hver 4. uge
Det indholdsstof, du skal behandles med, hedder azacytidine, og medicinen kaldes også for Vidaza®. Behandlingen skal gives som en indsprøjtning under huden. Du skal have behandlingen dagligt i 5 dage hver 4. uge.
Vi lærer dig at tage Vidaza®
For at du kan varetage behandlingen i dit eget hjem, skal du oplæres i selv at kunne tage indsprøjtningerne under huden. Derfor vil du få den første kur på 5 dage i Hæmatologisk Ambulatorium, hvor vi samtidig lærer dig at håndtere og indsprøjte Vidaza®.
Du får udleveret Vidaza®
Vidaza® har kort holdbarhed og skal derfor anvendes inden for 22 timer efter fremstilling. Det betyder, at du højst kan få medicin udleveret til 2 dage ad gangen. Vær desuden opmærksom på, at medicinen skal opbevares på køl for at kunne holde sig.
Når du er oplært i selv at håndtere behandlingen, skal du møde i Hæmatologisk Ambulatorium mandag og torsdag. Du får udleveret medicinen til tirsdag og fredag henholdsvis mandag og torsdag.
Du får udleveret remedier til 5 dage ad gangen:
- Kanyleboks, 1 stk.
- Spritservietter, cirka 15 stk.
- Vat og plaster.
Om onsdagen vil behandlingen blive leveret på din bopæl (din folkeregisteradresse) mellem klokken 10.00 og 12.00. Vidaza® kommer færdigblandet og færdigpakket.
Transporten af behandlingen fra hospitalet eller apoteket til dit hjem foregår i en kontrolleret indpakning med køleelementer. Det vil sige, at emballagen og kassen er godkendt til formålet.
Når du modtager medicinen, er det vigtigt, at du kontrollerer, at det er dit navn og CPR-nummer, der står på sprøjterne, og at holdbarheden ikke er overskredet.
Bruger du ikke sprøjterne med det samme, er det vigtigt, at du lader dem ligge i indpakningen og lægger dem i køleskabet (2-8°C).
Vi følger dig tæt
Mellem behandlingerne skal du til opfølgning hos din kontaktlæge. Her justeres og planlægges behandlingen, og vi aftaler, hvornår du skal have taget blodprøver. Ved de kontrollerne tager vi løbende stilling til, hvor længe du skal have behandlingen.
Har du spørgsmål, undren eller tvivl, skal du endelig spørge ved dine besøg. Du er også velkommen til at ringe til os.
Sådan opbevarer du Vidaza®
- Sprøjterne er holdbare i højst 22 timer fra det tidspunkt, de er blandet (se sprøjten). Opbevar altid Vidaza® i køleskabet.
- Hvis sprøjterne ved et uheld har været opbevaret i køleskabet i mere end 22 timer og ikke er blevet brugt, skal de bortskaffes på korrekt vis i den gule kanyleboks. Skulle dette ske, skal du ringe til Hæmatologisk Ambulatorium på tlf. 97 66 38 32 på hverdage mellem klokken 8.00 og 15.30. I weekenderne skal du ringe til sengeafsnittet på tlf. 97 66 38 01, hvis du skal have nye sprøjter med Vidaza®.
|
Vidaza® skal opbevares i køleskabet ved 2-8 grader.
|
Sådan tager du Vidaza®
- Vask dine hænder grundigt.
- Vidaza® er fordelt i enten 1, 2 eller 3 sprøjter afhængig af dosis.
- Sprøjter, som har været opbevaret i køleskabet, skal have stuetemperatur (20–25ºC), før du må anvende dem. Pak derfor sprøjterne ud, bland dem og opvarm dem ved at rulle én sprøjte ad gangen kraftigt mellem håndfladerne, indtil den opnår den ønskede temperatur, og der opnås en ensartet mælkehvid væske. Det tager 5-10 minutter.
|
Opvarm sprøjterne ved at rulle dem mellem håndfladerne.
|
- Før du tager indsprøjtningen, skal du spritte hudområdet af med en spritserviet. Lad huden tørre, før du stikker dig. Tag beskyttelseshætten af kanylen, og stik så i en vinkel mod huden på 45-90°. Du aftaler med sygeplejersken, hvilken vinkel du skal bruge.
|
|
|
|
|
|
90 grader
|
|
45-60 grader
|
- For at nedsætte risikoen for lokale hudirritationer skal du trække stemplet på sprøjterne lidt tilbage, så at der kommer lidt luft i sprøjten (cirka 0,2-0,3 ml). Du skal ikke sætte fingeren på stemplet, før du har stukket nålen ind.
- Giv dig selv den opvarmede Vidaza® langsomt, det vil sige over cirka 1-2 minutter. Medicinen kan gives i overarmen, låret eller maven. Vi anbefaler lår og mave. Skal du have mere end 1 sprøjte, skal du stikke forskellige steder, så der er en afstand på mindst 2,5 cm til det forrige indstikssted og mindst 5 cm til navlen.
- Når sprøjten er tømt, skal du slippe huden og trække nålen langsomt ud. Herefter kan du sætte et plaster på det sted, hvor du har givet dig selv indsprøjtningen (injektionsstedet).
|
|
Forsøg at undgå, at medicinen sprøjtes ud, inden du har stukket dig.
|
Når du har taget Vidaza®
Sådan håndterer du affald
Efter indsprøjtningen skal du kassere sprøjterne i kanyleboksen. Indpakningen og kølelementerne kan du kassere som almindeligt affald.
Efter endt behandling skal du returnere kanyleboksen til Hæmatologisk Afdeling til destruktion.
Sådan gør du, hvis du spilder
Hvis du spilder Vidaza® på huden, skal du straks skylle området i rigeligt med vand og herefter vaske det med vand og sæbe.
Bivirkninger
De mest almindelige bivirkninger er:
- Kvalme og opkastninger. Du får udleveret kvalmestillende medicin på afdelingen, som kan lindre denne bivirkning.
- Forstoppelse. Ved behov udleverer vi afføringsmiddel til dig.
- Hudirritation på injektionsstedet. Injektionsstedet kan smøres med Voltaren® gel. Vi anbefaler, at du gør det 2-3 gange dagligt, gerne 1 gang til natten. Vi udleverer Volatren® gel til dig.Som regel forsvinder de lokale reaktioner i løbet af få dage.
- Faldende hæmoglobin, blodplader og hvide blodlegemer. Du får blodtransfusioner ved behov.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, eller har du brug for flere oplysninger, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også hente oplysninger om medicinen påmin.medicin.dk
ellerwww.indlaegsseddel.dk.