Høreundersøgelse af nyfødte på Høreklinikken
-
-
På Høreklinikken begynder vi med at gentage de høreundersøgelser, som barnet fik lavet første gang, det blev undersøgt, men med mere præcise apparater.
Barnet får en lille blød øreprop i øret, og gennem den bliver der sendt kliklyde ind i barnets øregang. Når det indre øre (sneglen) modtager kliklydene, vil øret lave et ekko, og en computer aflæser, hvordan barnets øre reagerer på lydene. Denne undersøgelse tager kun få minutter og er den samme, som blev foretaget ved den første undersøgelse (OAE-test – OtoAkustisk Emission, alternativt DPOAE-test – DistortionProduct OtoacusticEmission).
Undersøgelse på Høreklinikken
Barnet skal til endnu en høreundersøgelse - denne gang på Høreklinikken. Grunden til dette er, at der på Høreklinikken er de bedste forhold, og udstyret er mere avanceret end det udstyr, der bruges ved de første høreundersøgelser.
Der er desuden mulighed for flere forskellige undersøgelser, som foretages af specielt uddannet personale. Undersøgelserne på Høreklinikken kan derfor give mere nøjagtig og sikker information om barnets hørelse.
Mange nyfødte henvises til Høreklinikken til en mere grundig undersøgelse. De fleste af disse børn viser sig at have normal hørelse.
Herefter får barnet 3 små sensorer anbragt på hovedet. Barnet får igen den lille øreprop i øret, og der bliver sendt kliklyde ind i øret. Computeren måler hjernens reaktion på kliklydene på kun få øjeblikke. (AABR-test – automatisk hjernestammeaudiometri).
Hele undersøgelsen varer i alt cirka 1 time.
Ingen af undersøgelserne på Høreklinikken vil være ubehagelige for barnet. I er som forældre til stede hele tiden.
-
Umiddelbart efter undersøgelsen, vil vi være klar med resultatet. Ovennævnte undersøgelser er screeningsundersøgelser, hvor svaret enten er ”bestået” eller ”behov for grundigere undersøgelse”.
Hvis der registreres en reaktion, når kliklydene sendes ind i barnets øregang, har barnet med al sandsynlighed ikke en hørenedsættelse, og undersøgelsen er bestået.
Bliver I bekymrede over barnets hørelse på et senere tidspunkt, skal I henvende jer til egen læge eller en praktiserende ørelæge. Barnet kan få hørenedsættelse senere i livet, oftest på grund af væske i mellemøret.
Hvis der ikke kan registreres en reaktion på ét eller begge ører, vil lægen forklare, hvad resultaterne betyder, og hvordan yderligere udredning og behandling vil foregå. Består barnet ikke screeningen på Høreklinikken, kan det være nødvendigt at foretage en mere grundig undersøgelse, hvor formålet vil være at fastslå graden og typen af hørenedsættelse. Denne undersøgelse vil typisk tage 2-4 timer og kræver, at barnet sover. Kan barnet ikke opnå spontan søvn, gives i nogle tilfælde melatonin, der er et naturligt hormon, som regulerer døgnrytmen. Dette præparat er uden risiko for barnet.
Der er forskellige grader og typer af hørenedsættelse, og i de fleste tilfælde klarer barnet sig fint med kun lidt hjælp. På baggrund af undersøgelsernes resultat tager vi i samråd med jer stilling til, hvilken støtte og hvilke tiltag I og jeres barn har brug for. Det kan være nødvendigt med yderligere undersøgelser for at få endnu mere klarhed over barnets hørelse.
-