Du har været til undersøgelse og ultralydsskanning på sygehuset tidligt i din graviditet. Typisk fordi der har været tvivl, om din graviditet er:
- fortsat levende eller gået til grunde
- lokaliseret i livmoderen eller udenfor.
Der er ved undersøgelsen opstået mistanke om, at du kan have en graviditet uden for livmoderen. Det kan også være, at man ikke på nuværende tidspunkt kan konstatere, hvor din graviditet sidder.
Hvis det befrugtede æg har sat sig fast i æggelederen i stedet for at glide ned i livmoderhulen, vil ægget enten gå til grunde eller vokse videre i æggelederen. Ultralydsskanningen kan ikke altid afgøre, om det drejer sig om en graviditet, der fortsat er levedygtig, eller om den er gået til grunde. Samtidig kan det ikke altid afgøres, hvor graviditeten sidder. I nogle tilfælde kan du være undersøgt så tidligt i graviditeten, at en normal graviditet endnu ikke kan ses på ultralydsskanningen.
Hvis ægget udvikler sig til en graviditet i æggelederen, kan det i nogle tilfælde forårsage blødning i bughulen, og vi kan være nødt til at fjerne graviditeten ved en operation.
For at afgøre om det befrugtede æg befinder sig i livmoderen eller i æggelederen, samt om det stadig vokser, er vi nødt til at følge dig nøje med blodprøver, hvor mængden af graviditetshormon (hCG) måles i en periode. hCG stammer fra celler, der skulle blive til fosterets moderkage. Derfor kan hCG godt stige, selvom fosteret ikke længere er levedygtigt. Afhængig af udviklingen i hCG, samt din tilstand, kan yderligere ultralydsskanninger blive nødvendige.
I nogle tilfælde kan man se et fald i graviditetshormonet, og da vil graviditeten ikke længere være levedygtig, uanset hvor den sidder. Hvis det er tilfældet, vil vi måle hCG 1 gang om ugen, indtil hormonet er helt ud af din krop. Det kan tage 2-5 uger.
Det er ikke altid, at vi i forløbet kan fastslå, hvor graviditeten har siddet. Hvis hCG stiger, vil vi på et tidspunkt skanne dig igen.
Hvis det er en normal graviditet, som viser sig at vokse i livmoderen, skal du ikke undersøges yderligere på sygehuset.
Hvis vi ikke kan konstatere, at graviditeten sidder i livmoderen, vil vi på et tidspunkt tilbyde dig kikkertoperation eller medicinsk behandling for graviditet uden for livmoderen. I nogle tilfælde kan en udskrabning være nødvendig for at konstatere, om det drejer sig om en mikroskopisk rest af graviditet i livmoderen.
Sådan foregår undersøgelsen
Du skal møde op i Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital til aftalt tid. Her får du taget en blodprøve.
Hvis du har fået taget blodprøven før kl. 10.00, kan du få svaret næste hverdag. Får du taget blodprøven efter kl. 10.00, kan du først få svaret efter 2 hverdage.
Ring til os mellem kl. 12.15 og 12.45 for at få svaret på blodprøven. Samtidig med, at du får svar, aftaler vi, om yderligere undersøgelser er nødvendige.
Når du kommer hjem
Vær opmærksom på smerter
Indtil det er afklaret, om du er gravid i eller uden for livmoderen, skal du være meget opmærksom på, hvordan du har det. Er du gravid uden for livmoderen, kan du få stærke smerter på grund af blødning i æggestokken. Smerterne kan trække op i området omkring skulderen.
Sørg for at have nogen hos dig om natten
Du bør ikke være alene om natten. Sørg for at have nogen hos dig, som kan hjælpe dig, hvis du bliver dårlig.
Kontakt os straks ved smerter i underlivet
Hvis du får smerter i underlivet, skal du straks ringe til os på telefon 97 66 00 00 og bede om at tale med den vagthavende læge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling. Lægen har personsøgernummer 406. Det er ikke nødvendigt, at du først ringer til Lægevagten.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.