Dine støttemuligheder under ungdomsuddannelse, hvis du har kronisk eller alvorlig sygdom
Hvis du har en kronisk eller alvorlig sygdom og er i gang med en ungdomsuddannelse, findes der en række støttemuligheder.
Her får du et overblik over mulighederne, samt links til at læse nærmere om dem
-
Hvis du har en kronisk eller alvorlig sygdom og er i gang med en ungdomsuddannelse, findes der en række støttemuligheder.
Her får du et overblik over mulighederne, samt links til at læse nærmere om dem
-
Generelt har du mulighed for følgende:
- At få støtte til en obligatorisk studietur. Du kan få dækket udgifter til at have hjælpere eller tegnsprogstolke med på turen, herunder rejse- og lønudgifter, ophold, diæter med mere. (Se: SPS støttemuligheder).
- At søge om hjælp til at strukturere og prioritere din tid og skabe overblik, hvis du har indlæringsmæssige vanskeligheder, fx koncentrationsvanskeligheder grundet din sygdom eller behandling. (Se: SPS støttemuligheder).
- At få særlige prøvevilkår, bl.a. ekstra tid til eksamen, hvis din sygdom påvirker din præstation ved eksamener (Se: Almen eksamensbekendtgørelse, §19).
-
Går du på erhvervsuddannelse har du mulighed for følgende:
- At få ekstra undervisning, hvis hensynet til din uddannelse taler for det (Se: Lov om erhvervsuddannelser, §51)
- At få forlænget din uddannelsestid på lærepladsen i hovedforløbet, hvis du på grund af sygdom har haft fravær i mere end 10% af uddannelsen (Se: Lov om erhvervsuddannelser, §58).
-
Går du på en gymnasial uddannelse har du mulighed for følgende:
- At få sygeundervisning eller supplerende undervisning, hvis du ikke kan følge den almindelige undervisning på grund af 10 dages sammenhængende sygefravær (Se: Bekendtgørelse om gymnasiale uddannelser, kapitel 8).
- At skolen kan tilrettelægge en 2-årig gymnasial uddannelse over 3 år – eller en 3-årig gymnasial uddannelse over 4 år, hvis du er forhindret i at følge undervisningen i længere perioder på grund af sygdom (Se: Lov om gymnasiale uddannelser, kapitel 9).
- At blive helt eller delvist fritaget fra idræt C, hvis du grundet sygdom kan have svært ved at deltage i undervisningen. En fritagelse forudsætter, at du kan fremvise en lægeerklæring, og at din læge specificerer, hvad du eventuelt kan deltage i. (Se for fuldstændig fritagelse: Bekendtgørelse om gymnasiale uddannelser, kapitel 7. Se for delvis fritagelse: Bekendtgørelse om studie og ordensregler mv. i de gymnasiale uddannelser). Find en udførlig vejledning ved at søge på: "Vejledning om fuldstændig eller delvis fritagelse fra idræt i stx-uddannelsen".
-
Du kan læse mere om kronisk og alvorligt syge unges støttemuligheder på de følgende to hjemmesider:
- SPS støttemuligheder: https://spsu.dk/for-elever-og-studerende/sps-naar-du-er-elev-paa-en-ungdomsuddannelse/stoettemuligheder-og-hjaelpemidler. På siden kan du læse om støttemuligheder ved kronisk og alvorlig sygdom under Specialpædagogiske Støtteordninger (SPS).
- Uddannelsesguiden: https://ug.dk/forside/stoette-til-gennemfoere-din-uddannelse. På siden kan du se en samling af relevante bekendtgørelser for unge med kronisk eller alvorlig sygdom.
Kildehenvisning
Teksten er stærkt inspireret af et materiale fra Ungepanel.dk.
Ungepanel.dk repræsenterer og består af unge med kronisk og alvorlig sygdom. Ungepanel.dk er et Egmont-støttet netværk for hospitalernes ungepaneler og et talerør for kronisk og alvorligt somatisk syge unge i alderen 15-24 år. Ungepanel.dk ønsker at forbedre syge unges position i samfundet.
Ungepanel.dk har blandt andet arbejdet for at synliggøre og forbedre syge unges ret-tigheder i uddannelsessystemet og arbejder nu på at nedbryde tabuer/fordomme, som kronisk syge unge møder i deres hverdag og blandt venner.
Se eventuelt mere på https://ungepanel.dk
Opdateret