Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling er en del af hospitalsvæsenet og modtager patienter, hvor der er mistanke om, at patientens sygdom er relateret til patientens arbejde. Det er Arbejds- og Miljømedicinsk Afdelings opgave at afdække, om der kan være sammenhæng.
Ud over de kliniske patientudredninger, som vi har cirka 800 af årligt, varetager Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling flere opgaver:
- Vi laver undersøgelser af grupper af medarbejdere på virksomheder, hvor der er særligt udsatte personer eller ophobning af sygdom eller symptomer på arbejdspladsen.
- Vi besøger arbejdspladser og rådgiver om forebyggelse.
- Vi vejleder arbejdspladser i at fastholde medarbejdere.
- Vi forsker, formidler og underviser.
Som fagforening eller virksomhed kan I komme i forbindelse med Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling i flere sammenhænge. Derfor kan det være en fordel, at I kender til, hvad vi laver og tilbyder. Herunder:
- hvad en arbejdsmedicinsk eller arbejdspsykologisk undersøgelse af en patient består i, og hvordan I henviser til Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling
- hvad vi forsker i, og hvordan vi forsker
- hvilken rådgivning og formidling vi tilbyder jer.
Det kan du læse mere om her.
Sådan foregår en undersøgelse
Når en patient bliver undersøgt på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, starter undersøgelsen med, at lægen eller psykologen sammen med patienten gennemgår patientens sygehistorie, tidligere ansættelser og arbejdsmiljøbelastninger. Vi tager udgangspunkt i et spørgeskema, som patienten har udfyldt hjemmefra.
Hvis samtalen foregår med en læge, foretager lægen herefter en almindelig lægeundersøgelse. Hvis samtalen foregår med en psykolog, udleverer psykologen herefter psykologiske tests.
Undersøgelsen varer cirka 2 timer.
Yderligere undersøgelser
I forbindelse med undersøgelsen kan der være behov for yderligere undersøgelser, fx blodprøver, røntgenundersøgelser og lignende eller henvisning til andre specialafdelinger. Det hjælper vi med at sætte i gang.
Kontakter efter undersøgelsen
Efter undersøgelsen tager vi stilling til, om der er tale om en arbejdsskade, som skal anmeldes.
Desuden kan der være behov for at kontakte virksomheden, Arbejdstilsynet og/eller patientens fagforening. Det vil dog kun ske med patientens accept.
Efter undersøgelsen sender vi en kopi af journalen til patienten, et lægebrev til patientens egen læge, og hvis patienten har givet os fuldmagt til det, sender vi også en kopi af journalen til fagforeningen.
Hvis patienten giver sit samtykke til det, kan vi desuden rådgive virksomheden om skånehensyn, omplacering og arbejdsfastholdelse.
Sådan bliver patienten henvist
Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling modtager de fleste patienter til undersøgelse efter henvisning fra praktiserende læger eller speciallæger. Det er hensigtsmæssigt, fordi lægen har de relevante papirer om patienten.
Men andre kan også henvise, fx en virksomheds arbejdsmiljøorganisation eller patientens fagforening. I så fald vil Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling rekvirere oplysningerne fra patientens egen læge.
Vil du henvise?
Hvis du vil henvise og er i tvivl om hvordan, så er du altid velkommen til at ringe til os og drøfte sagen.
Du kan desuden finde en henvisningsblanket på vores hjemmeside. De oplysninger, der skal være i henvisningen, er:
- hvad er formålet med henvisningen?
- hvilke symptomer, gener eller sygdom er der tale om?
- hvilke forhold i arbejdet formoder I, er årsagen?
Vi Forsker i aktuelle problemstillinger
På Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling forsøger vi at skabe sammenhæng mellem patienter og forskning ved at lade en del af forskningen tage udgangspunkt i de kliniske problemstillinger, vi møder hos patienterne.
Herudover forsker vi i problemstillinger, der generelt er vigtige for arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, fx:
- arbejdsrelateret kræft
- arbejdsrelaterede lungesygdomme
- arbejdsrelaterede psykiske belastninger
- aldring og helbred
- asbest som miljøproblem.
Vi rådgiver og formidler
Oplysning og undervisning er en vigtig og prioriteret del af arbejdet i Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling. Den viden, vi opnår gennem forskning og klinisk arbejde, har stor betydning for arbejdsmarkedets udvikling og for at sikre et godt arbejdsmiljø på rigtigt mange arbejdspladser.
Har I et ønske om et foredrag, undervisning, oplæg på et fyraftensmøde eller lignende, så bidrager Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling gerne.
Kontakt og mere viden
Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.