Ny og banebrydende metode til behandling af urinrørsforsnævring afprøves i Aalborg
Forsnævring af urinrøret er lidelse, som årligt berører op imod 15.000 mænd i Danmark. Behandlingen omfatter typisk en kikkertoperation, hvor man udvider, overskærer eller laserbehandler det forsnævrede område. Men operationerne har kun en tilfredsstillende effekt på omkring halvdelen af patienterne, hvilket typisk kræver flere reoperationer, og hos nogle kan det være nødvendigt med en egentlig rekonstruktion af urinrøret, hvilket betyder et både kompliceret og langvarigt behandlingsforløb.
- I Aalborg er vi stolte over at varetage den landsdækkende funktion for avanceret rekonstruktion af urinrør. Og med til det ansvar hører, at vi også hele tiden udvikler og afprøver nye behandlingsmetoder, fortæller Tommy Kjærgaard Nielsen, der er forskningsansvarlig overlæge ved Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Derfor glæder han sig over, at en stor donation på 1,8 mio. kr. fra Melsen Fonden nu gør det muligt, at Aalborg Universitetshospital, som de første i Danmark, kan afprøve en potentiel banebrydende behandling, som i studier fra USA og Canada har vist sig mere effektiv end den nuværende metode.
- Metoden benytter sig af et særligt ballonkateter, hvor en mekanisk udvidelse af urinrøret kombineres med lokal frigivelse af et kemoterapeutisk præparat i det forsnævrede stykke af urinrøret. Erfaringerne fra USA og Canada viser, at denne metode potentielt er mere tilgængelig og praktisk, end de konventionelle operationer, men med lige så gode eller bedre succesrater, siger Tommy Kjærgaard Nielsen.
Ph.d.-studerende Marco Bassam Mahdi og forskningsansvarlig overlæge, Tommy Kjærgaard Nielsen.
Projektet, der er ved at starte op, foregår som et lodtrækningsstudie, hvor 150 patienter med urinvejsforsnævring enten opereres med den traditionelle metode eller behandles med det nye ballonkateter, og herefter følges i årene efter operationen.
- Hvis resultaterne er så positive, som vi forventer, vil projektet danne grundlag for bedre og kortere behandlingsforløb i fremtiden, til stor gavn for patienterne, men det vil også sikre en bedre udnyttelse af de begrænsede ressourcer i sundhedsvæsenet, siger Tommy Kjærgaard Nielsen.
Han fortæller, at projektet er det første af sin slags på verdensplan, da det udelukkende vil involvere patienter, som ikke tidligere har modtaget behandling for urinrørsforsnævringer. Derfor forventer han, at de nordjyske resultater også vil tiltrække stor international interesse.
Projektet gennemføres som en del af et ph.d.-studie ved læge Marco Bassam Mahdi og løber frem til udgangen af 2026.
Forfatter
Kommunikationskonsulent