Ph.d.-forsvar ved Charlotte Nørkjær Eggertsen
Overvægt i barndommen er en kompleks og heterogen tilstand, der øger risikoen for en lang række fysiske og psykiske komplikationer, og påvirkes af samspillet mellem adskillige faktorer, herunder kost, fysisk aktivitet, psykisk trivsel, socioøkonomisk status og genetisk disposition. Overvægt påvirker ikke kun det enkelte barn og familie, men er også blevet en stor samfundsøkonomisk byrde verden over og anses som en af de mest presserende udfordringer i det offentlige sundhedsvæsen. Dette understreger behovet for at udvikle og styrke både forebyggelses- og behandlingsstrategier for børn og unge med overvægt og svær overvægt.
Formålet med dette randomiseret kontrolleret studie var at undersøge effekten af at supplere en valideret, multidisciplinær livsstilsintervention på 12 måneder med en 3 måneders kommunalt-forankret høj-intensitet intervaltræning (HIIT) i forhold til BMI z-score, taljemål, blodtryk, helbredsrelateret livskvalitet, fysisk aktivitetsniveau og mentalt helbred hos 9-16-årige børn og unge med overvægt.
HIIT-interventionen bestod af tre ugentlige gruppesessioner á 45-50 minutter. Alle HIIT-aktiviteter var legebaserede og designet til at nå intensiteter på > 85% af maksimal puls i intervaller på 4 x 4 minutter. I alt 173 børn og unge med overvægt og svær overvægt blev inkluderet og randomiseret i projektet, og heraf deltog 90 børn og unge i HIIT-interventionen.
Projektet viste en høj tilfredshed og lav frafaldsprocent på < 8 % i løbet af de 12 ugers HIIT-intervention. På trods af dette reducerede HIIT ikke de antropometriske mål, blodtryk eller symptomer på mentalt helbred yderligere end livsstilsinterventionen alene. Derimod bidrog HIIT interventionen til at fastholde flere i livsstilsbehandlingen, særligt i gruppen af deltagere med svær overvægt. Herudover medførte HIIT-interventionen en signifikant forbedring i sundhedsrelateret livskvalitet og moderat til højt fysisk aktivitetsniveau efter tre måneders intervention i forhold til livsstilsintervention alene. Disse effekter kunne ikke genfindes ved 12-måneders opfølgning, hvilket understreger vigtigheden af at implementering af lokalt forankrede fysiske aktivitetstilbud bør være permanente for at støtte børn og unge med overvægt til at opretholde langvarig deltagelse i fysisk aktivitet og derved få associerede helbredsgevinster.
Afslutningsvis viste dette projekt, at det er muligt at implementere og integrere et superviseret, kommunalt forankret HIIT-program til en multidisciplinær livsstilsintervention for børn og unge med overvægt. Dette projekt viste, at et tæt samarbejde mellem primær- og tertiærsektoren kan være med til at skabe effektive og holdbare aktivitetstilbud til gavn for børn og unge med overvægt, og derved medvirke til at forbedre både fysiske og psykiske sundhedsparametre for en stor gruppe børn og unge.
Tid og sted
Forsvaret afholdes fredag den 7. februar kl. 14.00 i lokale 12.01.004 – AAU SUND, Selma Lagerløfsvej 249, 9260 Gistrup. Alle interesserede er velkomne.
Vejledere og bedømmelsesudvalg
Vejledere
- Professor, MD, PhD, Søren Hagstrøm (main supervisor)
Department of Pediatrics and Adolescent Medicine, Aalborg University Hospital, Denmark - Associate Professor, MSc., PhD, Ryan Godsk Larsen
Department of Health Science and Technology, Aalborg University, Denmark - Associate professor, MD, PhD, Esben Thyssen Vestergaard,
Department of Pediatrics and Adolescent Medicine, Aarhus University Hospital, Steno Diabetes Center, Aarhus, Denmark - MD, PhD, Tine C. Warner
Department of Pediatrics and Adolescents Medicine, North Denmark Regional
Hospital, Hjoerring, Denmark
Bedømmelsesudvalg
- Associate Professor, MD, PhD, Hans Linde Nielsen (Chair), Department of Clinical Microbiologym Aalborg University Hospital
- Associate Professor, MD, PhD, Jannet Svensson, University of Linköping, Steno Diabetes Center Copenhagen, Denmark
- Associate Professor, PhD, Kajsa Järvholm, University of Lund, Sweden