Ph.d.-forsvar ved Rasmus Westermann

Fredag den 7. februar forsvarer læge ved Afdeling for Led-, Ryg- og Bindevævssygdomme, Rasmus Westermann sin ph.d.-afhandling om kræftrisikoen hos patienter med reumatoid artritis.

Rasmus Westermann Patienter med reumatoid artritis (RA), også kaldet leddegigt, har en øget kræftrisiko sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Potentielt kræftfremkaldende risikofaktorer hos patienter med RA omfatter kronisk inflammation, livsstilsfaktorer samt anvendelse af immundæmpende lægemidler. Bekymringen for immundæmpende lægemidlers påvirkning af kræftrisikoen skyldes immunsystemets vigtige funktion i forhold til at overvåge og bekæmpe unormale celler, hvor en potentiel forringelse af immunsystemets evne til at udøve denne vigtige funktion kunne medføre en øget kræftrisiko. Hos patienter med RA drejer det sig særligt om de nyere såkaldte ’biologiske’ lægemidler samt de syntetisk targeterede janus kinase hæmmere (JAKi), hvor viden ift kræftrisikoen er begrænset. 

Denne ph.d.-afhandling indeholder tre enkeltstående studier baseret på danske registerdata. De første to studier undersøgte risikoen for primær kræft hos patienter med RA, der havde modtaget behandling med henholdsvis: 1) Tocilizumab/Sarilumab, Rituximab, eller Abatacept, og 2) JAKi. Det tredje studie så på risikoen for tilbagefald af kræft hos de RA patienter, der før havde haft kræft, og som efterfølgende modtog behandling med et biologisk lægemiddel for deres gigtsygdom. 

Samlet set belyste denne ph.d.-afhandling forskellige aspekter af kræftrisiko forbundet med biologisk- og JAKi-behandling hos patienter med RA. Der fandtes ingen øgede risci for primær kræft ved behandling med de biologiske lægemidler Tocilizumab/Sarilumab, Rituximab, eller Abatacept, og ej heller for behandling med JAKi. Enkelte advarselssignaler for især abatacept og JAKi berettiger dog yderligere studier inden for dette område. Ydermere indikerer resultaterne fra denne afhandling også, at anvendelsen af de biologiske lægemidler Tumour Necrosis Factor Inhibitors (TNFi) og Rituximab hos RA patienter med tidligere kræft i remission ikke var forbundet med en øget risiko for kræfttilbagefald. Forhåbentlig kan resultaterne fra disse tre studier bidrage med viden om behandling med vigtige gigtlægemidler i forhold til kræftrisikoen ved anvendelsen heraf – dette til gavn for både læger og patienter.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 7. februar kl. 13.00 i Auditoriet på Aalborg UH, Nord. Alle interesserede er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor Lene Wohlfahrt Dreyer (hovedvejleder)
  • René Lindholm Cordtz
  • Lene Mellemkjær
  • Professor Merete Lund Hetland

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Professor Marianne Tang Severinsen (forperson for bedømmelsesudvalget), Aalborg University, Denmark
  • Professor Reimar Wernich Thomsen, Aarhus University, Denmark
  • Professor James Galloway, King’s College London, United Kingdom