Forskningsprojekt skal skabe ny viden om virusinfektioner i centralnervesystemet
Infektioner i centralnervesystemet forårsages oftest af virus, og kan være alvorlige og nogle gange dødelige. Når virusinfektionen er begrænset til væsken, som omgiver og beskytter hjernen, kaldes det meningitis. Viral meningitis forekommer hyppigst hos yngre voksne og medfører ofte hospitalsindlæggelse. Selvom alle kommer sig efter denne type infektion, vil op til 10% af patienterne fortsat være sygemeldte i 6 måneder efter infektionen. Såfremt virus angriber selve hjernen kaldes det encephalitis. Denne tilstand er forbundet med en betydelig dødelighed og høj risiko for alvorlige neurologiske mén blandt de overlevende. Der findes kun ganske få midler til at behandle disse virusinfektioner, og der er ingen viden om, hvor godt denne medicin trænger ind i de forskellige dele af centralnervesystemet.
I projektet vil Jacob Bodilsen benytte de unikke danske kliniske databaser til at undersøge risikofaktorer for virusinfektioner i centralnervesystemet. Undersøgelsen skal skabe grundlag for bedre vejledning om forebyggende indsatser og hjælpe klinikere til hurtigere diagnose. Herudover skal projektet nøje kortlægge forekomsten af neurologiske mén, psykisk helbred og livskvaliteten med henblik på at skræddersy fremtidig rehabilitering og opfølgning hos patienter med virale infektioner i centralnervesystemet.
Slutteligt skal projektet undersøge fordeling af antiviral medicin i centralnervesystemet hos grise, hvilket er væsentligt for dels at optimere behandlingen af selve virus og - om muligt - begrænse risikoen for bivirkninger af medicinen.
Om bevillingen
Midlerne er uddelt under Danmarks Frie Forskningsfonds program "Delestillinger", som giver klinikere mulighed for at fordybe sig i forskning samtidig med, at de beholder deres kliniske funktion. Programmet giver frikøb fra ansættelse i klinisk stilling, således at der årligt anvendes 20–50 % af arbejdstiden til forskning i op til 3 år, og den øvrige tid tilbringes i en klinisk ansættelse lønnet af den institution, hvor den kliniske ansættelse finder sted.
Fonden har modtaget 33 ansøgninger under ’Delestillinger’, og der er samlet uddelt 8,8 millioner kroner til 6 forskningsprojekter. Se alle de støttede projekter her.