Støtte til forskning i mere kvalificerede beslutninger om genoplivning

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt knap 29 mio. kr. til forskning i ældre, fordelt på 9 projekter. En af bevillingerne går til et forskningsprojekt ved Geriatrisk Afdeling, der skal skabe grundlag for en bedre forståelse af, hvornår genoplivning er meningsfuldt for den enkelte.

Det er cheflæge og professor Stig Andersen, der sammen med hoveduddannelseslæge ved Slagelse Sygehus og kommende ph.d.-studerende Victoria Gunmalm, har modtaget kr. 1.828.972 til et studie, der skal understøtte og yderligere kvalificere beslutninger om genoplivningsforsøg af ældre, der får hjertestop. 

Baggrunden for studiet er en stadig stigende andel af ældre, skrøbelige og multisyge borgere med deraf følgende flere hospitalsindlæggelser. En akut indlæggelse øger risikoen for død markant, hvilket understreger behovet for en samtale om genoplivningsforsøg, mener forskerne. 

Ifølge Stig Andersen kan travlhed blandt hospitalspersonalet betyde, at man ofte fokuserer på diagnose og behandling frem for involvering af patienter og pårørende omkring tanker om fremtiden. Der findes imidlertid ingen systematisk viden om, hvor ofte samtaler om genoplivning afholdes på danske hospitaler. Den manglende afklaring kan føre til udsigtsløse eller uønskede forsøg på genoplivning med risiko for en uværdig død eller en uønsket forlængelse af livet, mener forskerne.

Forskning viser, at skrøbelighed er en mere robust markør end alder for, hvordan det vil gå den enkelte efter hjertestop, men der mangler viden om, hvordan ældre, der overlever, ændrer sig skrøbelighedsmæssigt efterfølgende. 

Dette forskningsprojekt skal derfor belyse, hvor mange akut hospitalsindlagte ældre borgere, der får taget en beslutning om genoplivningsforsøg, samt undersøge, hvordan en ældre person, som overlever hjertestop ændrer sig skrøbelighedsmæssigt i året efter. Studiet skal desuden inddrage erfaringer fra ældre, der har overlevet hjertestop. 

Ved at belyse disse forhold håber forskerne at skabe grundlag for en bedre forståelse af, hvornår genoplivning er meningsfuldt for den enkelte.

Studiet "Resuscitating Older Adults – a Black and White Decision in a Grey Area" gennemføres med støtte fra Forskningsstøtteenheden, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

Om DFFs tematiske virkemidler

Pengene til studiet kommer fra en samlet pulje på 28,9 mio. kr., som Danmarks Frie Forskningsfond har afsat til at støtte multidisciplinær og praksisnær forskning inden for pleje og omsorg til den ældre borger, der skal belyse ældre borgeres sociale, psykologiske og fysiske robusthed, herunder blandt andet inden for pleje og omsorg i det nære sundhedsvæsen. Der er ved uddelingen givet støtte til 9 forskningsprojekter ud af en pulje på 43 ansøgninger.

Se en oversigt over alle de støttede projekter inden for virkemidlet Ældreforskning her og se pressemeddelelsen fra Danmarks Frie Forskningsfond.

DFF har ved samme lejlighed uddelt 19,7 mio. kr. til Forskning i ensomhed samt 34,5 mio. kr.  til styrkelse af forskningen i udsathed og mistrivsel blandt børn og unge.