Bedre start for nyfødte med vejrtrækningsbesvær
Op mod 7 % af alle nyfødte oplever problemer med at trække vejret kort efter fødslen. Det kan blandt andet skyldes tilstande som væske i lungerne, eller at de endnu ikke er fuldt udfoldede.
I dag bliver mange af disse børn hurtigt overflyttet til neonatalafsnittet, hvor de får hjælp til vejrtrækningen med såkaldt CPAP-behandling i nogle timer, hvor de ofte må adskilles fra deres mor.
En gruppe forskere fra Aalborg Universitetshospital har nu undersøgt værdien af at give denne behandling direkte på fødestuen ved hjælp af et transportabelt CPAP-apparat.
- Vi ønsker at kunne tilbyde CPAP direkte på fødestuen for så vidt muligt at undgå at adskille mor og barn i de første livstimer, som er enormt vigtige for tilknytning, amning og barnets stabilisering, siger læge og seniorforsker ved Børne- og Ungeafdelingen, Ninna Brix, som er én af forskerne bag studiet.
Mindre adskillelse – kortere indlæggelse
I studiet har hun og kollegaerne undersøgt forløbet for 225 nyfødte, siden mobil CPAP blev indført på Børne- og Ungeafdelingen i Aalborg, og sammenlignet med 225 nyfødte fra perioden inden indførelsen af mobil CPAP.
Og resultaterne er overraskende, fortæller Ninna Brix:
- Børnene, der fik CPAP på fødestuen, havde i gennemsnit behov for behandlingen i kortere tid og var indlagt betydeligt færre timer. Faktisk kunne hele 72 % undgå at blive overflyttet til neonatalafsnittet, forklarer hun.
Papir på, at det virker
Da mobil CPAP-metoden blev indført på Aalborg Universitetshospital i 2016 var det reelt uden at vide, hvor mange børn, der kunne undgå at blive flyttet på neonatalafsnittet. Derfor glæder det Ninna Brix, at det nye studie nu sætter tal på, hvor fordelagtig behandlingen er.
- Det overrasker os positivt, at det faktisk er så mange børn, der kan undgå at blive behandlet på neonatalafsnittet. Ud over at metoden sikrer, at mor og barn kan opretholde den vigtige hud-mod-hud kontakt med alle de fordele, det indebærer, må vi antage, at det også har en række økonomiske fordele, at en stor del af indlæggelserne på neonatalafsnittet kan reduceres, siger Ninna Brix.
CPAP-udstyret bliver betjent af en specialuddannet sygeplejerske fra neonatalafsnittet, som rykker ud til fødestuen, når et barn har behov for hjælp til vejrtrækningen. Her varer behandlingen typisk i et par timer.
- Det kræver samarbejde mellem fødegang og neonatalafsnit, men vores erfaring er, at det fungerer rigtig godt i praksis, siger Ninna Brix.
Forskerne håber, at resultaterne kan inspirere andre hospitaler til at tage mobil CPAP-behandling i brug.
Resultaterne studiet er netop publiceret i tidsskriftet Acta Paediatrica og kan findes her: https://doi.org/10.1111/apa.70062