Fra uventet invitation til forskningsprojekt

Kort før jul modtog professor ved Klinisk Farmakologisk Enhed, Anne Estrup Olesen en donation til et forskningsprojekt fra en fond, hun dårligt nok kendte.

Anne Estrup OlesenDonationen på 435.250 kr. kommer fra M.L. Jørgensen og Gunnar Hansens Fond og skal gå til et forskningsprojekt, der skal se på, hvordan man kan reducere ældres forbrug af lægemidler mod overaktivt blæresyndrom.

- Mange ældre er i behandling med lægemidler, der skal sikre bedre kontrol af blæren. Midlerne har desværre en række bivirkninger, og effekten er ikke altid lige god. Formålet med vores projekt er derfor at undersøge, hvor mange ældre der får disse lægemidler, og hvor mange af dem, der reelt har gavnlig effekt af dem, forklarer Anne Estrup Olesen. 

Forskernes hypotese er, at mange af patienterne vil få det bedre af at stoppe med behandlingen – ganske enkelt, fordi den i mange tilfælde er virkningsløs, lige bortset fra bivirkningerne.

- Man ser desværre ofte, at det er lettere at sætte folk i behandling med et præparat end at stoppe behandlingen igen. Typisk er behandlingen påbegyndt af en årsag, men man får ikke fulgt op, og patienterne fortsætter med behandlingen i årevis. 

Kendte ikke fonden

Det lå ellers ikke i kortene, at Anne Estrup Olesen ville sende en ansøgning afsted til M.L. Jørgensen og Gunnar Hansens Fond, for det var først, da fonden selv henvendte sig til hende, at hun fandt ud af, at den eksisterede.

- I juli måned, da jeg kom tilbage fra sommerferie, lå der et personligt brev fra den her fond, som jeg faktisk ikke havde hørt om før. De inviterede mig til at søge støtte til forskning, da de havde penge, de gerne ville bruge på projekter som dem, vi laver i Klinisk Farmakologisk Enhed, fortæller Anne Estrup Olesen.

At hun skulle modtage sådan en invitation må skyldes, at fonden har undersøgt hjemmesider og sociale medier for egnede kandidater, mener hun.

- Deres brev passede spot on på den forskning, vi laver og gerne vil fortsætte med omkring rationel farmakoterapi – altså mere hensigtsmæssig brug af lægemidler – så de må have undersøgt, hvem der forsker i dette område, fortæller hun. 

Anne Estrup Olesen vendte straks henvendelsen med hospitalets fundraisere, som ikke havde set lignende personlig invitation før. 

- Vi var enige om, at det måtte en ansøgning afsted, trods kort tidsfrist. Sammen med kollegaer ved Klinisk Farmakologisk Enhed, professor Mette Grønkjær fra Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje og praktiserende læge og professor Jette Kolding Kristensen fra Center for Almen Medicin, AAU, skitserede vi hurtigt rammerne for et projekt, vi drømte om at lave, fortæller Anne Estrup Olesen og fortsætter:

- Det er så fantastisk, at man her i Aalborg kender hinanden tværs af specialer og forskningsgrupper, og at man blot kan tage kontakt og hurtigt få et samarbejde op at køre. Det sætter jeg stor pris på. 

Synlighed lønner sig

Ansøgningen blev sendt, og kort før jul kom svaret fra fonden: De kunne se værdien i projektet, og en bevilling på 435.250 kr. betød, at omtrent halvdelen af finansieringen var på plads. 

- Jeg er meget taknemmelig for, at fonden rettede henvendelse og kunne se perspektiverne i vores forskning. Det viser, at det lønner sig at være synlig, fortæller Anne Estrup Olesen.

Midlerne skal primært bruges til at dække aflønning af en postdoc. Projektet er planlagt til at vare i to år, og aktuelt arbejder forskergruppen på at skaffe de resterende midler til projektet.