Ultralydsundersøgelse med udtagelse af vævsprøve, barn i narkose
Du skal have foretaget en ultralydsundersøgelse.
Ved en ultralydsundersøgelse bruges lydbølger til at danne billeder af de indre organer. Ultralydsundersøgelser virker ved, at lydbølger udsendes og opfanges af et skannerhoved.
-
Du skal have foretaget en ultralydsundersøgelse.
Ved en ultralydsundersøgelse bruges lydbølger til at danne billeder af de indre organer. Ultralydsundersøgelser virker ved, at lydbølger udsendes og opfanges af et skannerhoved.
Undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse
For at undersøgelsen bliver optimal, er det vigtigt, at du ligger helt stille under hele skanningen. Derfor skal du møde fastende og bedøves med narkose.
Når du og dine forældre møder, bliver I fulgt over til skanneren. Her tager personalet, der skal bedøve dig, imod jer.
Du bliver herefter enten bedøvet med anæstesigas på maske eller med en indsprøjtning i en blodåre.
Brug eventuelt lokalbedøvende plaster
Hvis du er over 6 år, vil du have glæde af lokalbedøvende plastre, så huden er bedøvet, når vi lægger en plastikkanyle i en blodåre. Du skal selv købe plasteret på apoteket forud for skanningen. Plasteret hedder enten Emla eller Tapin og kan købes i håndkøb.
Er du under 6 år har du ikke behov for plasteret. Se vejledningen i det vedlagte husk-bilag.
Selve undersøgelsen
Mens du er bedøvet overvåger vi dig konstant med blandt andet måling af vejrtrækning og kredsløb.
Du får påført en gel på huden over det område, der skal undersøges. Et skannerhoved på størrelse med en tennisbold føres herefter let glidende hen over området.
Udtagning af vævsprøve
I forbindelse med undersøgelsen bliver der måske udtaget en vævsprøve. Hvis vi udtager en vævsprøve, lægger vi først en lokalbedøvelse i området. Efter undersøgelsen skal du observeres – først på en opvågningstue, og derefter bliver du indlagt på Børne- og Ungeafdelingen.
Undersøgelsen varer cirka ½-1 time, men der kan være ventetid.
Mød fastende til undersøgelsen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse den planlagte undersøgelse. Følg disse fasteregler:
For børn under 3 år:
- Du må spise og drikke normalt indtil 6 timer før undersøgelsen.
- Du må få modermælk indtil 4 timer før.
- Du må drikke klare væsker, det vil sige vand, juice uden frugtkød eller saft (ikke mælkeprodukter), indtil 2 timer før.
For børn over 3 år:
- Du må spise og drikke normalt indtil 6 timer før undersøgelsen eller behandlingen.
- Du må drikke klare væsker, det vil sige vand, juice uden frugtkød eller saft (ikke mælkeprodukter), indtil 2 timer før.
For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker et glas sukkerholdig saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre anæstesilægen har givet dig anden vejledning.
Tag din sædvanlige medicin
Får du vigtig medicin, må du gerne tage den inden undersøgelsen. Hvis den skal tages med vand, så brug så lidt vand som muligt.
Ring til Anæstesiafdelingen, hvis du har været forkølet
Hvis du har været forkølet og haft feber inden for de seneste 2 uger inden undersøgelsen, skal du kontakte Anæstesiafdelingen, så en læge kan vurdere, om du er rask nok til at blive bedøvet.
Du kommer på opvågningen
Efter undersøgelsen bliver du kørt på en opvågningsstue, hvor du skal være, indtil du kan drikke og eventuelt spise uden at kaste op. Efter cirka 2 timer bliver du overflyttet til Børne- og Ungeafdelingen.
Hjemtransport
Hvis I selv skal køre hjem, skal der være 2 voksne sammen med dig. Det vil sige 1 til at køre bilen og 1 til at være hos dig. Du kaster måske op efter bedøvelsen.
Søskende er ikke velkomne på undersøgelsesdagen.
Svar på undersøgelsen
Du får svar på undersøgelsen af den læge eller afdeling, der har henvist dig.