MR-skanning inkl blodprøve
Du skal have foretaget en MR-skanning. MR betyder magnetisk resonans. Skanningen foregår ved, at radiobølger og en antenne opfanger et signal, som bliver omdannet til et billede i en computer. På den måde gør skanningen det muligt at undersøge dele af kroppen som fx hjerne, knogler, brusk, ledbånd, muskler og blodårer.
-
Du skal have foretaget en MR-skanning. MR betyder magnetisk resonans. Skanningen foregår ved, at radiobølger og en antenne opfanger et signal, som bliver omdannet til et billede i en computer. På den måde gør skanningen det muligt at undersøge dele af kroppen som fx hjerne, knogler, brusk, ledbånd, muskler og blodårer.
Du ligger på et leje, som bliver ført ind i en rørformet magnet. Magneten er 55 cm i diameter, og den er oplyst og TV-overvåget. Du har mulighed for at kontakte personalet under hele skanningen.
Skanningen varer ½ - 2 timer. Under skanningen vil der være en række bankelyde i perioder af 1-15 minutter.
For at undersøgelsen bliver optimal, er det vigtigt, at du ligger helt stille under hele skanningen.
Du får udleveret ørepropper
MR-skanningen er forbundet med et højt støjniveau, og derfor får du udleveret høreværn eller ørepropper.
Hvis du skal have kontraststof
Lægen vurderer, om du skal have kontraststof i forbindelse med skanningen. Hvis det er tilfældet, får du anlagt en nål i en blodåre. Du får kontraststof igennem nålen. Kontraststoffet hjælper lægerne med at tolke skanningsbillederne. Nålen fjernes efter undersøgelsen.
Bestil tid til blodprøve inden undersøgelsen
Du skal få taget en blodprøve (plasmakreatinin) inden undersøgelsen. Prøven skal tages tidligst 1 måned før undersøgelsestidspunktet. Du kan få taget blodprøven hos din egen læge eller på et hospital. Vil du have taget prøven på et hospital i Region Nordjylland, skal du bestille tid påwww.booking.rn.dk. Du skal bruge MitID for at bestille.
Kontakt din læge, hvis du skal bruge medicin inden undersøgelsen
Har du problemer med at ligge stille på grund af smerter, eller har du tendens til klaustrofobi, så kontakt på forhånd din egen læge eller den læge, der har henvist dig, for at få smertestillende eller beroligende medicin.
Mød fastende til undersøgelsen
Du skal faste inden undersøgelsen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, for at vi kan få et godt indblik til organerne og dermed udføre undersøgelsen bedst muligt. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din undersøgelse. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise, drikke mælkeprodukter eller ryge fra 4 timer før undersøgelsen. Heller ikke spise pastiller, bolsjer eller tygge tyggegummi.
- Du må gerne drikke en smule klar væske indtil 2 timer før undersøgelsen. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
Tag din sædvanlige medicin
Får du vigtig medicin, må du gerne tage den inden undersøgelsen. Hvis den skal tages med vand, så brug så lidt vand som muligt.
Ring til os, hvis du er gravid eller ammer
Hvis du er gravid eller ammer, har det betydning i forhold til, hvordan vi gennemfører undersøgelsen. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan tage de rette forholdsregler.
Undlad smykker, piercinger og make-up
Før undersøgelsen – og allerhelst hjemmefra – skal du fjerne alle metalgenstande såsom smykker, piercinger, hårnåle, hårspænder og ur. Der må heller ikke være metal, fx pailletter eller nitter, på dit tøj. Undlad også makeup, da makeup kan indeholde rester af metal. Hjælpemidler af metal, fx briller eller høreapparat, behøver du først tage af umiddelbart før selve undersøgelsen.
Du får svar på undersøgelsen
Du får svar på undersøgelsen fra den læge eller afdeling, som har henvist dig.