MR-skanning af tyndtarmen Til børn under 16 år, inkl. blodprøve
Du skal til en undersøgelse, så vi kan finde ud af, om du har en sygdom i kroppen. For at lave undersøgelsen bruger vi en MR-skanner. Vi skanner mange børn hver dag, fordi en MR-skanner er helt fantastisk til at se ting i kroppen.
-
Du skal til en undersøgelse, så vi kan finde ud af, om du har en sygdom i kroppen. For at lave undersøgelsen bruger vi en MR-skanner. Vi skanner mange børn hver dag, fordi en MR-skanner er helt fantastisk til at se ting i kroppen.
-
Du skal møde 1 time inden undersøgelsen
Dit mødetidspunkt, som står på indkaldelsesbrevet, er 1 time før skanningen starter. I den time skal du drikke noget væske, som skal nå at fordele sig i tarmen, inden du bliver skannet. Væsken indeholder et sukkerstof.
Du får anlagt en nål
Du får desuden anlagt en nål i en blodåre. Du får Buscopan (et tarmafslappende middel) og kontraststof igennem nålen. Nålen fjernes efter undersøgelsen. Buscopan kan hos enkelte give kortvarige synsproblemer (det kan være svært at stille skarpt). Kontraststoffet hjælper lægerne med at tolke skanningsbillederne.
OBS: Du kan have glæde af lokalbedøvende plaster, så huden er bedøvet, når du får anlagt nålen. Du skal selv købe plasteret på apoteket forud for undersøgelsen. Plasteret hedder enten Emlaplaster eller Tapinplaster og kan købes i håndkøb. Se vejledningen i det vedlagte husk-bilag.
Selve undersøgelsen
Når MR-skanneren laver billeder, larmer den. Derfor får du ørepropper i eller høreværn på, imens du ligger i skanneren. Du må godt have din mor eller far med inde ved skanneren. Din mor eller far får også høreværn på.
Du ligger på et leje, som bliver ført ind i en rørformet magnet. Magneten er 55 cm i diameter, og den er oplyst og TV-overvåget. Du har mulighed for at kontakte personalet under hele skanningen. Radiograferne, som laver undersøgelsen, er meget dygtige og søde, og de hjælper dig også med at klare det hele. For at vi kan lave nogle rigtig gode billeder af, hvordan du ser ud indeni, er det vigtigt, at du ligger helt stille.
Skanningen varer 45 minutter, men du skal afsætte cirka 2 timer til undersøgelsen, da du skal møde 1 time før. Under skanningen vil der være en række bankelyde i perioder af 1-15 minutter.
Smugkig ind i skannerrummet
Vi har lavet et interaktivt billede af rummet, hvor MR-skanneren står. Her kan du se skanneren, hvordan du skal ligge i den, og hvad der ellers er i rummet, hvor skanneren står.
Du finder billedet her:
https://aalborguh.RN.dk/mr-skanner-rundtur
Du kan også tilgå billedet ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon.
Download HC And-appen
På Odense Universitetshospital har de lavet en app, som via film og spil fortæller om, hvordan en MR-skanning foregår. Den kan din mor eller far måske downloade til deres telefon, så I kan kigge på den sammen. I finder den i Appstore eller Google Play, hvor I ellers plejer at hente apps. Søg på ’HC And – MR-scanning’, når I har downloadet appen.
-
Bestil tid til en blodprøve inden undersøgelsen
Du skal få taget en blodprøve (plasmakreatinin) inden undersøgelsen. Prøven skal tages tidligst 1 måned før undersøgelsestidspunktet. Du kan få taget prøven hos din egen læge eller på et hospital. Vil du have taget prøven på et hospital i Region Nordjylland, skal du bestille tid på https://booking.RN.dk Du skal bruge MitID for at bestille.
Kontakt din læge, hvis du skal bruge medicin inden undersøgelsen
Har du problemer med at ligge stille på grund af smerter, eller har du tendens til klaustrofobi, så kontakt på forhånd din egen læge eller den læge, der har henvist dig, for at få smertestillende eller beroligende medicin.
Mød fastende til undersøgelsen
Du skal faste inden undersøgelsen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, for at vi kan have et godt indblik til organerne og dermed udføre undersøgelsen bedst muligt. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din undersøgelse. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise, drikke mælkeprodukter eller ryge fra 4 timer før undersøgelsen. Heller ikke spise pastiller, bolsjer, tygge tyggegummi eller bruge snus.
- Du må gerne drikke en smule klar væske indtil 2 timer før undersøgelsen. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- Særlige forhold for børn, der ammes: Barnet må få modermælk indtil 4 timer før undersøgelsen. Følg herudover de øvrige regler.
Tag din sædvanlige medicin
Får du vigtig medicin, må du gerne tage den inden undersøgelsen. Hvis den skal tages med vand, så brug så lidt vand som muligt.
Undlad smykker, piercinger og makeup
Før undersøgelsen – og allerhelst hjemmefra – skal du fjerne alle metalgenstande såsom smykker, piercinger, hårnåle, hårspænder og ur. Der må heller ikke være metal, fx pailletter eller nitter, på dit tøj. Undlad også makeup, da makeup kan indeholde rester af metal. Hjælpemidler af metal, fx briller eller høreapparat, behøver du først at tage af ved selve undersøgelsen.
Tag eventuelt din bamse med
Du må gerne tage en bamse med til undersøgelsen. Er der lynlåse i den, skal de dog fjernes før undersøgelsen, da metal forstyrrer billederne.
-
Du får svar på undersøgelsen
Du får svar på undersøgelsen fra den læge eller afdeling, som har henvist dig.
-
Hvis der er noget, du gerne vil spørge om, kan du spørge personalet om det, når du kommer. Din mor eller far er også velkomne til at ringe til os inden undersøgelsen.
Vi glæder os til, at du besøger os.
Radiologisk Afdeling
Tlf. 97 66 50 95
Vi træffes bedst: Mandag – torsdag 8.00 – 15.00, fredag 8.00 – 14.30
Se vores hjemmeside: https://aalborguh.RN.dk/radiologi