Behandling af pladecellekræft i huden
Hudkræft er den almindeligste kræftsygdom i Danmark i dag. Hudkræft opstår ved en skadelig påvirkning af hudens celler og kan vise sig som almindelig hudkræft eller som modermærkekræft. Almindelig hudkræft er oftest af typen basalcellekræft eller pladecellekræft. I de følgende kan du læse om behandling af pladecellekræft.
Hudkræft opstår i cellerne i hudens vækstlag. I langt de fleste tilfælde er det solens ultraviolette stråler, som er skyld i hudkræft. Der findes dog også hudkræft, som er opstået af andre årsager.
Hudkræft kan vise sig som en knude i huden eller som et sår, som ikke kan hele. Der skal dog tages en vævsprøve til nærmere undersøgelse, før diagnosen kan stilles.
Pladecellekræft i huden
Pladecellekræft er en form for hudkræft, hvor knuden i huden vokser meget langsomt og ofte udvikler sig over flere år. Knuden vokser på stedet og breder sig kun sjældent til andre dele af kroppen.
Den væsentligste årsag til pladecellekræft i huden er den samlede påvirkning af solen gennem livet. Derfor ses denne kræftform oftest hos ældre mennesker, og kræften sidder på de steder, hvor huden har været mest udsat for sol – typisk i ansigtet og på håndryggen. Folk med udendørs arbejde, ivrige soldyrkere eller personer med lys hud er også mere udsat for denne kræftform.
Det kan ske, at man udvikler 2 eller flere knuder, når man har pladecellekræft, og man skal derfor være opmærksom på langsomt voksende knuder eller sår, der ikke kan hele. Sådanne forandringer bør kontrolleres hos lægen.
SÅDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN
Der er flere måder at behandle pladecellekræft på. Ved en forundersøgelse bliver du undersøgt af en plastikkirurg, som vurderer, hvilken behandling du skal have.
Kirurgisk behandling
Pladecellekræft behandles oftest ved, at tumoren fjernes ved en operation.
Hvis der skal fjernes så meget hud, at såret efterfølgende ikke kan lukkes direkte, kan det blive nødvendigt at foretage en hudtransplantation. Hvis det er tilfældet for dig, fortæller vi dig om det til forundersøgelsen.
Strålebehandling
Onkologisk Afdeling (kræftafdelingen) har mulighed for at strålebehandle pladecellekræft, hvis kræften sidder et sted, som er uegnet til kirurgisk behandling, fx ved øjne, næse eller mund.