Operation for de Quervains seneskedebetændelse
Du skal opereres for de Quervains seneskedebetændelse, så du igen kan bruge dit håndled uden smerter.
De Quervains seneskedebetændelse er en irritation omkring senerne ved tommelfingeren. Irritationen får senerne til at hæve, så de ikke længere kan glide frit i seneskeden.
Ved operationen bliver seneskeden spaltet, så senen kan glide frit, og hånden kan fungere normalt igen.
Her ses tunnelen, hvor der opstår forsnævring, så senerne ikke kan glide frit. |
-
Du skal opereres for de Quervains seneskedebetændelse, så du igen kan bruge dit håndled uden smerter.
De Quervains seneskedebetændelse er en irritation omkring senerne ved tommelfingeren. Irritationen får senerne til at hæve, så de ikke længere kan glide frit i seneskeden.
Ved operationen bliver seneskeden spaltet, så senen kan glide frit, og hånden kan fungere normalt igen.
Her ses tunnelen, hvor der opstår forsnævring, så senerne ikke kan glide frit.
-
Når du ankommer til afsnittet, bliver du klargjort til operation af en sygeplejerske og får forebyggende smertestillende medicin. Lægen der skal operere dig, taler kort med dig inden operationen, om hvad der skal foregå.
Operationen foregår i lokalbedøvelse. Det vil sige, at du får lagt bedøvelsen som en indsprøjtning tæt på operationsstedet. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan føle berøring. Når du er lokalbedøvet, kan du få afslappende medicin, så du ligger og døser under operationen. Ved lokalbedøvelse skal du IKKE møde fastende til operationen.
Gennem et snit i huden spalter lægen seneskeden, så der er plads til, at senen kan glide frit. Lægen syer operationssåret sammen, og du får en stor forbinding på hånden.
-
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Hvis du er i blodfortyndende behandling eller tager fiskeolie, skal du muligvis holde pause med behandlingen. Følg den vejledning, du har fået ved forundersøgelsen.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol og ibuprofen, hvis du kan tåle det), så du har til de første dage hjemme.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag rent og løst tøj på, da du skal beholde en del af dit eget tøj på under operationen.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker og piercinger. Fjern løse dele såsom smykker, ur, ringe og piercinger. De er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Giv os besked, hvis du har sår på hånden
Du må ikke have sår, sårskorper eller hudafskrabninger i det område, der skal opereres. Det giver risiko for betændelse i operationssåret, og operationen kan af denne grund blive aflyst. Kontakt os også, hvis du føler dig syg eller har feber.
Hav rene, korte negle
Sørg for at have rene, korte negle uden neglelak af hensyn til risikoen for betændelse. Har du kunstige negle, skal du fjerne dem på operationshånden. Undlad at bruge creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen.
Medbring den medicin, du tager
Du skal medbringe din daglige medicin, både kosttilskud og anden medicin samt spray- og inhalationsmedicin.
-
Efter operationen bliver du kørt til Opvågningen, hvor du bliver observeret i et par timer, inden du bliver udskrevet. Du får eventuelt smertestillende medicin. Inden udskrivelsen taler du kort med den læge, der opererede dig, og vi orienterer dig om det videre forløb. Når du er klar til det, får du noget at spise og drikke.
Forvent at blive udskrevet samme dag
De fleste patienter kan tage hjem samme dag, som de er blevet opereret. Forvent derfor, at du er klar til at komme hjem få timer efter operationen. Hvis du mod forventning ikke er klar til at komme hjem, bliver du indlagt på sengeafdelingen.
Aftal af blive hentet af en pårørende
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første stykke tid efter operationen. Aftal med lægen, hvornår du må køre bil igen. Vi anbefaler også, at du har en voksen person hos dig i det første døgn efter operationen.
-
Sygemeld dig eventuelt
Om du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin
Det er ikke unormalt at have smerter efter operationen. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin som angivet i det skema, du får udleveret inden udskrivelsen. Hvis du har brug for yderligere smertebehandling, kan du kontakte din egen læge.
Hold hånden højt, men brug ikke armslynge
Det er vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde de første par dage for at modvirke hævelse og mindske blødning fra operationssåret. Om natten kan du lægge en pude under hånden, så den opererede hånd ligger højt.
Hold forbindingen tør og ren
Sørg for, at forbindingen ikke bliver våd eller snavset. Dæk den til med en plastikpose, når du tager bad.
Forvent ømhed ved arret
Når såret er helet, vil der komme et ar. Arret kan være ømt i flere måneder efter operationen. Det er helt normalt.
-
Der kan forekomme betændelse efter alle operationer, men det er sjældent efter denne type operation. Nogle få patienter får beskadiget en følenerve eller får en blodansamling i hånden.
Vær opmærksom på infektion efter operationen
Tegn på infektion er varme, hævelse, rødme og smerter omkring såret. Ved tegn på infektion skal du kontakte din egen læge.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om de Quervains seneskedebetændelse, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’de Quervains seneskedebetændelse’.
Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Thisted
Tlf. 97 65 08 88
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00