Operation for hæmorider med THD
Du skal behandles for hæmorider med behandlingsmetoden THD (Transanal Hæmoride Dearterialisation), som er en ultralydsvejledt operation af hæmorider. THD er et mindre indgreb, som nedsætter blodgennemstrømningen i hæmoriderne.
Hæmorider er blodfyldte udvidelser af de blodårer, som normalt findes indvendigt i endetarmskanalen. De kan i lettere tilfælde ikke ses eller føles, men de kan give symptomer i form af kløe, smerter, sivning af væske eller frisk blod. Større hæmorider kan presses ud af endetarmen og komme i klemme, så de hæver og giver kraftige smerter. I svære tilfælde af hæmorider er det nødvendigt at operere for at afhjælpe generne.
-
Du skal behandles for hæmorider med behandlingsmetoden THD (Transanal Hæmoride Dearterialisation), som er en ultralydsvejledt operation af hæmorider. THD er et mindre indgreb, som nedsætter blodgennemstrømningen i hæmoriderne.
Hæmorider er blodfyldte udvidelser af de blodårer, som normalt findes indvendigt i endetarmskanalen. De kan i lettere tilfælde ikke ses eller føles, men de kan give symptomer i form af kløe, smerter, sivning af væske eller frisk blod. Større hæmorider kan presses ud af endetarmen og komme i klemme, så de hæver og giver kraftige smerter. I svære tilfælde af hæmorider er det nødvendigt at operere for at afhjælpe generne.
-
Når du ankommer til afsnittet, bliver du klargjort til operation af en sygeplejerske og får forebyggende smertestillende medicin. Du taler også med lægen, der skal operere dig, om hvad der skal foregå.
Under operationen er du fuldt bedøvet. For at du kan blive bedøvet, får du lagt et drop, som er et plastikrør i håndryggen, hvori vi giver dig medicin og væske.
THD er et mindre indgreb, som ikke efterlader sår.
Lægen bruger en ultralydssonde til at finde de indvendige blodkar, der forsyner hæmoriderne med blod. Lægen afsnører blodkarrene, så blodgennemstrømningen i hæmoriderne nedsættes. Når der ikke kommer blod til hæmoriderne, vil de gradvist skrumpe, og dine symptomer aftager.
Hvis der er hæmorider uden for endetarmsåbningen, trækker lægen dem op på plads og syer dem fast.
Du får eventuelt lagt en tampon op i endetarmen, som kan suge en eventuel blødning efter operationen. Tamponen er en geléklump, som falder ud første gang, du har afføring.
Operationen varer cirka 30 minutter.
-
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Hvis du er i blodfortyndende behandling eller tager fiskeolie, skal du muligvis holde pause med behandlingen. Følg den vejledning, du har fået ved forundersøgelsen.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol og ibumetin, hvis du kan tåle det), så du har til de første dage hjemme. Desuden råder vi dig til at købe tablet Magnesia 500 mg, som du skal tage de første 10 dage efter operationen, for at holde afføringen lind.
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe. Tag rent tøj på. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur, ringe og piercinger. De er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, kontaktlinser, høreapparat og tandprotese fjernes lige inden bedøvelsen.
Medbring eventuel medicin til operationen
Du skal medbringe din daglige medicin, både kosttilskud og anden medicin samt spray- og inhalationsmedicin.
Udrens tarmen
Din tarm skal udrenses inden operationen. Sammen med din indkaldelse til operationen får du en rekvisition, som du skal tage med på apoteket, så du kan få udleveret den medicin, du skal bruge til udrensningen.
-
Efter operationen bliver du kørt til Opvågningen, hvor du bliver observeret i nogle timer. Du får eventuelt smertestillende medicin.
Inden udskrivelsen taler du kort med den læge, der opererede dig, og vi orienterer dig om det videre forløb. Når du er klar til det, får du noget at spise og drikke.
Forvent at blive udskrevet samme dag
De fleste patienter kan tage hjem samme dag, som de er blevet opereret. Forvent derfor, at du er klar til at komme hjem få timer efter operationen. Hvis du mod forventning ikke er klar til at komme hjem, bliver du indlagt på sengeafdelingen.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet. Vi anbefaler også, at du har en voksen person hos dig det første døgn efter operationen.
-
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin som aftalt
Det er ikke unormalt at have smerter efter operationen. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin som angivet i det skema, du får udleveret inden udskrivelsen.
Undgå alkohol
Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol i døgnet efter operationen, da bedøvelsesmidlet forstærker virkningen af alkohol.
-
- Smerter
- Afføringstrang
- Let blødning fra tarmen
- Kraftig blødning.
-
Vi tilbyder dig at komme til kontrol efter 4 måneder.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du vil vide mere om hæmorider, kan du evtentuelt læse mere på www.patienthåndbogen.dk – søg på “hæmorider”.
Kirurgisk Ambulatorium, Thisted
Tlf. 97 65 06 45
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Dagkirurgisk Afsnit, Thisted
Tlf. 97 65 05 48
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.30 – 15.00
-