Kikkertoperation af knæ
Du skal have foretaget en kikkertoperation af dit knæ.
I nogle tilfælde laver man kikkertoperation for at stille en præcis diagnose. I andre tilfælde er hensigten at fjerne eller reparere noget inde i leddet. Man kan fx fjerne ledmus, fjerne irriteret ledslimhinde, fjerne ødelagt menisk-væv, sy menisken og glatte ødelagt brusk.
-
Du skal have foretaget en kikkertoperation af dit knæ.
I nogle tilfælde laver man kikkertoperation for at stille en præcis diagnose. I andre tilfælde er hensigten at fjerne eller reparere noget inde i leddet. Man kan fx fjerne ledmus, fjerne irriteret ledslimhinde, fjerne ødelagt menisk-væv, sy menisken og glatte ødelagt brusk.
-
Inden operationen vil lægen komme og hilse på dig og markere det knæ, som du skal have opereret. Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen.
Operationen foregår gennem 2-3 huller omkring knæet, hvorigennem kikkerten og instrumenterne føres ind i leddet. Når operationen er slut, lukkes sårene med sting, og du får en blød knæforbinding på.
Operationen varer 15-45 minutter.
Efter operationen kommer du på opvågningsstuen, hvor din hjerterytme, blodtryk og vejrtrækning overvåges i cirka 1 time. Når du er vågen og har det godt, vil du blive tilbudt mad og drikke. Kort tid herefter vil du få udleveret dine krykker og være klar til at komme op at gå.
-
Kontakt os, hvis du har sår på knæet
Du kan ikke blive opereret, hvis du har sår på knæet, da det øger risikoen for betændelse efter operationen. Kontakt os derfor inden operationen, hvis du har sår på knæet.
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Undlad at barbere ben
Du må ikke barbere benet inden operationen, da dette kan give små skader i huden, som øger risikoen for betændelse.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen, skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
-
Tal med lægen
Efter operationen kommer du til at tale med den læge, der opererede dig. Lægen vil informere dig om operationen, og hvordan du skal forholde dig i efterforløbet. Du vil blive instrueret i øvelser, som genoptræner det opererede knæ.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
-
Forbindingen
1 døgn efter operationen må du fjerne elastikforbindingen. Du skal beholde plasteret på i 1-2 dage. Du har såkaldte steristrips på under plasteret. Disse skal blive siddende i 5 dage. Stripsene må ikke blive fugtige eller våde, da de så kan løsne sig og falde af. Du kan tage en pose over såret, når du går i bad.
Du er blevet syet med absorberbar tråd, som opløses af sig selv inden for cirka 14 dage.
Bad
Du må tage brusebad 1 døgn efter operationen. Du skal vente med at gå i karbad, svømmehal og havbad, indtil sårene er helet.
Tag smertestillende efter behov
Du kan få smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb, fx 2 tabletter Panodil (500 mg) op til 4 gange dagligt.
Modvirk smerter og hævelse
Hvis knæet hæver eller gør ondt, kan du lægge en ispose, fx en pose frosne ærter, på det. Isposen skal ligge på knæet i 15-20 minutter ad gangen, og derefter skal der gå minimum 1 time, før du lægger isposen på knæet igen. Husk at pakke isposen ind i et håndklæde, så den ikke har direkte kontakt med huden.
Forvent irritation i knæet
Det er normalt, at knæet er hævet og ømt i 1-2 uger efter operationen. Hævelsen og ømheden skal helst aftage lidt fra dag til dag.
Oplever du, at benet ”skvulper” de første dage, skal du ikke blive nervøs. Det er helt normalt og skyldes en rest af saltvand fra operationen. Du kan også opleve, at der siver væske fra de små huller, der er lavet i huden i forbindelse med operationen. Du kan forvente, at det aftager i løbet af et par dage.
Sådan modvirker du hævelse og årebetændelse
Du kan modvirke hævelse og årebetændelse ved at sidde eller ligge med knæet oppe. Vip ofte med foden – gerne 20 gange hver time i de første dage. Hvis knæet hæver meget, er det vigtigt, at du placerer det over hjertehøjde og vipper energisk med foden.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde, og hvad du er opereret for i knæet. Det kan være fra få dage til 8 uger.
Vent med at køre bil
Du må først køre bil, når du igen kan bruge benet normalt.
Vent med at dyrke sport
Du kan stille og roligt begynde at dyrke sport, når knæet er smertefrit og uden hævelse. Du må dog regne med, at der går længere tid, før du er i stand til at dyrke kontaktsport. Hvis du har fået syet din menisk, skal du følge det vedlagte skema angående genoptagelse af sport og fysisk aktivitet.
Brug krykker
Du må støtte på benet, medmindre du har fået andet at vide. Det er nødvendigt, at du går med krykker den første tid efter operationen for at aflaste knæet og mindske smerter og hævelse. Gå ikke mere på benet, end smerter og hævelse tillader de første 2-4 dage.
Du har fået udleveret krykker, som du kan låne i 3 måneder fra udlånsdatoen. Derefter skal du aflevere dem tilbage til nærmeste hospital i Region Nordjylland.
Sådan går du med krykker:
- Sæt begge krykkestokke frem.
- Sæt det dårlige ben frem til krykkerne.
- Før det raske ben igennem, så du får en almindelig gang.
Sådan går du op ad trapper:
- Sæt det raske ben 1 trin op.
- Sæt krykkerne og det dårlige ben op på samme trin.
Sådan går du ned ad trapper:
- Sæt krykker og det dårlige ben 1 trin ned.
- Sæt det raske ben ned på samme trin.
Lav øvelser
For at træne musklerne omkring knæet og få god bevægelighed i benet igen, skal du lave små træningsøvelser. Følg vejledningen i denne pjece.
-
Sådan træner du knæet
Du skal lave følgende øvelser flere gange dagligt, i det omfang smerter og hævelse tillader det. Fra 3. dag efter operationen bør du lave 3x10 gentagelser af hver øvelse.
- Lig på ryggen.
- Vip godt op og ned i fodleddet 25 gange.
- Spænd lårmusklen og stræk knæet godt ud 10 gange.
- Løft benet strakt et lille stykke fra underlaget og hold det der i 10 sekunder – slap af igen. Gentag 10 gange.
- Bøj knæet med hælen glidende på madrassen. Du må bøje knæet, så meget du kan, indtil det strammer. Du skal gradvist kunne bøje knæet mere og mere i dagene efter operationen.
Det er meget vigtigt, at du fra starten arbejder med at få knæet helt strakt.
Træningen må ikke medføre, at knæet hæver yderligere, eller at du får stærke smerter i knæet. Hvis det sker, skal du skære ned på antallet af øvelser og eventuelt lægge is på knæet.
-
Efter operationen skal du være opmærksom på følgende symptomer, som kan være tegn på komplikationer.
- Tegn på betændelse, både overfladisk og inde i knæet: Varme, rødmen, hævelse, smerter/dunken og eventuelt feber.
- Tegn på dyb årebetændelse (blodprop i benet): Spændt, hævet og øm læg/underben. Eventuelt varme, rødmen og feber.
- Kraftige smerter.
Hvis du oplever nogle af ovenstående problemer uden for vores åbningstid, skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Artroskopisk Center, Hjørring
Tlf. 97 64 06 12
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 14.00