Forkortning af spolebenet i din underarm
Du skal have forkortet spolebenet (ulna) i din underarm. Denne operation tilbydes patienter, hvor spolebenet er lidt for langt og derfor kolliderer med en af håndrodsknoglerne, hvilket kan forårsage smerter ved håndleddet.
-
Du skal have forkortet spolebenet (ulna) i din underarm. Denne operation tilbydes patienter, hvor spolebenet er lidt for langt og derfor kolliderer med en af håndrodsknoglerne, hvilket kan forårsage smerter ved håndleddet.
-
Du bliver enten opereret i lokalbedøvelse, hvor hele armen er bedøvet eller i fuld bedøvelse.
- Ved fuld bedøvelse vil du få lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere dig, taler med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
- Ved lokalbedøvelse lægger narkoselægen en såkaldt blokade. Det er en lokalbedøvelse af nerverne i armen, som gør, at du ikke har så mange smerter, når du vågner. Blokaden virker i 10-12 timer, hvorefter virkningen aftager.
Operationen foregår i blodtomhed, hvilket vil sige, at der ikke løber blod til din hånd. Du får en manchet på overarmen. Manchetten pustes op og forhindrer blodet i at løbe ned til hånden.
Lægen lægger et snit på længde med dit spoleben på lillefinger-siden af din underarm. Spolebenet saves over og en lille kile af det fjernes, så spolebenet bliver kortere.
Der bliver indsat en skinne samt skruer for at sikre, at knoglen vokser sammen igen. Huden syes sammen, og du får forbinding og en albue-håndleds-skinne på. Den indopererede skinne skal ikke fjernes igen – kun i de tilfælde hvor den generer et år efter operationen.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.rn.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Giv os besked, hvis du har sår på hånden
Du må ikke have sår, sårskorper eller hudafskrabninger i det område, der skal opereres. Det giver risiko for betændelse i operationssåret, og operationen kan af den grund blive aflyst. Kontakt os også, hvis du føler dig syg eller har feber.
Hav rene, korte negle
Sørg for at have rene, korte negle uden neglelak af hensyn til risikoen for betændelse. Har du kunstige negle, skal du fjerne dem på operationshånden.
Tag bekvemt tøj på
Efter operationen har du gipsskinne på hånden. Tag derfor bekvemt, løst tøj på, så der er plads til forbindingen.
-
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet umiddelbart efter operationen. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Spørg personalet angående forholdsregler i forbindelse med bilkørsel.
-
Reagér på feber, smerter og ændret kulør
Hvis du får feber, tiltagende smerter eller hvis dine fingerspidser ændrer kulør, skal du kontakte os eller din egen læge.
Vær opmærksom på blødning
Det er helt normalt, at der kommer blod i forbindingen de første timer efter operationen. Du kan mindske dette ved at holde hånden højt. Hvis blødning bliver så kraftig, at der kommer blod ud gennem forbindingen, skal du kontakte afdelingen eller Håndkirurgisk Ambulatorium.
Hold hånden over hjertehøjde
Det er helt normalt, at fingrene hæver og bliver stive efter operationen. Derfor er det vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde, så længe der forekommer hævelse. For at forebygge hævelse af fingrene skal du lave aktive pumpeøvelser med armen strakt i vejret. Ræk armen helt i vejret og knyt og stræk fingrene helt i et roligt tempo i 1 minut. Gør dette flere gange dagligt.
Hold hånden hævet om natten
Læg en pude under hånden om natten, så den opererede hånd ligger højt.
Hold forbindingen tør og ren
Forbindingen på armen må ikke blive våd og snavset. Dæk forbindingen grundigt med en plasticpose, når du tager brusebad. Undgå karbad, svømmehal og at bade i havet.
Forvent hævelse og stivhed
Det er helt normalt, at fingrene hæver og bliver stive efter operationen. Lav derfor venepumpeøvelser flere gange om dagen ved at hæve armen helt op over hovedet.
Forvent ømhed ved arret
Når såret er helet, vil der komme et ar. Arret kan være ømt i flere måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Hold armen i gang
Det er vigtigt, at du vedligeholder bevægeligheden i skulder, albue og fingre. Fingrene skal kunne bøjes og strækkes helt. Bøj og stræk skulder, albue og fingre 10-15 gange 5 gange dagligt.
Sygemeld dig eventuelt
Om du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have smerter eller ubehag i den første tid efter operationen. Efter operationen får du udleveret smertestillende medicin til de første par dage. Hvis du får brug for mere, kan du kontakte din egen læge.
-
Der kan opstå betændelse efter alle operationer, men det sker sjældent ved denne type operation. Nogle få patienter får beskadiget en følenerve eller får en blodansamling i hånden.
Vær opmærksom på infektion efter operationen. Tegn på infektion er varme, hævelse, rødme og smerter omkring såret. Ved tegn på infektion skal du kontakte os.
-
Kontrol efter 3 uger
Du skal til hos en sygeplejerske 3 uger efter operationen. Her ser vi til dit sår og tråde fjernes. Du bliver udstyret med en mindre skinne der kun støtter dit håndled og må nu starte genoptræning.
Kontrol efter 6 uger
Cirka 6 uger efter operationen skal du til røntgenkontrol og samtale med lægen på hospitalet. Hvis røntgenbillederne viser, at håndleddet heler som forventet, må du herefter fjerne håndledsskinnen.
Kontrol efter 12 uger
12 uger efter operationen skal du til røntgenkontrol. Her taler du med en læge, og du må herefter starte fuld belastning.
Tidshorisont for, hvornår du må hvad
Tid efter operationen
Spise med bestik
1 – 2 dage
Skrive på computer af kortere varighed
2 – 3 uger
Løb
2 – 3 uger
Træningscenter (øvrige muskler, ikke hænder/håndled)
2 – 3 uger
Cykle på kondicykel
2 – 3 uger
Start på arbejde efter operationen ved kontorjob
6 – 8 uger
Bilkørsel (skal kunne foregå på forsvarlig vis jf. færdselsloven)
6 – 8 uger
Tungere huslige gøremål (støvsuge, vaske gulv, havearbejde)
10 – 12 uger
Svømning
2 – 3 måneder
Cykle udendørs (ikke mountainbike)
3 måneder
Roning og romaskine
3 måneder
Start på arbejde efter operation ved håndbelastende arbejde (håndværker, pædagog, gartner, sygeplejerske og lignende)
3 – 4 måneder
Træningscenter (løfte håndvægte og lignende)
3 – 4 måneder
Kontaktsport (fodbold, håndbold, kampsport, basketball og lignende)
3 – 4 måneder
Motorcykel (skal kunne foregå på forsvarlig vis jf. færdselsloven)
4 – 6 måneder
Ketsjersport (badminton, tennis og lignende)
4 – 6 måneder
Golf
4 – 6 måneder
Mountainbike (MTB)
6 måneder
Tidshorisont for, hvor meget du må løfte og hvornår
Tid efter operationen
Vægt
Eksempel
0 – 6 uger
300 g
Bestik, drikke af kop, påklædning, skrive på computer.
6 – 8 uger
500 g
½ liter sodavand.
8 – 12 uger
2 kg
2 kg mel. OBS: Belastningen øges gradvist inden for smertegrænsen.
3 – 6 måneder
Ingen restriktioner. Der kan dog være behov for aflastning ved aktiviteter med tunge løft og vrid.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Ortopædkirurgisk Afdeling
Håndkirurgisk Ambulatorium, Farsø
Tlf. 97 65 30 30
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Ortopædkirurgisk Sengeafsnit O4, Farsø
Tlf. 97 65 30 50
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Ortopædkirurgisk Ambulatorium, Hjørring
Tlf. 97 64 16 16
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00