Indsættelse af skulderprotese ved ledsygdom
Der er slidgigt eller anden ledsygdom i dit skulderled, som giver smerter og nedsat funktion.
Lægen har vurderet, at dine gener kan afhjælpes med et kunstigt skulderled - en såkaldt skulderprotese (skulderalloplastik). Ved operationen fjernes de syge dele fra leddet og erstattes med kunstige.
Formålet med operationen er først og fremmest at lindre smerter. En velfungenerende skulderprotese er en effektiv smertebehandling. Cirka 90 % oplever ingen eller færre smerter efter operationen.
De fleste, der får indsat en skulderprotese, oplever også en betydelig forbedring af skulderfunktionen. Det vil sige bedre bevægelighed og flere kræfter.
Det kan være nødvendigt at udskifte en skulder-protese, hvis den går løs eller fungerer dårligt. Det er dog sjældent tilfældet, og erfaringen viser, at 90 % af alle skulderproteser fortsat sidder i leddet efter 10 år.
-
Der er slidgigt eller anden ledsygdom i dit skulderled, som giver smerter og nedsat funktion.
Lægen har vurderet, at dine gener kan afhjælpes med et kunstigt skulderled - en såkaldt skulderprotese (skulderalloplastik). Ved operationen fjernes de syge dele fra leddet og erstattes med kunstige.
Formålet med operationen er først og fremmest at lindre smerter. En velfungenerende skulderprotese er en effektiv smertebehandling. Cirka 90 % oplever ingen eller færre smerter efter operationen.
De fleste, der får indsat en skulderprotese, oplever også en betydelig forbedring af skulderfunktionen. Det vil sige bedre bevægelighed og flere kræfter.
Det kan være nødvendigt at udskifte en skulder-protese, hvis den går løs eller fungerer dårligt. Det er dog sjældent tilfældet, og erfaringen viser, at 90 % af alle skulderproteser fortsat sidder i leddet efter 10 år.
-
Skulderleddet består af en ledkugle og en ledskål, som er omgivet af en manchet af sener. Senerne er nødvendige for at stabilisere leddet.
Lægen afgør, hvilken type protese der er bedst i dit tilfælde. Det afhænger af din sygdoms sværhedsgrad, samt hvad du skal bruge din skulder til i fremtiden.
Nedenfor kan du læse mere om forskellige typer proteser.
Total skulderprotese
Hvis både ledkugle og ledskål udskiftes, kaldes det en total skulderprotese (total skulderalloplastik, TSA). Ledkuglen erstattes her af en kunstig ledkugle af metal, som monteres på en stang (et stem), der fastgøres i overarmsknoglen. Ledskålen er af plast og fastgøres med knoglecement, der fungerer som en slags lim.
Halvprotese
Hvis kun en del af ledkuglen udskiftes, kaldes det en halvprotese (hemialloplastik). Halvprotesen vælges, hvis det kun er ledkuglen, der er påvirket af sygdom. Den vælges også, hvis der er øget risiko for, at ledskålen kan gå løs, fx på grund af dårlig knogle-kvalitet eller krav til stor skulderbelastning.
Reverse-protese (’omvendt’ protese)
En reverse-protese er en særlig form for total skulder-protese, hvor leddet er vendt om. Det vil sige, at hvor der før var en ledskål, er der nu et ledhoved – og omvendt. Protesen er særligt stabil og bruges derfor i de tilfælde, hvor ledsygdommen har ødelagt den stabiliserende senemanchet. Protesen er da en god løsning, men protesen er følsom for tungere belastning.
-
Bedøvelse
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere dig, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Inden eller under operationen lægger anæstesilægen som regel et smertekateter. Smertekateteret er en tynd slange, som konstant giver lokalbedøvende medicin til nerverne i din skulder og arm. Smertekateteret har en god effekt på dine smerter efter operationen.
Vi fjerner som regel smertekateteret dagen efter operationen.
Operation
Selve operationen foregår gennem et snit på forsiden af skulderen eller den øverste del af overarmen. Efter operationen lukker lægen såret med metalclips, og det dækkes med et plaster.
Operationen varer 1-2 timer.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Vask dig grundigt og fjern makeup, neglelak og løse genstande
- Tag bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe.
- Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere.
- Tag rent tøj på. Vi anbefaler blødt og behageligt tøj.
- Fjern makeup, kunstige negle, neglelak og gel-lak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Fjern løse dele, fx smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion. Desuden kan metal på kroppen blive så varmt ved nogle typer indgreb, at der er risiko for brandsår.
- Daglige hjælpemidler, fx briller, høreapparat og tandprotese, tager vi af dig lige inden operationen.
- Kontaktlinser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
-
Du bliver observeret i et par timer
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret i et par timer, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage til sengestuen.
Du får antibiotika
For at forebygge infektion får du antibiotika under operationen og det første døgn efter.
Du får vejledning af fysio- og ergoterapeut
En fysioterapeut vil instruere dig i øvelser, som du skal lave hjemme i de første 6 uger. Fysioterapeuten laver også en plan for den videre genoptræning, der vil foregå i din hjemkommune. Planen sendes til kommunen, som indkalder dig til træning efter cirka 6 uger.
En ergoterapeut eller en sygeplejerske vejleder dig i, hvordan du klarer almindelige, daglige gøremål. Ergoterapeuten eller sygeplejersken vurderer også i samråd med dig, om du har brug for hjælpemidler eller hjælp til at klare de daglige gøremål, når du kommer hjem.
Du bliver udskrevet
Du kan forvente at blive udskrevet 1-2 dage efter operationen.
-
Hold armen i ro
Du må ikke bruge skulderen aktivt i de første 6 uger efter operationen. Hold den derfor i ro.
For at give armen ro skal du have armen i en arm-slynge, men du skal tage armen ud af slyngen flere gange dagligt, så du kan træne albue, håndled og fingre med venepumpeøvelser. Vi viser dig, hvordan du tager armen ud af slyngen, og hvordan du laver venepumpeøvelser.
Forvent hævelse og misfarvning
Du kan forvente misfarvning af skulder og overarm i den første tid. Det er ganske ufarligt, og er et tegn på, at den blodansamling, som eventuelt er opstået under operationen, er ved at fordele sig. Misfarvningen forsvinder langsomt.
De første uger vil ofte være præget af hævelse og smerte. Søg læge, hvis hævelsen ikke forsvinder, hvis den tiltager, hvis den er ledsaget af feber, eller hvis der siver væske fra såret. Din egen læge vil så vurdere, om det er nødvendigt, at du bliver undersøgt på hospitalet.
Tag smertestillende medicin
Du kan lindre smerter med smertestillende medicin. Inden du tager hjem, får du udleveret en medicinliste og eventuelt en plan for, hvordan du skal trappe ud af medicinen. Vi gennemgår medicinlisten og den eventuelle udtrapningsplan med dig.
Vi sender recepter på smertestillende medicin elektronisk til apoteket, og du kan hente medicinen på et hvilket som helst apotek i Danmark.
Efter 2-3 uger vil de værste smerter være væk, og du vil begynde at mærke langsom fremgang.
Aftal at få fjernet operationsclips
Du skal selv kontakte din læge og bestille en tid til at få fjernet clipsene. Clipsene skal fjernes 12-14 dage efter operationen.
Undgå karbad og svømmehal
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal og spabad, indtil såret er helet, og clipsene er fjernet. Du må dog gerne tage brusebad, da såret er dækket med et plaster, som er vandtæt og kan tåle brusebad.
Skift plaster
Du skal skifte plaster hver 3.-4. dag. Du skal også skifte plastret, hvis det løsner sig, eller hvis der siver væske igennem. Du får nye plastre med hjem.
Husk at vaske dine hænder grundigt, før du skifter plaster. Dermed undgår du, at der kommer snavs og lignende i såret.
Så snart såret er tørt, er det ikke længere nødvendigt, at du bruger plaster.
Måske kan du ikke selv skifte plasteret og behøver hjælp fra en pårørende eller hjemmeplejen.
Sygemeld dig
Hvis du er i arbejde, skal du sygemelde dig. Hvor længe du skal være sygemeldt afhænger af, hvor meget du bruger din skulder i dit job. Forvent, at du skal være sygemeldt i mindst 6 uger og i minimum 3 måneder, hvis du har et job, som belaster skulderen. Hvis du har tungt fysisk arbejde, kan en længere sygemelding være nødvendig.
Kontakt os ved tegn på infektion
Kontakt os, hvis du oplever tegn på infektion, fx varme, hævelse, rødme eller smerter omkring såret.
-
Efter operationen følger vi dig med kontroller. Du skal til kontrol første gang efter 6-8 uger. Ved første kontrol får du taget et røntgenbillede, og bagefter taler du med en læge. Du vil efter ca. 1 år modtage et spørgeskema fra Dansk Register for Skulder-alloplastik.
Spørgeskemaet bruges til at måle resultatet af operationen. Dansk Register for Skulder-alloplastik samler svarene for alle operationer i hele landet, og svarene bliver sammenlignet med henblik på at udvikle og forbedre behandlingen.
Ønsker du ikke at modtage skemaet, skal du give lægen besked. Ønsker du senere at trække dit samtykke tilbage, kan du altid rette henvendelse til Region Midtjylland v/Regionernes Kliniske KvalitetsudviklingsPrograms Videnscenter (RKKP’s Videnscenter) på mail: rkkp@rkkp.dk
-
Har du spørgsmål til operationen, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om indsættelse af skulderprotese, kan du eventuelt læse mere på www.patienthåndbogen.dk – søg på: ’skulderprotese’.
Ortopædkirurgisk Afdeling, Sengeafsnit O4
Tlf. 97 65 30 50