Smertebehandling efter operation
-
Det er vigtigt, at du ikke har for mange smerter efter operationen. Når smerterne lindres, giver det færre komplikationer, og du genvinder hurtigere et normalt funktionsniveau. Vi anbefaler derfor, at du regelmæssigt tager smertestillende medicin, så længe du har ondt. Ved at tage smertestillende medicin regelmæssigt, holder du smerteniveauet jævnt, hvilket er mest effektivt.
Her kan du læse om den smertebehandling, vi har givet dig i forbindelse med operationen, og den smertebehandling, du selv kan supplere med efterfølgende.
Ved operationen kan vi have smertebehandlet dig på disse måder. Disse smertebehandlinger varer et stykke tid, dernæst skal anden smertebehandling tage over.
Lokalbedøvelse
Som regel indsprøjter kirurgen en lokalbedøvelse omkring operationsområdet. Ud over virkningen på smertesansen, kan følesansen også være påvirket. Varigheden af denne type lokalbedøvelse er 12-16 timer.
Nerveblokade
En nerveblokade er en kraftigere form for lokalbedøvelse, som dækker et større område. Den kan have effekt på alle typer nerver, både smertesansen, følesansen og nerverne til muskler og led. En nerveblokade anlagt i forbindelse med operationen varer normalt 18-36 timer.
Hvis du har fået lagt en blokade i benet, kan det påvirke din evne til at støtte på benet, og der kan være risiko for at snuble eller falde. Hvis der er vanskelige adgangsforhold i dit hjem, fx trapper, kan du låne krykker på hospitalet.
Afhængigt af hvilken operation du har fået foretaget, kan forskellige niveauer af smertebehandling være relevante: basisbehandling eller stærk smertebehandling.
Basis-smertebehandling foregår med medicin fra håndkøb og har normalt få eller ingen bivirkninger. Medicinen Ibuprofen kan dog give irritation af mavesækken og i værste fald mavesår. Læs eventuelt mere om medicinen påwww.min.medicin.dk
Forslag til basis smertebehandling
Mængde
Klokken
Paracetamol, fx Pamol®, Pinex®, Panodil® 500 mg.
Ibuprofen, fx Ibumetin®, Ipren® 200-400 mg.
Paracetamol: 1000 mg.
Ibuprofen: 400 mg.
7.00
Paracetamol, fx Pamol®, Pinex®, Panodil® 500 mg.
1000 mg.
12.00
Ibuprofen, fx Ibumetin®, Ipren® 200-400 mg.
400 mg.
14.00
Paracetamol, fx Pamol®, Pinex®, Panodil® 500 mg.
1000 mg.
18.00
Paracetamol, fx Pamol®, Pinex®, Panodil® 500 mg.
Ibuprofen, fx Ibumetin®, Ipren® 200-400 mg.
Paracetamol: 1000 mg.
Ibuprofen: 400 mg.
23.00
Hvis du får stærke smerter efter operationen, kan det være nødvendigt i en periode at supplere basis-smertebehandling med stærkere smertestillende medicin. Disse præparater tages kun efter behov. Præparaterne har normalt flere bivirkninger end basis-smertestillende medicin og er derfor receptpligtige.
Behandling af stærke smerter
Præparat
Virkning
Vejledning
Tramadol 50 mg, fx Tradolan®, Dolol®, Mandolgin®
Moderat / stærkt smertestillende
Maksimal virkning efter cirka 1-2 timer
Varighed cirka 6 timer
Typiske bivirkninger (<10%): Kvalme og svimmelhed
Trafikfarligt
Morfin 10 mg
Stærkt smertestillende
Maksimal virkning efter cirka 1-2 timer
Varighed cirka 6 timer
Typiske bivirkninger (<10%): Kvalme og forstoppelse
Trafikfarligt
Få lagt en smerteplan, hvis du har kroniske smerter
Hvis du er vant til at tage smertestillende medicin, skal der måske lægges en særlig plan for dine smerter efter operationen. Planen afhænger af, hvilken type operation, du har fået foretaget.
Spørg kirurgen, eller få lagt en smerteplan i samråd med din egen læge.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte personalet. Vil du vide mere om smertebehandling efter operation, kan du eventuelt læse mere påwww.patienthåndbogen.dk– søg på: ’smertestillende efter operation’.
Sammedagskirurgisk Afsnit O6
Tlf. 97 66 66 12
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 15.00
Lægevagten
Tlf. 70 150 300
Kontaktes ved stærke smerter efter 17.00
Ortopædkirurgisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 23 94
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00– 15.30
Kontaktes ved smerter senere, fx dagen efter
Opdateret