Gode råd ved appetitløshed og kvalme når du får strålebehandling
Både sygdom og strålebehandling kan give appetitløshed og kvalme. For at undgå svækkelse, vægttab, indlæggelse og forlængelse af sygdomsforløbet, er en god ernæring vigtig. Derfor får du her en række gode råd, som kan hjælpe dig med at få den ernæring, du har brug for.
-
Både sygdom og strålebehandling kan give appetitløshed og kvalme. For at undgå svækkelse, vægttab, indlæggelse og forlængelse af sygdomsforløbet, er en god ernæring vigtig. Derfor får du her en række gode råd, som kan hjælpe dig med at få den ernæring, du har brug for.
-
Fortæl os, hvis du har appetitløshed og kvalme
Der kan være mange årsager til appetitløshed og kvalme. Det er derfor vigtigt, at du taler med personalet i Stråleterapien, så vi sammen kan lægge en plan for, hvordan vi undgår, at du taber dig og mister dine kræfter. I nogle tilfælde kan kvalme forebygges og lindres med medicin.
Få rigeligt med væske
Du anbefales at drikke 1,5-2 liter væske per døgn. Hvis det er svært at drikke nok, kan det måske hjælpe dig at drikke gennem et sugerør. Nogle patienter oplever desuden, at de bedre kan drikke kulsyreholdige og syrlige drikkevarer, når de har kvalme. Har du bivirkninger fra strålebehandling i munden, kan syrlige drikkevarer dog være generende.
Vælg gerne drikke med kalorier og proteiner
Hvis du har svært ved at spise nok, kan det måske være nemmere for dig at drikke. I så fald anbefaler vi at vælge mælkebaserede drikke, da disse indeholder mange proteiner. Kalorieholdige drikkevarer har en lav grad af mæthed og kan også drikkes mellem måltiderne. Kalorieholdige drikkevarer kan være: kakaomælk, sødmælk, drikkeyoghurt, proteindrik, sodavand og juice. Tilføj desuden gerne sukker og fløde til kaffen.
Vælg kost med kalorier og proteiner
Når du spiser småt, er det vigtigt, at det, du spiser, indeholder kalorier og proteiner, så kroppen får mest muligt brændstof. Spis gerne kød, fjerkræ, æg, fede oste- og mælkeprodukter. Der er også mange proteiner at hente i bønner, ærter og linser, men det er vigtigt at huske, at der ikke er mange kalorier at hente i bælgfrugter. Tilføj ekstra fedtstoffer til din mad, som olie, smør eller fløde.
Spis mellemmåltider og små hyppige måltider
Chokolade, is, chips, avocado og nødder/mandler er kalorieholdige mellemmåltider, hvor man ikke behøver at spise ret meget for at få mange kalorier. Desuden kan små hyppige måltider være lettere at klare. Prøv at eksperimentere med kold, syrlig og salt mad, da dette kan have en kvalmedæmpende effekt.
Køb proteindrikke og protein-is med tilskud fra apoteket
Det kan blive et pres at skulle holde vægten, og det er ikke sikkert, at det er muligt for dig at spise nok. Tal med Stråleterapiens personale om dette. Personalet kan have mulighed for at give dig en ernæringsrecept, hvor du kan få tilskud til proteindrikke og protein-is fra apoteket. Vi kan også udlevere smagsprøver til dig. Det er muligt at købe andre typer af proteindrikke og protein-is i dagligvareforretninger, men her gælder tilskuddet ikke.
Få hjælp med ernæringssonde
I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt med en ernæringssonde. Patienter, der får strålebehandling i mund og halsområdet, har ofte fået anlagt en ernæringssonde på forhånd, mens andre i enkelte tilfælde kan få brug for det undervejs i forløbet. Ernæringssonden anlægges for at undgå indlæggelse og undgå forlængelse af sygdomsforløbet. Desuden kan en ernæringssonde lette hverdagen ved at fjerne presset fra måltiderne.
Andre gode råd
- Hvil dig efter et måltid, da aktivitet lige efter mad kan fremkalde kvalme.
- Luft ud inden spisetid, så du undgår generende lugte.
- Det er vigtigt at holde munden ren for at undgå belægninger og svamp i munden, der kan forårsage kvalme.
- Let motion, som fx en gåtur, kan mindske kvalme.
- Lad eventuelt andre forberede dine måltider, så du ikke får kvalme ved tilberedning.
Inspiration til måltider fra Kræftens Bekæmpelse
Vi anbefaler yderligere inspiration fra Kræftens Bekæmpelses kogebog: “Småt, men godt”. Du finder den på pjecevæggen i Stråleterapien.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Stråleterapien
Tlf. 97 66 15 41
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00