Behandling med bevacizumab, 5-fluorouracil og irinotecan
Du skal i behandling med bevacizumab, 5-fluorouracil (5-FU) og irinotecan. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.
-
Du skal i behandling med bevacizumab, 5-fluorouracil (5-FU) og irinotecan. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.
Den behandling, vi vil tilbyde dig, består af:
- to forskellige slags kemoterapi (5-FU og irinotecan), der påvirker og hæmmer især kræftcellers vækst
- calciumfolinat, som er en form for B-vitamin, der forstærker virkningen af det ene kemostof (5-FU)
- bevacizumab, som er en målrettet behandling, der hæmmer kræftcellernes evne til at danne nye blodkar.
Du skal have behandling i såkaldte behandlingsserier. Hver serie strækker sig over 2 uger. Behandlingen foregår ambulant og kræver ikke indlæggelse.
- Du får behandling på dag 1, 2 og 3 i hver behandlingsserie. Dag 2 og 3 foregår derhjemme.
- Du holder pause med behandlingen resten af uge 1 og hele uge 2.
- På bagerste side kan du se et skema over behandlingerne.
Efter hver 4. behandling vurderer vi effekten af behandlingen med en skanning.
Hver behandling foregår således:
- Du får bevacizumab i et drop over 30 minutter ved første behandling. Hvis dette er uproblematisk, gives det over 10 minutter ved de efterfølgende behandlinger.
- Herefter får du calciumfolinat i et drop over cirka 2 timer.
- I slutningen af calciumfolinat-infusionen, igangsættes behandlingen med irinotecan, som gives over 30-90 minutter.
- Efterfølgende får du 5-FU i et drop over 3-5 minutter.
- Til sidst tilkobles en pumpe med 5-FU, som frigiver kemoterapien over 46 timer. Pumpen tages af på 3. dag, enten af en hjemmesygeplejerske eller på hospitalet.
Husk at få taget blodprøver inden behandlingen
Du skal have taget blodprøver hverdagen før hver ny behandlingsserie. Blodprøverne skal tages på et hospital inden klokken 9.00. Vi kontakter dig per telefon, hvis dine blodprøvesvar ikke er, som de skal være, for at vi kan give dig behandling.
Bestil tid til blodprøven påbooking.RN.dk. Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
Du skal desuden udfylde Ambuflex – se særskilt information.
Medicinsk kræftbehandling påvirker ikke alene kræftceller, men også kroppens raske celler. Det betyder, at du kan få bivirkninger. Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, men vi kan dog heller ikke på forhånd udelukke, at der kommer andre bivirkninger end dem, der er nævnt her.
Du kan opleve følgende bivirkninger af behandlingen:
- Træthed.
- Påvirkning af knoglemarven. Kemoterapien påvirker din knoglemarv, så blandt andet dit immunforsvar (de hvide blodlegemer) kan blive påvirket. Derfor kontrollerer vi dine blodprøver inden hver behandling. Oplever du feber over 38,5 ̊ C, skal du straks tage kontakt til Onkologisk Afdeling.
- Kvalme og opkastninger. Kvalme og opkastninger kan forekomme. Du får kvalmestillende medicin både forebyggende og efter behov. Sig til, hvis den medicin, du får, ikke hjælper tilstrækkeligt.
- Hårtab. De fleste vil opleve, at håret vil begynde at fælde betydeligt og hos enkelte vil alt håret falde af. Håret vil vokse ud igen, når vi ophører med behandlingen.
- Irritation af huden. Huden kan blive øm, rød, tør, revne og skalle af, særligt i håndflader og på fodsåler. Du kan til en vis grad forebygge generne ved at smøre huden med en fed creme allerede fra begyndelsen af behandlingen.
- Forstoppelse og diarré. Forstoppelse og diarré kan forekomme på grund af både kemoterapien og den kvalmestillende medicin. Du kan få medicin mod generne, hvis du har brug for det. Hvis du får diarré, der ikke kan stoppes i løbet af 24 timer med den medicin, du får udleveret (loperamid), skal du straks tage kontakt til Onkologisk Afdeling.
- Påvirkning af slimhinder i øjne og mund. Slimhinderne i øjne og mund kan blive irriterede. Øjnene kan blive tørre og løbe i vand. Der kan komme blister og blæner i mundhulen og eventuelt sår. En del vil opleve smagsændringer og påvirket appetit.
- Svedeture, tåreflåd og diarré. Kan ses som umiddelbar reaktion på irinotecan. For at mindske risikoen for dette, får du forbehandling med Atropin.
- Langsom sårheling. Sår heler langsommere, når man får bevacizumab. Derfor skal en eventuel operation planlægges i forhold til dette. Ved akutte, nødvendige operationer, skal den kirurgiske afdeling vide at du er i behandling med bevacizumab.
- Forhøjet blodtryk. Nogle patienter får forhøjet blodtryk. Du får målt dit blodtryk før hver behandling. Hvis dit blodtryk er forhøjet, kan det være nødvendigt, at du tager blodtrykssænkende medicin.
- Protein i urinen. Medicinen kan medføre, at nyrerne udskiller protein. Ofte udskilles kun ganske små mængder, som ikke betyder noget. Hvis det er større mængder, skummer urinen i toiletkummen, når du lader vandet. Vi måler mængden af protein i din urin ved hver behandling.
- Blodprop. Der er en lille øget risiko for blodpropper. Får du en blodprop, behandler vi den med blodfortyndende medicin. Symptomer på blodpropper er hævelse og rødme af et ben eller en arm. Det kan også være smerter, eventuelt som stik i brystet, eller forpustelse. Oplever du nogle af disse symptomer, skal du straks kontakte os.
- Hul i tarmen. En meget sjælden bivirkning til bevacizumab er, at der opstår hul i tarmen. Symptomer på dette er stærke smerter i maven og eventuelt feber. En hul i tarmen kræver akut behandling, og du skal derfor altid kontakte os straks, hvis du får disse symptomer.
- Påvirkning af hjertet. Kemoterapien kan i sjældne tilfælde give kramper i blodkarrene i hjertet eller medføre andre påvirkninger af hjertet. Det kan opleves som brystsmerter, rytmeforstyrrelser eller åndenød. Får du symptomer under behandlingen, er det vigtigt, at du informerer os.
Hvis du får stærke trykkende smerter midt i brystet, der evt. stråler ud til armen, ned i maven eller op i halsen, skal du straks ringe 1-1-2.
Fortæl os om bivirkningerne
Bivirkninger til behandlingen kan i sjældne tilfælde blive meget alvorlige og i værste fald være livstruende. Der findes medicin, der kan afhjælpe eller mindske generne fra flere af bivirkningerne. Derfor er det vigtigt, at du fortæller os om de bivirkninger, du har. Det kan du enten gøre via Ambuflex eller ved at ringe til os.
Kontakt os ved disse symptomer
Hvis du oplever en eller flere af følgende bivirkninger, skal du kontakte os straks:
- Feber over 38,5 ̊ C
- Diarré som ikke stopper, selvom du har taget stoppende medicin og fulgt vores vejledning
- Kvalme og opkastning
- Spontane blødninger
- Mavesmerter
- Brystsmerter eller trykken for brystet.
Seksualitet og samvær
Sygdom og behandling berører mange sider af livet, og lysten til seksuelt samvær kan blive påvirket. Du kan føle dig træt og uoplagt og synes, at det seksuelle er sekundært i forhold til at komme igennem sygdomsforløbet og behandlingen.
Graviditet og amning
Hvis der er mulighed for, at du eller din partner kan blive gravid, skal I anvende et sikkert svangerskabsforebyggende middel.
Kvinder, der ammer, skal ophøre med dette for at beskytte barnet.
Øvrig medicin
Hvis du tager naturmedicin, kosttilskud eller anden medicin end den, der er ordineret af Onkologisk Afdeling, er det vigtigt, at du fortæller det. Dette skyldes, at det kan have betydning for effekten af den medicinske kræftbehandling.
Hvis du kommer i lægebehandling uden for Onkologisk Afdeling, er det ligeledes vigtigt, at du fortæller, hvilken behandling du er i gang med på Onkologisk Afdeling.
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Skemaet viser 4 serier. De efterfølgende serier vil forløbe på samme måde. 1
Serie 1
Serie 2
Serie 3
Serie 4
1. uge
2. uge
3. uge
4. uge
5. uge
6. uge
7. uge
8. uge
Dag
1
2
3
1
2
3
1
2
3
1
2
3
Calciumfolinat
x
x
x
x
Bevacizumab
x
x
x
x
Irinotecan
x
x
x
x
5-FU
x
x
x
x
5-FU i pumpe
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
Pumpen fjernes
x
x
x
x
Samtale ved læge/sygeplejerske
x
Blodprøver dagen inden behandling
x
x
x
x
Skanning
x