Forebyggende behandling med Zoledronsyre
-
Du er blevet tilbudt behandling med zoledronsyre, også kaldet Zometa.
Zoledronsyre virker ved at hæmme de knoglenedbrydende celler, og hermed opretholdes kalkindholdet i knoglerne. Det har vist sig, at brugen af zoledronsyre nedsætter risikoen for tilbagefald af brystkræft i knoglerne.
Behandlingen gives med cirka 6 måneders mellemrum, og du skal have 6 gange i alt. Hvis du oplever svære bivirkninger af behandlingen, kan vi blive nødt til at holde pause med behandlingen eller afbryde den helt. For at undgå at få kalkmangel i forbindelse med behandling med zoledronsyre er det vigtigt, at du tager tilskud af kalk 400 mg med D-vitamin 19 µg 2 gange dagligt.
På behandlingsdagen
Du får zoledronsyre i en blodåre via et drop over 15 minutter. Du skal sætte cirka 30 minutter af til besøget.
Få dine tænder undersøgt hos tandlægen
For at undgå problemer i kæben er det vigtigt, at du får undersøgt dine tænder hos din tandlæge, inden du påbegynder behandlingen. Har du andre tandproblemer, skal disse også udbedres, inden du påbegynder behandlingen. Hvis du i forvejen tager knoglestyrkende medicin, skal du holde pause med denne i de 3 år, hvor du får behandling med zoledronsyre.
Det er desuden vigtigt, at du drikker rigeligt med væske dagen før og efter dine behandlinger for at beskytte dine nyrer (cirka 2 liter).
Husk at få taget blodprøver inden behandlingen
Husk at få taget blodprøver 3-4 hverdage inden behandlingen. Bestil tid påhttps://booking.RN.dk
Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
De fleste tåler zoledronsyre fint, men nogle kan opleve bivirkninger, herunder:
- Smerter i knogler, led og muskler
- Træthed
- Hovedpine
- Feber
- Kulderystelser.
Disse bivirkninger kan afhjælpes med 1 g paracetamol maksimalt 4 gange dagligt. Bivirkningerne opleves ofte kun ved første behandling.
I sjældne tilfælde ses dødt knoglevæv (osteonekrose) i kæben. Derfor er det vigtigt, at du kontakter os, hvis der er hævelse og betændelse af tandkødet, hvis tænderne er løse, eller hvis du oplever dårlig heling af tandkød, følelsesløshed, smerter eller tyngdefornemmelse i kæben.
Hold god tandhygiejne
Under behandling med zoledronsyre skal du sørge for at holde god tandhygiejne. Børst tænder og tunge med en blød tandbørste mellem måltiderne og ved sengetid. Brug gerne tandtråd dagligt, men undlad det, hvis tandkødet bløder eller gør ondt. Sørg for at holde munden fugtig, og brug ikke mundskyllemidler, som indeholder alkohol.
Giv din tandlæge besked, hvis der opstår problemer
Får du tandproblemer, er det vigtigt, at du giver din tandlæge besked om, at du er i behandling med zoledronsyre.
Giv os besked, hvis tandlægen vil ordne dine tænder
Det er også vigtigt, at du kontakter os på Onkologisk Afdeling, hvis din tandlæge vurderer, at du skal have lavet et indgreb i dine tænder.
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.