PET/CT-skanning af kroppen med sporstof, fastende
Du skal have foretaget en PET-skanning og en CT-skanning. CT-skanningen viser, hvordan kroppen ser ud indeni, og PET-skanningen viser, hvor i kroppen der sidder celler, der har brug for meget energi.
Ved at kombinere de to skanninger er det muligt at undersøge områder med celler med højt stofskifte (blandt andet kræftceller og infektionsceller), samt hvor de er placeret i kroppen.
-
Du skal have foretaget en PET-skanning og en CT-skanning. CT-skanningen viser, hvordan kroppen ser ud indeni, og PET-skanningen viser, hvor i kroppen der sidder celler, der har brug for meget energi.
Ved at kombinere de to skanninger er det muligt at undersøge områder med celler med højt stofskifte (blandt andet kræftceller og infektionsceller), samt hvor de er placeret i kroppen.
-
Du får en indsprøjtning
Inden undersøgelsen får du målt dit blodsukker. Herefter får du anlagt en venflon (lille plastikrør i blodåre), og gennem den kan vi indsprøjte en lille mængde radioaktivt sukker. Prikket i armen kan sammenlignes med at få taget en blodprøve. Der er ingen bivirkninger i forbindelse med den lille mængde radioaktive sukker.
Du skal hvile
Efter indsprøjtningen skal du hvile i cirka ½ time.
Det er vigtigt, at du i hviletiden ligger og slapper godt af, da det radioaktive sukker ellers ikke sætter sig, hvor det skal.
Lejring
Du skal ligge på et leje i såkaldt fiksation, som er tilpasset dig – det vil sige, at vi sikrer, at du ligger på nøjagtigt samme måde ved hver strålebehandling.
Du får plastre på
Lige inden du bliver skannet, får du 3 plastre på kroppen, som vi tegner på. De skal blive siddende indtil sidste strålebehandling. Plastrene hjælper os med at planlægge din stråleplan og indstille acceleratoren til strålebehandlingen.
Selve undersøgelsen
Skanningen foregår ved, at du ligger på ryggen på et smalt leje i cirka 20-25 minutter. CT-skanningen viser, hvordan kroppen ser ud, og PET-skanningen viser, hvordan din krop har optaget det radioaktive sporstof.
Det er meget vigtigt, at du ligger helt stille under hele proceduren.
Undersøgelsen varer i alt cirka 2-3 timer.
Hvis du skal have kontraststof
I forbindelse med CT-skanningen kan det være nødvendigt, at du skal have kontraststof. Lægen vurderer, om du skal have kontraststof. Hvis det er tilfældet, får du under skanningen en indsprøjtning af kontraststof i en blodåre i armen. Dette kan give varme i kroppen, fornemmelse af vandladningstrang og metalsmag i munden. Det forsvinder dog hurtigt igen, når kontrastvæsken fordeler sig i dine kar og indre organer.
-
Få taget en blodprøve inden aftalen
2-6 dage inden skanningen skal vi bruge en blodprøve fra dig. Den kan du få taget enten hos din egen læge eller på hospitalet. Hvis du får den taget på sygehuset, kan du bestille tid til blodprøven på https://booking.RN.dk
Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
Mød fastende
Du skal faste inden undersøgelsen, så din mavesæk er helt tom. Det eneste, du må indtage i fastetimerne, er postevand. Du må ikke spise, drikke andet end vand eller ryge fra 6 timer før undersøgelsen. Heller ikke spise pastiller, bolsjer eller tyggegummi.
Undgå fysisk anstrengelse
Du skal undgå fysisk anstrengelse på undersøgelsesdagen.
Drik vand i døgnet inden undersøgelsen
Du skal drikke rigeligt inden undersøgelsen. I det døgn, der leder op til undersøgelsen, skal du drikke minimum 1 liter vand.
Du må tage din medicin
Op til undersøgelsen må du gerne tage din vanlige medicin, medmindre det er insulin (se nedenfor). Hvis du har brug for beroligende medicin, skal du medbringe medicinen og aftale nærmere med personalet.
Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer
Hvis du er gravid eller ammer, bedes du kontakte afdelingen inden undersøgelsen, da dette kan have indflydelse på gennemførelsen af undersøgelsen.
Hvis du har diabetes
- Generelt udføres undersøgelsen bedst, hvis dit blodsukker er velreguleret (det vil sige lavere end 7mmol/l).
- Hvis du er i behandling med insulin, skal du spise et måltid og tage din sædvanlige insulindosis 4 timer inden dit mødetidspunkt. Kontakt afdelingen, hvis dit mødetidspunkt er før klokken 11.
- Medbring din insulin og madpakke på undersøgelsesdagen.
- Hvis du sammen med insulin også får tabletter, skal du tage disse som vanligt.
- Hvis du får Victoza eller Byetta, skal du tage dette som vanligt.
- Hvis du får Metformin, skal du pausere dette 72 timer forud for skanningstidspunktet. Ved hurtig indkaldelse til skanning skal du pausere Metformin så længe som muligt. (Metformin findes også som indholdsstof i Eucreas Komb, Janumet®, komb, Jentadueto, komb, Komboglyze, komb. Mitforgen, Synjardy, komb. Vipdomet, komb. Xigduo, komb.)
- Hvis du er i behandling med insulinpumpe, skal du møde fastende klokken 8 om morgenen. Du skal være fastende i minimum 6 timer op til mødetidspunktet. Lad din insulinpumpe fortsætte på basalrater. Medbring madpakke på undersøgelsesdagen. Hvis du har spørgsmål til håndtering af insulinpumpen, kan du ringe til Endokrinologisk Afdeling (tlf. 97 66 36 00).
- Hvis du er i tabletbehandling for din diabetes, skal du faste i 6 timer før mødetidspunktet, som beskrevet ovenfor, og tage din sædvanlige morgenmedicin.
-
Drik rigeligt efter undersøgelsen
Efter undersøgelsen skal du drikke rigeligt. Vi anbefaler, at du drikker 1 liter vand.
Forvent ikke svar på undersøgelsen
Du vil ikke modtage svar på undersøgelsen, da vi udelukkende bruger den til at planlægge din strålebehandling.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Stråleterapien
Tlf. 97 66 15 41
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 15.00