Behandling med dabrafenib og trametinib
Du skal i behandling med dabrafenib og trametinib, som er en kombinationsbehandling. Vi tilbyder dig denne behandling, da vi forventer, at den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan i nogle tilfælde få sygdommen til at svinde i kortere eller længere tid.
-
Du skal i behandling med dabrafenib og trametinib, som er en kombinationsbehandling. Vi tilbyder dig denne behandling, da vi forventer, at den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan i nogle tilfælde få sygdommen til at svinde i kortere eller længere tid.
-
Din kræftsygdom har en bestemt ændring (mutation) i genet. Ændringen kaldes BRAF. Ændringen i genet kan have været årsagen til udviklingen af kræften. Dabrafenib og trametinib er lægemidler, der retter sig mod proteiner, der er lavet fra dette muterede gen, og som hæmmer eller stopper udviklingen af din kræft.
-
Du skal have behandlingen i serier af 4 uger. Det vil sige behandling dag 1-28. Lægen vil tale med dig om, hvor mange serier du skal have.
Behandlingen vil ophøre, hvis undersøgelser viser, at den ikke har tilstrækkelig effekt, eller hvis du selv ønsker at stoppe den. Hvis du oplever svære bivirkninger af behandlingen, kan vi blive nødt til at holde pause med behandlingen eller at afbryde den helt.
På 1. behandlingsdag i hver serie
Ved begyndelsen af hver serie skal du møde på Onkologisk Afdeling, hvor du vil få udleveret dabrafenib-kapsler og trametinib-tabletter til hele behandlingsserien. Du skal regne med, at hvert besøg på 1. behandlingsdag varer 1 time.
Al eventuel ubrugt medicin skal medbringes ved næste besøg på Onkologisk Afdeling.
-
Husk at få taget blodprøver inden behandlingen
Du skal have taget blodprøver hverdagen før hver behandling. Blodprøverne skal tages på et hospital inden klokken 9.00. Vi kontakter dig per telefon, hvis dine blodprøvesvar ikke er, som de skal være, for at vi kan give dig behandling. Bestil tid til blodprøven på https://booking.RN.dk
Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
-
Før og under behandlingen vil vi med regelmæssige mellemrum foretage undersøgelser for at kontrollere eventuelle bivirkninger og for at vurdere behandlingens effekt på sygdommen. Du kan se en oversigt over behandlingsforløbet sidst i pjecen.
-
Medicinsk kræftbehandling påvirker ikke alene kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Når det sker, kan det give bivirkninger. Bagerst i pjecen kan du finde en liste over mulige bivirkninger ved behandling med dabrafenib og trametinib. Vi forventer ikke at se alle bivirkningerne hos dig, men kan dog ikke på forhånd udelukke andre bivirkninger end dem, der er nævnt.
Fortæl os om bivirkningerne
Bivirkninger til behandlingen kan i visse tilfælde blive meget alvorlige og i værste fald være livstruende.
Der findes medicin, der kan afhjælpe eller mindske generne fra flere af bivirkningerne. Derfor er det vigtigt, at du fortæller os om de bivirkninger, du har. Det kan du enten gøre, når du kommer til behandling, eller ved at ringe til os.
Kontakt os ved disse symptomer
Hvis du oplever en eller flere af følgende bivirkninger, skal du kontakte os straks:
- Nytilkommet eller forværret åndenød
- Synsproblemer
- Temperatur over 38.5 grader.
-
Seksualitet og samvær
Sygdom og behandling berører mange sider af livet, og lysten til seksuelt samvær kan blive påvirket. Du kan føle dig træt og uoplagt og synes, at det seksuelle er sekundært i forhold til at komme igennem sygdomsforløbet og behandlingen.
Graviditet og amning
Hvis der er mulighed for, at du eller din partner kan blive gravid, skal I anvende et sikkert svangerskabsforebyggende middel.
Kvinder, der ammer, skal ophøre med dette for at beskytte barnet.
Øvrig medicin
Hvis du tager naturmedicin, kosttilskud eller anden medicin end den, der er ordineret af Onkologisk Afdeling, er det vigtigt, at du fortæller det. Dette skyldes, at det kan have betydning for effekten af den onkologiske behandling.
Hvis du kommer i lægebehandling uden for Onkologisk Afdeling, er det ligeledes vigtigt, at du fortæller, hvilken behandling du er i gang med på Onkologisk Afdeling.
-
Indtagelse af medicinen
- Tabletter og kapsler må ikke knuses eller deles, men skal synkes hele.
- Tabletter og kapsler synkes med et glas vand.
- Trametinib tages én gang dagligt, og dabrafenib tages to gange dagligt. Det kan være en god idé, at du vænner dig til at tage begge lægemidler på samme tid hver dag. Trametinib skal tages enten sammen med morgen- eller aftendosen af dabrafenib. Der skal være cirka 12 timer mellem doserne af dabrafenib.
- Medicinen skal tages på tom mave, det vil sige tidligst 2 timer, efter du har spist, og mindst 1 time inden du planlægger at spise.
Opbevaring af medicinen
Dabrafenib og trametinib opbevares ved stuetemperatur og i den originale beholder for at beskytte mod lys og fugt. Medicinen opbevares utilgængeligt for børn.
Hvis du glemmer en dosis eller kaster op
Hvis du glemmer at tage en dosis af trametinib eller dabrafenib, skal du tage den, så snart du kommer i tanker om det. Du skal dog ikke tage den glemte dosis, hvis:
- der er mindre end 12 timer til din næste planlagte dosis af trametinib, som tages én gang dagligt
- der er mindre end 6 timer til din næste planlagte dosis af dabrafenib, som tages to gange dagligt.
I disse tilfælde skal du blot tage din næste dosis som planlagt.
Hvis du kaster op, skal du ikke tage en ny dosis, men tage den næste dosis som planlagt.
Hvis du tager for stor dosis
Kontakt straks Onkologisk Afdeling, hvis du har taget mere medicin, end lægen har foreskrevet.
Hvis du får feber
Hvis du får feber, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da lægen skal vurdere, om du skal holde pause med behandlingen. Genoptagelse af behandling kan typisk ske 24 timer efter feberens ophør.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Onkologisk Afdeling
Tlf. 97 66 14 00
Mandag – fredag 8.00 – 15.00
Find mere info: https://aalborguh.RN.dk/onkologi
-
Skemaet viser 2 serier. Hver serie består af 4 uger.
Inden opstart
Serie 1, dag 1
Serie 2, dag 1
Behandling med dabrafenib
Dag 1-28
Dag 1-28
Behandling med trametinib
Dag 1-28
Dag 1-28
Blodprøve
X
X
X
Lægeundersøgelse
X
X
X
Hjerteundersøgelse (MUGA)
X1
Hjertediagram (EKG)
X1
CT-skanning
X1
1. Hjerteundersøgelse, hjertediagram og CT-skanning gentages inden start på serie 4 og herefter ved hver 3. serie (hver 12. uge).
-
Meget almindelige
(mere end 10 ud af 100 patienter)
- Feber, kraftesløshed, kulderystelser, nedsat appetit, træthed, diarré, kvalme, opkastning.
- Hoste.
- Led- og muskelsmerter.
- Hovedpine.
- Alvorligt udslæt og føleforstyrrelser på hænder og fødder, fortykkelse af hudens hornlag, godartet svulst, hududslæt, hårtab.
Almindelige
(1-10 ud af 100 patienter)
- Influenzalignende symptomer.
- Forstoppelse.
- Hjertesvigt.
- Forhøjet blodsukker.
- Fedtet hud, hudkløe, hudkræft, rødme, sårdannelse, tør hud, vorter.
Ikke almindelige
(1-10 ud af 1.000 patienter)
- Betændelse i bugspytkirtlen.
- Påvirkning af EKG.
- Overfølsomhed.
- Nyrebetændelse, nyresvigt.
- Årehindebetændelse i øjet.
-
Meget almindelige
(mere end 10 ud af 100 patienter)
- Feber, træthed.
- Diarré, forstoppelse, kvalme, leverpåvirkning.
- Mavesmerter, mundtørhed, opkastning.
- Forhøjet blodtryk, hoste, væskeophobning i fx arme og ben, åndenød.
- Blødning.
- Akne-lignende udslæt, hudkløe, hududslæt, hårtab, tør hud.
Almindelige
(1-10 ud af 100 patienter)
- Kraftesløshed.
- Mundbetændelse.
- Betændelseslignende reaktion i lungerne, hjertesvigt, lymfødem, nedsat effekt af hjertets pumpefunktion.
- Blodmangel.
- Væskemangel.
- Alvorligt udslæt og føleforstyrrelser på hænder og fødder, betændelse i hårsæk, hududslæt med betændte blærer, infektion i neglene, revner i huden, rødme, væskeophobning i ansigtet.
- Allergiske reaktioner.
- Hævelse omkring øjnene, sløret syn, synstab.
Ikke almindelige
(1-10 ud af 1.000 patienter)
- Hul på tarmen, tyktarmsbetændelse.
- Lungesygdom.
- Nedbrydning af muskelvæv.
- Blodprop i nethinden, hævelse inde i øjet ved synsnerven, nethindeforandringer, nethindeløsning.