Behandling med pembrolizumab
Du skal i behandling med pembrolizumab, som er immunterapi. Vi tilbyder dig denne behandling, da vi forventer, at den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan ofte bremse sygdommen eller få den til at aftage i en periode.
-
Du skal i behandling med pembrolizumab, som er immunterapi. Vi tilbyder dig denne behandling, da vi forventer, at den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan ofte bremse sygdommen eller få den til at aftage i en periode.
Pembrolizumab er et antistof, der binder sig til overfladen af kroppens immunceller (T-celler). Pembrolizumab virker hermed ved at blokere en af kroppens naturlige bremser på immunforsvaret. Derved kan immunforsvaret holdes aktivt i bekæmpelsen af kræftcellerne.
Inden endelig beslutning om du skal starte med pembrolizumab, skal du have taget nogle blodprøver. Svaret på disse blodprøver er afgørende for, om du kan få/tåle pembrolizumab.
Du skal have behandling hver __ uge. Efter hver __. behandling (det vil sige hver 12. uge) skal du skannes, så vi kan se, hvordan behandlingen virker. Du skal fortsætte med behandlingen, så længe den har effekt.
Hvis du oplever svære bivirkninger af behandlingen, kan vi blive nødt til at holde pause med behandlingen eller at afbryde den helt.
På behandlingsdagen
På behandlingsdagen sker følgende:
- Din vægt bliver registeret.
- Du får målt blodtryk og puls.
- Du får pembrolizumab i en blodåre via et drop over 30 minutter.
- Ved 1. serie får du udleveret dit patientkort.
Husk at få taget blodprøver inden behandlingen
Du skal have taget blodprøver hverdagen før hver behandling. Blodprøverne skal tages på et hospital inden klokken 9.00.
Bestil tid til blodprøven påbooking.RN.dk. Du skal bruge MitID for at bestille. Husk at medbringe dit sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), når du skal have taget blodprøven.
Vi kontakter dig per telefon, hvis dine blodprøvesvar ikke er, som de skal være, for at vi kan give dig behandling.
Medicinsk kræftbehandling påvirker ikke alene kræftceller, men også kroppens raske celler. Når det sker, kan det give bivirkninger. Bivirkninger opleves forskelligt og varierer fra person til person. Det er derfor ikke muligt på forhånd at sige, om du får én eller flere bivirkninger.
Samme behandling kan give sig udslag i meget forskellige grader af bivirkninger hos forskellige personer. Det er vigtigt at huske, at langt de fleste bivirkninger kun er forbigående, og at de gradvist forsvinder igen efter endt behandling.
Nogle bivirkninger kan dog kræve behandling med længerevarende immundæmpende behandling, hvilket kan betyde, at immunterapien må afbrydes i en periode.
Bivirkninger kan opstå under eller lige efter endt behandling. I sjældne tilfælde kan bivirkningerne opstå flere måneder efter, at behandlingen er givet.
Vigtigt: Nogle bivirkninger kan betyde, at du skal kontakte Onkologisk Afdeling akut.
Du kan få følgende bivirkninger:
- Nytilkommet eller forværret åndenød
- Nytilkommet eller forværret hoste eller betydende ændring i din hoste, fx øget mængde slim eller blod i det, du hoster op
- Nytilkomne eller forværrede smerter i brystkassen
- Nytilkommet eller forværret diarré og/eller mavesmerter, slim og eventuelt blod i afføringen
- Nytilkomne eller forværrede smerter i øvre del af maven, gulfarvning af hud og øjne
- Nytilkommet eller forværret træthed, ændringer i vægt, hovedpine og/eller synsforstyrrelser
- Nytilkomne eller forværrede urinvejsgener i form af smerter
- Nytilkommet eller forværret kløe, hududslæt, sår, blæredannelse og/eller afskalning
- Nytilkommet eller forværret øgning af urinproduktion, kraftig tørst, øget appetit med vægttab samt eventuelt nedtrykthed og irritabilitet
- Nytilkomne eller forværrede øvrige symptomer, fx feber, gener fra øjnene og synet, mavesmerter, kvalme/opkast, følelsesløshed og eventuelt problemer ved gang.
Seksualitet og samvær
Sygdom og behandling berører mange sider af livet, og lysten til seksuelt samvær kan blive påvirket.
Du kan føle dig træt og uoplagt og synes, at det seksuelle er sekundært i forhold til at komme igennem sygdomsforløbet og behandlingen.