Ressourcepersoner på sygehuset
-
Hvis du har fysiske gener i forbindelse med din kræftsygdom, kan lægen henvise dig til behandling hos en fysioterapeut. Behandlingen kan foregå, mens du er indlagt såvel som ved ambulant behandling.
Fysioterapi kan være:
- lungefysioterapi, hvis du har slim i luftvejene eller problemer med at trække vejret rigtigt.
- lymfødembehandling, hvis du har kroniske hævelser efter behandlingen mod kræft.
Du har mulighed for at tale med en diætist, hvis du fx har svært ved at opretholde vægten under dit kræftforløb.
Nogle gange vil vi foreslå, at du taler med en diætist, og du kan også selv bede om det.
Vi vil rådgive dig om, hvordan du får bedst hjælp, og vi sørger for, at du kommer i kontakt med diætisten.
Du har mulighed for at tale med en psykolog om dine psykiske reaktioner på din kræftsygdom. Du kan fx opleve, at:
- dit humør bliver påvirket, og du føler dig trist, bange eller vred
- det kan være svært at tale med andre om, hvordan du har det
- du har forskellige tanker og forestillinger om sygdommen, behandlingen og fremtiden.
Psykologsamtalen
Samtalen med psykologen kan dreje sig om støtte og vejledning, men også om bearbejdning af de følelser, der fylder meget.
Nogle gange vil vi foreslå, at du taler med psykologen, og du kan også selv bede om det. Tal med os, hvis du er i tvivl om, hvad du har brug for. Vi vil rådgive dig om, hvordan du får bedst hjælp, og vi sørger for, at du kommer i kontakt med psykologen.
Der er flere tilbud om psykologhjælp til kræftpatienter og deres pårørende, fx hos Kræftens Bekæmpelses Rådgivningscenter eller hos en privatpraktiserende psykolog gennem sygesikringen.
Når man bliver syg, kan man nemt komme til at føle sig ’på Herrens mark’. Og når man er dér, så sker der ofte det, at man begynder at spekulere på ting, som man ellers ikke går og tænker på til daglig.
På sygehuset er der tid til at tænke, og som regel har man også fået noget nyt at tænke over:
- Hvad fejler jeg?
- Er det mon alvorligt?
- Hvad med familien derhjemme?
- Hvad er meningen med, at jeg er blevet syg?
Der kan være mange grunde til, at man gerne vil tale med en udenforstående – måske med en præst. Det behøver ikke nødvendigvis at være om religiøse spørgsmål. Du kan tale med præsten om alt, der ikke kan måles og vejes: Troen, tvivlen, angsten, sorgen, kærligheden, skylden, forestillingerne, fantasierne og meget andet.
Præsten har tavshedspligt, og samtalerne kan som regel finde sted i enerum.
Der afholdes ikke regelmæssige gudstjenester på Aalborg Universitetshospital, men ønsker du andagt, altergang, vielse eller dåb, så fortæl det til os. Så kan vi eventuelt hjælpe med at kontakte præsten.
Foreningen Kræftens Bekæmpelse har som et af sine formål at begrænse følgevirkninger af kræftsygdom og behandling. Som kræftpatient og som pårørende kan man få gratis rådgivning om de psykiske og sociale vanskeligheder, som mange får i forløbet. Rådgivningen vedrører ikke selve behandlingen af den enkelte patients sygdom.
Du kan henvende dig telefonisk til Kræftlinjen eller både personligt og telefonisk til Kræftrådgivningen i Region Nordjylland. Både på Kræftlinjen og på rådgivningscenteret sidder erfarne, professionelle rådgivere, som kan oplyse om de muligheder for støtte, som findes lokalt og på landsplan.
Hjælpen kan fx være personlige samtaler, gruppesamtaler og kontakt med frivillige, som selv har været i en lignende situation. Desuden har Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med hospitalet et træningstilbud til patienter, som er i gang med behandling.
Kræftens Bekæmpelses legat
Kræftens Bekæmpelses legat tildeles på grundlag af et ansøgningsskema, som du kan få på afdelingen eller ved henvendelse til Kræftlinjen eller Kræftrådgivningen. Du kan læse kriterierne for tildeling af legatet på ansøgningsskemaet.
Oplysningsmateriale
Du kan finde oplysningsmateriale fra Kræftens Bekæmpelse i venteområderne på Onkologisk Afdeling.
Du kan også få dem ved henvendelse til Kræftlinjen og Kræftrådgivningen. Materialet er gratis.
Hvis du har adgang til internettet, anbefaler vi, at du kigger på Kræftens Bekæmpelses hjemmesidewww.cancer.dk.