Team for Lindrende Behandling, Thisted
-
Dette lille hæfte er skrevet som en hjælp til dig og dine nærmeste, der nu har kontakt til Team for Lindrende Behandling.
Team for Lindrende Behandling er et tværfagligt team, der arbejder både på hospitalet og tager på besøg i hjemmet. Teamet træder til med lindring og omsorg, når helbredende behandling ikke længere er mulig. Teamet er organiseret og placeret på Aalborg Universitetshospital, Thisted.
At modtage information om, at du eller en af dine nærmeste har en uhelbredelig sygdom, kan være svært at forlige sig med. Når man bliver alvorligt syg, er hele livssituationen forandret – ikke alene for den, som er alvorligt syg, men for hele familien.
I det tværfaglige team arbejder vi derfor sammen for, at du og dine nærmeste kan opnå størst mulig tryghed og livskvalitet gennem dit sygdomsforløb.
Teamet arbejder for at lindre problemer af både fysisk, psykisk, social og eksistentiel karakter. Teamet består af læge, sygeplejersker, fysioterapeuter, socialrådgiver og hospitalspræst. På de næste sider kan du se mere om, hvad de enkelte fagpersoner hjælper med.
Kontakten til teamet
Sygeplejerskerne hos Team for Lindrende Behandling vil være dine primære kontaktpersoner. De vil i samråd med dig og dine nærmeste etablere kontakt til de øvrige fagpersoner i teamet, der i dagligdagen arbejder tæt sammen.
Gennem et sygdomsforløb vil man opleve, at kroppen ændrer sig. Teamets fysioterapeuter har derfor også en vigtig rolle i den lindrende behandling, der tilbydes.
Formålet er at symptomlindre og bedre livskvalitet igennem øget selvstændighed/mobilitet, kropsligt velvære og symptomlindring.
Det kan fysioterapeuten hjælpe med:
- Vejledning i og vurdering af funktioner
- Hjælpemidler
- Vejrtrækningsteknik med mere
- Øvelser
- Lymfødem-behandling
- Akupunktur (fx smerter, kvalme, svedetendens).
Teamets fysioterapeuter har både funktion på afsnittet, ambulant og i eget hjem. Antallet af besøg fra fysioterapeuten i eget hjem vil derfor være en individuel vurdering og aftale mellem patienten og fysioterapeuten.
Socialrådgiveren kan være det koordinerende led til offentlige instanser, pensionskasser, fagforeninger med videre for både dig og dine pårørende.
Det kan socialrådgiveren bl.a. hjælpe med:
- At kontakte kommunen vedrørende:
Socialrådgiveren kan formidle kontakt til kommunen, hjælpe med at udfylde relevante skemaer eller hjælpe dig med at få et overblik over din økonomi.
Socialrådgiveren kan også hjælpe med rådgivning om økonomi, arv, testamente og livstestamente.
Du er også velkommen til at kontakte socialrådgiveren, hvis du har brug for at tale med en person om dine tanker om fremtiden, bekymring for børn, ægtefælle eller anden familie.
Som hospitalspræst er en af de vigtigste opgaver at lytte til de patienter og pårørende, som trænger til at tale med nogen om deres situation. Når man bliver syg og bliver indlagt på hospitalet, gør man sig ofte mange tanker om livet. Det kan være tanker om de mennesker, man holder mest af, om mening, håb, angst eller noget helt andet.
Det kan være en stor lettelse at kunne dele sine tanker og eventuelle bekymringer med et andet menneske, og hospitalspræsten er både vant til og uddannet i at tale med mennesker i netop denne situation.
Hospitalspræsten har tavshedspligt og skriver ikke journal.
Et tilbud til alle
Alle patienter – uanset trosretning og sygdomsforløb – kan benytte sig af en samtale med præsten.
Hospitalspræsten kan også formidle kontakt til andre trossamfund.
Hospitalspræsten træffes på hospitalet tirsdag og torsdag. De øvrige hverdage på telefonen. I weekender samt mandage henvises til egen sognepræst.
Når alvorlig sygdom bliver en del af livet – enten fordi man selv er syg, eller fordi man er pårørende til en, der er syg – oplever mange, at triste og svære tanker eller følelser dukker op. Det kan være tanker og følelser, som kan være svære at gå med selv, fx bekymringer omkring familien, angst og uro for fremtiden, for døden eller for sygdomsforløbet. Mange oplever også, at tankerne og følelserne kan være svære at få styr på, og at de uophørligt trænger sig på, fx i form af håbløshed, vrede, angst, fortrydelse eller tristhed.
Det kan psykologen hjælpe med
Psykologen kan bidrage med nye perspektiver og hjælpe med at sætte ord på de tanker, følelser og udfordringer man har både som patient og som pårørende. Samtalerne med psykologen kan blandt andet være af eksistentialistisk, støttende, rådgivende og terapeutisk karakter. Mange oplever, at en eller flere samtaler med en psykolog kan være en hjælp, og at der her kan skabes et frirum, hvor tanker, følelser og bekymringer kan vendes med en fagperson, som ikke er en del af familien.
Der kan tilbydes samtaler både på hospitalet og i eget hjem. Psykologen har tavshedspligt.
Efter henvisning til Team for Lindrende Behandling bliver du kontaktet pr. telefon, og der planlægges en visitationssamtale. Denne samtale kan fx foregå i eget hjem eller på hospitalet og vil som oftest være med en sygeplejerske og en læge.
Hensigten med samtalen er at afklare og identificere eventuelle problemområder, igangsætte eventuel behandling og informere om, hvad Team for Lindrende Behandling kan tilbyde.
Efter vores første møde vil vi være i kontakt telefonisk. Der er desuden i begrænset omfang mulighed for hjemmebesøg. Vi samarbejder med din praktiserende læge og med hjemmesygeplejersken, der også er meget centrale medspillere i forløbet.
Team for Lindrende Behandling har et tæt samarbejde med hjemmeplejen, plejecentrene og de praktiserende læger. Det betyder, at man i mange situationer har mulighed for at opstarte eller justere behandlingen i hjemmet og derved undgå unødige indlæggelser, da behandling i mange situationer kan aftales mellem de involverede parter. Ved visitationen tilknyttes du derfor hjemmeplejen i dit område. Hjemmesygeplejerskerne har en meget central rolle i behandling, pleje og omsorg i hjemmet, hvorfor teamet opfordrer dig til at have kontakt med hjemmesygeplejerskerne.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.