Gentaget undersøgelse af hørelse hos nyfødte
Alle nyfødte børn i Danmark tilbydes hørescreening umiddelbart efter fødslen. Det skyldes, at et uopdaget høretab har stor betydning for barnets udvikling og sprog.
-
Alle nyfødte børn i Danmark tilbydes hørescreening umiddelbart efter fødslen. Det skyldes, at et uopdaget høretab har stor betydning for barnets udvikling og sprog.
-
Af og til giver målingerne ved den første høreundersøgelse ikke et svar. Det kan fx skyldes måleusikkerhed, baggrundsstøj eller uro hos barnet. Barnet kan også have fosterfedt i øregangen eller væske i mellemøret, hvilket er meget normalt hos nyfødte.
Cirka 10% af alle børn, der bliver undersøgt lige efter fødslen, får dette resultat – også selvom de fleste af børnene i virkeligheden har en helt normal hørelse. Det er nemlig kun et eller to børn ud af 1000, der fødes med en hørenedsættelse.
Uanset årsagen er det vigtigt, at dit barn får lavet en grundig og sikker måling. Derfor bliver barnet henvist til udredning på Høreklinikken.
Du kan ikke selv vurdere barnets hørelse
Selvom du måske synes, at dit barn reagerer på lyd, så er det alligevel godt at få undersøgt hørelsen. Små børn reagerer på ting, som voksne ikke altid er bevidste om, fx lys, lufttryk eller vibrationer. Derfor kan du ikke med sikkerhed vide, om det er lyd, barnet reagerer på. Kun ved at undersøge barnet på en anden måde, kan man være sikker.
Adgang til hjælp og rådgivning
Hører barnet normalt, er det godt, at enhver mistanke eller bekymring er blevet fjernet. Finder vi, at barnet har en hørenedsættelse, vil barn og forældre få hjælp og rådgivning fra starten. På den måde får barnet de bedste muligheder for at udvikle sit sprog og evne til at begå sig i sociale sammenhænge.
-
Vi udfører i princippet de samme undersøgelser som ved første undersøgelse af barnet, men vi har mulighed for at supplere med andre metoder.
Ingen af undersøgelserne er ubehagelige for barnet, og som forælder er du til stede under hele undersøgelsen.
OAE-testen
OAE står for Otoacoustic Emissions. Ved denne undersøgelser sender en lille høretelefon kliklyde ind i barnets øregang. Når det indre øre (sneglen) modtager kliklydene, vil øret lave et ekko, som opfanges via høretelefonen. Et ekko er udtryk for, at øret er velfungerende, og at barnet kan høre. Kliklydene høres på et niveau, der svarer til tale på nært hold.
Undersøgelse af hørelsen, mens barnet sover. (Billedet er udlånt af Center for Hørelse og Balance, Rigshospitalet).
AABR-testen
AABR står for Automatic Auditory Brainstem Respons. Ved denne undersøgelse får barnet sat tre følere på hovedet og en høretelefon i øret. Høretelefonen sender en serie kliklyde ind i øret. Herved måles hjernens reaktion på lyd på kun få øjeblikke. Måske foretager vi også en længere ABR-undersøgelse for at få et mere detaljeret billede af barnets hørelse.
-
Forbered at barnet kan sove ved undersøgelsen
Høreundersøgelsen er nemmest at udføre, mens barnet sover. Det kan være en udfordring, men forsøg gerne at:
- holde barnet vågent op til undersøgelsen
- sørge for, at barnet er skiftet
- give barnet mad kort før undersøgelsen.
-
I får svar på undersøgelsen samme dag fra en af Høreklinikkens læger. Enten umiddelbart efter undersøgelsen eller ved at lægen ringer til jer senere på dagen.
Hvis der registreres et svar på de lyde, der sendes ind i øret, fungerer øret. Dit barn har derfor med al sandsynlighed ikke en hørenedsættelse. Alligevel er det vigtigt, at du også fremover er opmærksom på, om dit barn hører godt, da der fx kan komme væske i ørerne.
Bliver du efterfølgende bekymret over dit barns hørelse, bør du altid tale om det med din privatpraktiserende ørelæge eller sundhedsplejerske.
-
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Høreklinikken
Havrevangen 1
9000 Aalborg
Tlf. 97 66 27 70
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 12.00