Sådan bruger du CPAP-apparat, AirSense11
Du skal i gang med at bruge CPAP-apparat på grund af søvnapnø. En sygeplejerske har allerede instrueret dig i, hvordan du bruger apparatet, og indstillet det, så det passer til dig.
Sammen med apparatet har du fået en informationsfolder fra leverandøren. Folderen kan guide dig til, hvordan du samler og bruger CPAP-apparatet.
I denne vejledning får du hjælp og gode råd til, hvordan du skal bruge og vedligeholde CPAP-apparatet, samt hvad du kan se på det.
-
Du skal i gang med at bruge CPAP-apparat på grund af søvnapnø. En sygeplejerske har allerede instrueret dig i, hvordan du bruger apparatet, og indstillet det, så det passer til dig.
Sammen med apparatet har du fået en informationsfolder fra leverandøren. Folderen kan guide dig til, hvordan du samler og bruger CPAP-apparatet.
I denne vejledning får du hjælp og gode råd til, hvordan du skal bruge og vedligeholde CPAP-apparatet, samt hvad du kan se på det.
-
CPAP-apparatet blæser luft ned i dit svælg for at holde det åbent og dermed forhindre, at du får vejrtrækningspauser, også kaldet apnøer.
Luften blæses ned i svælget med varierende tryk, alt efter hvad du har brug for. Apparatet starter med et lavt tryk, som er det tryk, du falder i søvn med. Når du i løbet af natten har apnøperioder, registrerer apparatet det og stiger automatisk i tryk. Et øget tryk medfører, at du ikke lukker til i svælget, og dermed undgår du et apnøtilfælde.
Det er ikke alle apnøer, apparatet kan behandle, men hvis dit antal apnøer per time (AHI) er under 5, er du velbehandlet. Det er dog også helt i orden, hvis dit AHI er over 5 nogle dage. Du kan se dit AHI ved at trykke på apparatets ikon ”min søvn”
Sådan ser knappen ”Min søvn” ud på apparatet.
-
- På apparatet vises en søvnrapport under ikonet ”min søvn”.
- Ikonet ”Brug” viser dig hvor mange timer du har brugt behandlingen sidste nat. Man skal minimum bruge behandlingen 4 timer for at kunne forvente at mærke effekt.
- Ikonet ”Events” viser dig antallet af vejrtrækningspauser pr time (AHI), altså et gennemsnit af nattens pauser.
- Ikonet ”Maske” viser oplysninger om masketilpasningen. Et gult mærke på dette ikon indikerer, at der er information at se om masketilpasningen. Tryk på MASKE for at se mere og du vil blive fortalt om din maske slutter tæt. Er den ikke tæt skal du forsøge at stramme remmene.
Yderligere data om behandlingen findes ved at swipe op på skærmen.
Her kan du følge med i behandlingen af din søvnapnø
-
CPAP-apparatet er lavet således, at det blæser luft ud, når du begynder at trække vejret i masken, og stopper når det har registreret, at du ikke har masken på længere. Du behøver dermed ikke tænde og slukke CPAP-apparatet, når du tager masken af og på.
Hvis du skal op om natten
Skal du op i løbet af natten, kan du slukke apparatet på tænd/sluk-knappen oven på apparatet. Du behøver ikke tage masken af, men kan blot koble den fra slangen. Når du kobler masken til og begynder at trække vejret, starter apparatet automatisk igen.
Hvis du oplever, at apparatet ikke tænder og slukker automatisk, kan du også bruge tænd/sluk-knappen. Du kan også bruge denne knap til at slukke apparatet, hvis du vågner om natten, mens apparatet er ved at behandle dig, og det derfor blæser kraftigt. Man kan især i starten af sin behandling vågne ved dette, men man begynder at kunne sove fra det, efterhånden som man vænner sig til lufttrykket.
Hvis du vil slukke apparatet på stikkontakten om morgenen, så vent med at slukke, indtil der er gået 10 minutter, da apparatet lagrer data i den tid.
Tænd/sluk-knap til brug, hvis apparatet ikke tænder og slukker automatisk.
Hold munden lukket
Det er vigtigt, at du holder munden lukket, hvis du har en maske, som kun sidder på næsen. Åbner du munden, blæser luften ud gennem din mund. Det kan være ubehageligt, og behandlingen vil ikke virke optimalt. Kroppen vænner sig efterhånden til at holde munden lukket om natten, når du sover. Tilvænningen kan tage fra få dage op til uger. Har du problemer med at vænne dig til behandlingen, er det helt normalt. Bliv ved med at øve dig, og så vænner du dig efterhånden til behandlingen.
-
Placér slangen, så den ikke generer
Du skal placere slangen på en måde, så du frit kan vende dig i sengen om natten. Det forhindrer, at slangen flytter på masken om natten. Nogle har apparatet til at stå på natbordet, andre har det på en hylde ved sengen. Placeringen har ingen betydning for apparatets funktion. Det vigtigste er, at det ikke generer dig. Det er dog vigtigt, at apparatet ikke står på gulvet, da der så kan komme for meget støv i apparatets filter til, at det behandler optimalt.
Reparér slangen, hvis den bliver utæt
Du kan godt opleve, at der går hul på slangen, især hvis du er kommet til at trække i den. Sker det, kan du reparere den her og nu ved at sætte et stykke plaster på hullet. En utæt slange skal dog udskiftes, og du bør derfor kontakte Hjælpemiddeldepotet.
-
Væn dig til masken
Det tager et stykke tid at vænne sig til at sove med masken, men giv ikke op, selvom det er besværligt i starten. Det kan være en god idé at tage masken på i dagtimerne for at vænne sig til den og til lufttrykket. Du kan i starten vælge at tage masken på uden luft i slangen og bare gå/sidde med masken i 5-10 minutter. Når du er klar til det, kan du sætte luftslangen på for dermed også at vænne dig til det. Det vigtigste er, at du ikke giver op, men er vedholdende og prøver at bruge maske og apparat hver nat.
Sørg for, at masken sidder behageligt
Når du skal i gang med at bruge CPAP-apparatet til natten, tager du masken på, så den sidder så behageligt som muligt. Den må ikke stramme, så du vågner med mærker i ansigtet, men den må heller ikke være så løs, at der suser luft ud ved siden af masken og generer dine øjne. Det er okay, at der kommer lidt luft ved siden af masken, det må bare ikke blæse dig op i øjnene.
-
Under ikonet ”mine optioner” ved siden af ikonet ”min søvn” (se forrige side), er der forskellige indstillinger, som du selv kan ændre på.
Trykket på behandlingen kan man ikke selv justere på. Har du problemer med trykket, skal du kontakte din behandler for at få en forklaring på trykket og hjælp til, hvad der kan gøres for dig.
Her kan du læse om de indstillinger, du kan selv kan ændre på under ”Mine optioner”:
Betydning
Rampetid
Rampetid er den periode, hvor trykket gradvist øges fra det laveste tryk til et behandlingstryk. Dette kan hjælpe dig med bedre at vænne dig til behandlingen og gøre trykket mere behageligt i begyndelsen af behandlingen.
Rampetiden indstilles ved at trykke på skærmen, hvor der står Rampetid. Herefter kommer du ind til funktionen, hvor du kan vælge:
- Auto: apparatet registrerer selv, hvornår du er faldet i søvn, og hvornår det skal begynde at behandle dig. Dog begynder apparatet senest at behandle efter 30 minutter.
- Fast rampetid: Du kan indstille apparatet til en fast rampetid fra 5-45 minutter afhængigt af, hvor hurtigt du falder i søvn.
- Ingen rampetid: Apparatet begynder at behandle dig, så snart du tager masken på og kører op i et behandlingstryk.
Husk at trykke på OK, når du har valgt den indstilling, du ønsker.
Tryk-lettelse
En funktion, der nedsætter modstanden, når du ånder ud, og dermed gør det lettere for dig at trække vejret. Denne funktion er kun synlig, hvis din behandler at slået den til.
Er den slået til, kan du selv vælge, om du vil have den stået til eller fra.
Climate Ctrl
Hvis Climate Ctrl står til Auto, tilpasser apparatet selv den mængde fugt og varme, der tilføres luften. Vil du ændre på dette, så se nærmere i afsnittet om fugteren senere i vejledningen.
Maske
Her kan du indstille, hvilken masketype du har til apparatet. (Pillows, Nasal eller Full Face). Det er vigtigt, at det er den rigtige masketype, der er registreret, ellers kan det påvirke behandlingen.
SmartStart
Når SmartStart er slået til, tænder apparatet selv, når du tager masken på og ånder ud i masken. Er SmartStart slået fra, skal du selv tænde for behandlingen på knappen øverst på apparatet.
SmartStop
Når SmartStop er slået til, standser behandlingen automatisk efter et par sekunder, når du tager masken af.
Hvis du går tilbage til hovedskærmen og trykker på ”mere”, får du flere muligheder for at tilpasse behandlingen til dig:
Sådan ser knappen ”Mere” ud på apparatet.
Funktion
Betydning
Opvarmning
Denne funktion opvarmer vandet i fugterens vandbeholder, så det opnår den rette temperatur, inden du tager apparatet i brug.
Masketilpasning
Denne funktion kan hjælpe med at vurdere, om masken slutter tæt. Tag masken på, og aktiver funktionen.
Et grønt flueben viser, at masken er tæt og har mindre end 24 L/Min lækage.
Et gult udråbstegn viser, at masken er utæt og skal justeres.
myAir-app
Guider dig til, hvordan du parrer app og apparat, for at du kan se data på din app.
Flyfunktion
Du skal slå flyfunktion til, hvis du skal bruge din behandlingen ombord på et fly.
Enhedsdiagnostik
Når denne funktion er slået til, analyseres enhedens funktionalitet.
-
Fugteren gør behandlingsluften fugtig, hvilket kan være mere behageligt for dig, når du skal begynde med CPAP-behandlingen. Du kan bruge den, hvis dine slimhinder har tendens til at tørre ud, eller hvis du i forvejen har problemer med dine slimhinder i næse/svælg.
For at fylde vand i fugteren skal du tage den ud. Det gør du ved at holde foroven og forneden på fugterkammeret samtidigt og med et let tryk, mens at du trækker det udad. Du må gerne bruge vand fra vandhanen, men hvis du vil undgå kalkaflejringer, kan du bruge destilleret vand.
Fugteren er fra firmaets side indstillet til at regulere varme og fugt automatisk. Hvis du ikke finder disse indstillinger behagelige, kan du selv ændre på fugtighed og temperatur ved at gå ind i Mine optioner og finde Climate Ctrl som vist i boksen herunder:
Indstillinger
Betydning
Climate Ctrl
Hvis Climate Ctrl står på Auto, indstiller apparatet selv slange-temperaturen til 27 og fugtigheden til 85% relativ luftfugtighed. Hvis du i stedet gerne selv vil indstille fugtigheden og den varme, der er i luften, skal du indstille Climate Ctrl til Manuel. Dette gør du ved at trykke på feltet med Climate Ctrl l. Herefter kommer du ind i en menu, hvor du kan vælge auto eller manuel. Vælger du manuel kan du nu selv indstille fugt og varme ude i hovedmenuen.
Slangetemperatur
Slangetemperaturen står som udgangspunkt på 27 grader. Når du trykker på skærmen på slangetemperatur, kan du herefter vælge temperaturen på din behandling. Tryk på det antal grader, du ønsker, og tryk derefter OK.
Temperaturen kan indstilles fra 16 – 30 grader eller være slået fra.
Fugtigh.Niv
Her kan du indstille behandlingens fugtighed ved at trykke på skærmen på Fugtigh.Niv. Herefter kommer du ind i en menu, hvor du kan indstille fugtigheden til 1-8. Du kan også vælge helt at slå den fra. Vælg den fugtighed, der passer dig bedst. Hvis du føler dig tør i næse og mund, kan du skrue op for fugten. Får du fugt i masken, skal du skrue ned for fugten.
-
Apparat
Gør apparatet rent en gang om ugen. Selve apparatet skal tørres af med en tør klud. Brug aldrig sprit, opløsningsmidler eller rengøringsmidler med klor.
Masken
Tør masken af hver morgen, så du fjerner fugten i masken. Vask masken en gang om ugen i vand med neutral opvaskesæbe. Skyl efter med rent vand, og tør masken forsigtigt med en tør klud. Hyppig rengøring forlænger maskens levetid væsentligt. Masken tåler ikke vaskemaskine/opvaskemaskine, sprit, opløsningsmidler eller rengøring med klor.
Hovedbåndet
Rengør hovedbåndet en gang om ugen. Det vaskes i hånden i varmt vand tilsat lidt vaskemiddel. Skyl den herefter i rent vand, så sæberester skylles af.
Udgangsstykke til slange
Vaskes i varmt vand med et mildt opvaskemiddel en gang om ugen. Ved kalkaflejringer vaskes det i en eddikeopløsning på 1 del eddike og 9 dele vand.
Slangen
Tag slangen af apparatet en gang om ugen, og skyl den i vand tilsat neutral opvaskesæbe. Skyl den grundigt med rent vand bagefter. Hæng den derefter til tørre, så alt vandet løber ud. Slangen må ikke hænge i en bue, når den skal tørre, men skal hænge i fuld længde. Der må ikke være vand tilbage i slangen, når du kobler den til apparatet.
Når du tager slangen af apparatet, er det vigtigt, at du ikke trækker i den, men tager fast i det grå gummi, som den sidder fast med på apparatet og masken.
Fugteren
Tøm dagligt fugteren for vand, og tør den grundigt af med en tør klud. Lad den ikke tørre i direkte sollys. Fugteren kan du vaske sammen med slangen i vand med neutralt opvaskemiddel en gang om ugen. Fugteren skylles grundigt efter vask og tørrer et sted uden direkte sollys. Er der kommet kalkaflejringer, kan du fjerne dem med en eddikeopløsning på 1 del eddike til 9 dele vand.
Filteret
Du skal skifte det hvide luftfilter cirka hver 6. måned eller tidligere, hvis det ser meget urent ud. Filteret finder du bag en klap på siden af apparatet.
-
Er du nyopstartet CPAP-bruger, skal du have den første kontrol af behandlingen i Søvncenter Nord en måned efter opstart og igen et år efter opstart. Herefter kommer du kun til kontrol, hvis du selv kontakter afdelingen, eller hvis andet er aftalt.
Er du erfaren CPAP-bruger, og har du lige fået nyt apparat, skal du ikke til kontrol, men blot kontakte afdelingen telefonisk, hvis der opstår problemer med behandlingen. Nogle gange aftaler vi – efter individuelle behov – andre kontrolbesøg.
Dit nye apparat kan sende data ind til os, hvis du har underskrevet en accept af dette. Nogle problemer eller kontroller kan derfor let klares via telefonen, hvor vi kan tjekke din behandling og eventuelt ændre på indstillinger på dit apparat, mens du snakker med os.
Husk at bestille tid
Husk at ringe og aftale en tid, før du møder op i Søvncenter Nord. Møder du op uden at have en aftale på forhånd, er vi optaget af dagens opgaver og planlagte aftaler, og du er gået forgæves.
Meld et eventuelt afbud i god tid
Jo før vi har dit afbud, jo bedre. Det giver os mulighed for at udnytte tiden ved at tilbyde den til en anden. Hvis alle gør dette, bliver det også lettere at finde en ny tid til dig.
-
Medbring apparat og maske til kontrol
Medbring altid dit CPAP-apparat og maske, når du skal til kontrol hos os. Det er vigtigt, at du har begge dele med, da vi ellers ikke kan hjælpe dig med din behandling.
Medbring apparatet ved en eventuel indlæggelse, og bestil en ilt-connector hos os
Medbring CPAP-apparat og maske, hvis du skal indlægges på en anden afdeling. Du skal sove med apparatet på hospitalet, præcis som du gør hjemme.
Skal du opereres og i fuld bedøvelse, er det vigtigt, at du informerer anæstesilægen om, at du bruger CPAP-apparat. Under en indlæggelse skal personalet have mulighed for at tilslutte ilt til din CPAP-maske. Til dette skal der bruges en ilt-connector, som du kan bestille hos os.
-
CPAP-apparatet kan tilsluttes batteri i fx bil, båd og campingvogn med en adapter. Adapteren er ekstraudstyr, som du selv skal købe. Overnatter du i det fri, kan du også købe et batteri til dette.
Husk at tage en adapter med til strømforsyningen, samt en forlængerledning når du skal til udlandet, så du også kan bruge CPAP’en, når du rejser.
Medbring erklæring, hvis du skal flyve
Vær i øvrigt opmærksom på, at CPAP-apparatet skal medbringes som ekstra håndbagage, hvis du skal ud at flyve. Det koster dig altså ikke noget at have den med, og den tæller ikke med i det antal kilo, som du må have med som håndbagage. Det er medicinsk udstyr, og det er lettere for lufthavnspersonale at genkende det, hvis du medbringer det i den oprindelige taske. Vi opfordrer til, at du undersøger mulighederne for at medbringe ekstra håndbagage, ved det flyselskab du rejser med inden rejsen.
Apparatet kan ikke tåle stød og slag eller det tryk, der er i lastrummet.
Når du har apparatet med i udlandet, er det vigtigt, at du har en erklæring på engelsk, der fortæller, hvad det er, du har med. Denne erklæring fik du udleveret sammen med apparatet.
Hvis du skal bruge din CPAP under flyveturen, så husk at tjekke med flyselskabet, om der skal udfyldes en formular, inden du tager ud at flyve. Det kan være, at du skal bruge et batteri til behandlingen, hvis du skal bruge den ombord på et fly. Men spørg dit flyselskab.
Bruger du CPAP’en ombord på fly, må der ikke være vand i fugterkammeret. Dette kan være farligt fx i tilfælde af turbulens, som kan forårsage, at der kommer vand i apparatet.
-
Hvis der sker skade på dit apparat, eller du mister det, skal du melde det til din forsikring. Derefter skal du kontakte os.
-
Vil du vide mere om søvnbehandling, kan du læse mere på disse hjemmesider:
- Søvncenter Nord: https://aalborguh.rn.dk/søvn
- Dansk Søvnapnø Forening: www.snorker.dk
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Søvncenter Nord
Sekretærer
Tlf. 97 66 27 11
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 14.00
Det Centrale Hjælpemiddeldepot
Tlf. 97 66 61 06
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 14.00
Kontaktes for bestilling af filtre, slange eller en ny maske (af samme type, som du bruger nu)
Det Centrale Hjælpemiddeldepot
Det er Det Centrale Hjælpemiddeldepot, som udlåner CPAP-apparatet til dig. Du kan låne det, så længe du har behov for det.
Bruger du det ikke længere, skal du kontakte Søvncenter Nord, så vi kan afklare, om du stadig har behov for at bruge det. Først derefter kan du aflevere det på hjælpemiddeldepotet.
Hvis du får behov for nye dele til dit CPAP-apparat, såsom ny maske, filtre eller slange, skal du kontakte Det Centrale Hjælpemiddeldepot.