Fjernelse af halsbyld og mandler
Du skal have fjernet dine mandler (tonsiller) og din halsbyld (peritonsillær absces) ved en operation i fuld bedøvelse.
-
Du skal have fjernet dine mandler (tonsiller) og din halsbyld (peritonsillær absces) ved en operation i fuld bedøvelse.
-
Afhængig af, hvad du har aftalt med anæstesilægen, tilbyder vi dig smertestillende medicin forud for operationen.
Under operationen er du fuldt bedøvet. Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Operationen varer cirka 30-60 minutter. Når operationen er færdig, kommer du enten på sengeafdelingen eller på H-Opvågningen – sidstnævnte, hvis det er aftalt, at du skal overnatte på Patienthotellet. Du får ilt gennem en slange i næsen og har muligvis stadig drop i hånden.
Sidst på eftermiddagen kommer lægen på aftenstuegang og informerer dig om operationen.
-
Mød fastende
Du skal faste, før du skal bedøves. Følg disse regler, medmindre du har fået andet at vide af lægen:
- Stop med at spise 6 timer før. Det gælder al mad.
- Stop med at drikke 2 timer før. Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Klare væsker kan være: vand, saftevand, te, kaffe, juice uden frugtkød. Væsken må gerne indeholde sukker. Din krop kan bruge energien, så du har det godt.
- Put intet i munden fra 2 timer før. Lad være at tygge tyggegummi, spise pastiller eller andet, der stimulerer dannelsen af spyt.
- Du må tage medicin som aftalt med anæstesilægen. Er du i tvivl, så lad være at tage medicinen, men medbring den.
- Særligt for børn og unge under 18 år. Følg reglerne ovenfor. Du må drikke klare væsker indtil 1 time før.
Er du i tvivl, så kontakt os. Det er vigtigt for din sikkerhed under bedøvelsen, at du følger reglerne. Du kan se en video om fastereglerne her:
https://video.RN.dk/sadan-faster-du-for-en-operation
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen, skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern alt makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
-
Forvent at have smerter
Du vil have smerter i halsen efter operationen, og vi vil derfor løbende tilbyde dig smertestillende medicin. Også dagen efter operationen bliver du tilbudt smertestillende medicin regelmæssigt.
Mad og drikke
Efter operationen må du spise og drikke efter eget ønske. I nogle tilfælde kan det føles smertelindrende med kolde drikke. Du må prøve dig frem til, hvad der er bedst for dig. Generelt er det vigtigt at komme i gang med at spise og drikke efter operationen, så sårene i halsen kan hele op.
Lægen fortæller dig, hvornår du må komme hjem
Ved stuegang dagen efter operationen taler du med en læge. Hvis du er feberfri, spiser og drikker og ikke har blødt fra sårene i halsen, kan du tage hjem.
-
Mad og drikke
Efter operationen må du spise og drikke efter eget ønske. I nogle tilfælde kan det føles smertelindrende med kolde drikke. Du må prøve dig frem til, hvad der er bedst for dig. Generelt er det vigtigt at komme i gang med at spise og drikke efter operationen, så sårene i halsen kan hele op.
Tag smertestillende medicin regelmæssigt
Du vil have ondt i halsen noget tid efter operationen, formentlig i et par uger. Det er helt normalt, at smerterne kan stråle op i ørerne, og at de varierer i styrke fra dag til dag.
Vi anbefaler dig at tage smertestillende medicin regelmæssigt i de første 2 uger efter operationen. Det er også vigtigt, for at du kan spise og drikke.
Før du bliver udskrevet, får du en recept på den smertestillende medicin, som du skal bruge, når du kommer hjem.
Udfyld smerteskema
Før du forlader hospitalet, får du et smerteskema, hvor du skal udfylde, hvornår du tager din medicin. Skemaet er en hjælp til dig, så du kan holde styr på dit indtag af smertestillende medicin. Det skal ikke bruges af sundhedspersonale efterfølgende.
Sygemeld dig
Du skal være sygemeldt i 1-2 uger efter operationen. Mens du er sygemeldt, vil det være godt, hvis du kan have tæt kontakt til en ven eller pårørende, som du kan tilkalde, hvis du begynder at bløde, og som kan køre med dig, hvis det sker.
Også børn under 15 år skal sygemeldes fra skole eller institution i 2 uger og må ikke være alene hjemme i perioden. Vi anbefaler, at børn under cirka 8 år sover sammen med deres forældre i de første 2 uger efter operationen.
Tag den med ro de første 14 dage
Undgå at dyrke sport og lave hårdt fysisk arbejde og hård fysisk aktivitet i de første 2 uger efter operationen. Det øger risikoen for blødning.
Sådan gør du, hvis det bløder
5-8 dage efter operationen løsner de hvidlige eller gullige sårskorper sig, og derfor vil du muligvis få mere ondt igen. Det kan også begynde at bløde. Som regel kan du stoppe en blødning ved at sutte på isterninger eller knust is.
Hvis blødningen ikke stopper efter 5–10 minutter, skal du kontakte ambulatoriet eller sengeafdelingen. Ved kraftig rød blødning skal du ringe 1-1-2.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om fjernelse af halsbyld, kan du eventuelt læse mere på www.patienthåndbogen.dk – søg på: ”halsbyld”.
Øre-, Næse-, Halskirurgisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 27 12
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 14.30
H-Opvågning
Tlf. 97 66 17 48
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.00 – 17.00
Sengeafsnit NHH
Tlf. 97 66 24 56
Vi træffes bedst: Hverdage efter 14.30 og i weekender