Operation med anlæggelse af Jones rør
Du skal have foretaget en operation med anlæggelse af et glasrør – også kaldet Jones rør – i din tåreleder. Formålet med operationen er at genskabe forbindelsen mellem tårepunkt og næse, da din tårekanal er helt lukket.
Operationen foretages i 2 separate indgreb, begge i fuld bedøvelse:
- Den første operation foretages med kikkert gennem næsen og har til formål at oprette en kanal mellem øjets tårepunkt, tåresæk og næserum.
- Den anden operation foregår 3 måneder senere. Her anlægges glasrøret i øjenkrogen gennem den kanal, vi oprettede ved første operation.
Operation foregår i 2 separate indgreb af to årsager:
Dels fordi vi indimellem oplever, at den første operation virker så godt, at tåreflodsgenerne forsvinder, og der dermed ikke er behov for at anlægge glasrøret. Og dels fordi den nye kanal i bløddelene helst skal være helet og uden inflammation for at sikre mindst mulig inflammation ved anlæggelse af glasrøret.
Jones rør er det glasrør, der indsættes mellem tårepunkt og næse. Røret har en bredde på 4 mm. Længden varierer fra 9 til 22 mm. | |||
Ved operationen anlægges et glasrør i tårevejssystemet fra tårepunkt gennem bløddele til næserum. Det vil sige, at glasrøret går udenom selve tåresækken. Glasrøret åbner for passage, så tårer kan ledes ned til næserum. |
Forventning til resultat af operationen
Gennemsnitligt er cirka 75 % af patienter tilfredse med et Jones rør. Men op til 40 % vil inden for 5 år opleve tab af røret eller behov for omplacering af røret.
I øjenkrogen og i næsen kan glasrøret blive tildækket af slimhinde, så afløbet blokeres. Ligeledes kan røret trykke på øjeæblet og forårsage sår på hornhinden.
Der kan i meget sjældne tilfælde komme arvævs-dannelse i øjets slimhinde med efterfølgende dobbeltsyn.
Mere alvorlige komplikationer, fx fra fejl ved skabelsen af kanalen gennem næsebenet, er yderst sjældne. Meget sjældent kan der tilstøde komplikationer i forbindelse med fuld bedøvelse.
Operationen foregår på Operationsafsnit for Øre-, Næse- og Halskirurgi i tæt samarbejde mellem specialister fra Øjenafdelingen og Øre-, Næse-, og Halskirurgisk Afdeling.